DünyaAvrupa'yı sel vurdu, Polonya ve Romanya'da can kayıpları var

Avrupa'yı sel vurdu, Polonya ve Romanya'da can kayıpları var

15.09.2024 - 12:33 | Son Güncellenme:

Kıtanın doğusu ve ortasını vuran Boris Fırtınası nehirleri taşırdı, Çekya'da bir barajın patlamasına neden oldu. Binlerce ev sular altında kaldı, elektrikler kesik, internet ve cep telefonları çalışmıyor.

Avrupayı sel vurdu, Polonya ve Romanyada can kayıpları var

Avrupa'da ortaya çıkan Boris Fırtınası, Avusturya'dan Romanya'ya, Çekya'dan Almanya'ya, Polonya'dan Macaristan ve Slovakya'ya birçok ülkede sele yol açtı.

Haberin Devamı

Çok sayıda köyün sular altında kaldığı Romanya'da, Galati bölgesinde dört kişi öldü. Galati bölgesinde yalnızca bir köyde 700 ev sel baskınına uğradı.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Avrupa'da iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha fazla görüldüğünü ve dramatik sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Romanya Çevre Bakanı Mircea Fechet, metrekareye 160 litre yağmur düşerek ülkede nadir görülen bir afet yaşandığını belirtti, "Şu an tek yaptığımız şey daha fazla insan kurtarabilmek" dedi.

Avrupayı sel vurdu, Polonya ve Romanyada can kayıpları var

POLONYA

Polonya Başbakanı Donald Tusk ise, Pazar sabahı ülkede bir kişinin boğularak öldüğünü doğruladı.

Polonya'nın güneybatısındaki Opole bölgesindeki Glucholazy'nin belediye başkanı, nehrin taştığını ve kasabayı sular altında bıraktığını söyledi. Pazar günü, bölge sakinlerine daha yüksek bir yere tahliye çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Polonya'nın ikinci büyük şehri olan Krakow'da, selden korunmak için kum torbaları kullanılacak.

Ülkenin selden en çok etkilenen Çekya sınırına yakın bölgesinde, 17 bin kişinin elektriksiz olduğunu bildirildi. Bazı yerlerde cep telefonu sinyali çalışmıyor ve internet kesik, bu yüzden Starlink uydularını kullanma kararı alındı.

Yerel medyanın aktardığına göre, ilk Blackhawk helikopteri, asansörlerin çalışmadığı yüksek katlı binalardan tahliye için bölgenin başkenti Wroclaw'a gönderildi.

Avrupayı sel vurdu, Polonya ve Romanyada can kayıpları var

ÇEKYA

Çek Cumhuriyeti'nde ise, ülkenin Güney Bohemya bölgesinde bir baraj Cumartesi günü patladı. Çevre Bakanı Petr Hladik, en kötü etkilenen bölgelerdeki insanların tahliye için hazırlanmaları konusunda uyardı.

Hladik, toprağın doymuş olduğunu ve yağmur suyunun yüzeyde kaldığını, bunun ani sel riskini artırdığını söyledi. Bakan, Çek Cumhuriyeti'nde yağmurun Salı gününe kadar etkili olmasının beklendiğini söyledi.

Avrupayı sel vurdu, Polonya ve Romanyada can kayıpları var

Hütteldorf, Viyana, Avusturya.

Çek Cumhuriyeti'nde de kuzey bölgelerde yoğun elektrik kesintileri var.

İklim değişikliği nedeniyle Avrupa'da ve dünyanın birçok yerinde aşırı yağışlar artıyor. Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nemi tutabiliyor, bu da daha yoğun yağışlara yol açabiliyor.