DünyaAvrupa sıcaklıkla savaşıyor

Avrupa sıcaklıkla savaşıyor

20.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’da başta İngiltere, Fransa ve Hollanda olmak üzere pek çok ülkede rekor sıcaklıklar kaydedilirken, binlerce kişinin öldüğü düşünülüyor. Uzmanlar, Avrupa’nın en önemli ticaret yollarından Ren Nehri’nin de kurumaya başladığını duyurdu.

Avrupa sıcaklıkla savaşıyor

Avrupa’da şiddetli sıcak hava dalgası kuzeye doğru ilerlerken, kıtanın batısı dün daha bunaltıcı sıcaklıklarla karşı karşıya kaldı. İngiltere şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı olan 40.2 dereceye ulaştı ve uzmanlar sıcaklığın 42 dereceye yükselebileceği konusunda uyardı. Başkent Londra’da tren raylarının sıcak havadan bükülmesi nedeniyle seferler yapılamadı. Havalimanı pistleri aşırı sıcaklar nedeniyle kapatıldı. Londra yakınlarındaki çayırlık ve ormanlık alanda yangın çıktı. 250 itfaiyeci yangına müdahale etti. 9 Temmuz’da sıcak hava dalgasının başlamasından bu yana İngiltere’de sıcaklıkla ilgili olaylarda en az 13 kişi öldü.

Haberin Devamı

Fransa alev alev

Fransa’nın pek çok bölgesi tarihinin en yüksek sıcaklığını kaydederken, batıdaki Nantes kentinde termometreler 42 dereceyi gördü. Fransız ulusal meteoroloji servisi Meteo France’a göre, Cazaux kasabasında 42.4 dereceyle rekor kırıldı. Finistere kentinde Pazartesi günü başlayan yangın 8 saatte 700 dönümden fazla araziyi kül etti ve bazı köylerin boşaltılmasına neden oldu. Fransa’da son günlerde çıkan orman yangınları nedeniyle 30 binden fazla insanın evlerinden ayrıldığı, bin hayvanın bulunduğu bir hayvanat bahçesinin de tahliye edildiği bildirildi.

Avrupa sıcaklıkla savaşıyor

En sıcak İspanya

43 dereceyi gören Kuzey İspanya’da Zamora bölgesinde çıkan orman yangınlarında iki kişi hayatını kaybederken, rayların yakınında çıkan yangın nedeniyle bölgedeki trenler durduruldu. İspanya’da en az 20 yangının kontrolden çıktığı belirtilirken, Kuzeybatı Losacio’da orman yangını bir itfaiyecinin ölümüne neden oldu, bir çobanın da cesedi bulundu. Zamora genelinde, yangın nedeniyle 6 bin kişi 32 kasabadan tahliye edildi. İspanya ve Portekiz’de son günlerde 1000’den fazla ölüm sıcaklara bağlandı. Hava sıcaklığı Perşembe günü 47 derece ulaşarak Temmuz ayı rekorunun kırıldığı Portekiz’in kuzeyinde çıkan yangından kaçmaya çalışan yaşlı bir çift öldü. İtfaiyeciler bölgedeki yangına üç cephede müdahale ederken, 3 bin hektardan fazla alanın yandığı açıklandı. Hollanda’da ise önceki gün 33.6 dereceyle şimdiye kadarki en sıcak günün yaşandığı açıklandı. Hollanda’da bu hafta bazı bölgelerde sıcaklıkların 39 dereceyi geçmesinin beklendiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Avrupa sıcaklıkla savaşıyor

Köyünü kurtarmak için canını tehlikeye attı

İspanya’nın kuzeyindeki Zamora’da köyünde çıkan yangının yayılmasını önlemek için hendek kazarken alevlere yakalanan Angel Martin Arjona, ülkesinde kahraman ilan edildi. Alevlere yakalanınca koşmaya başlayan Arjona’nın yangından kaçtığını gösteren anlar da objektife yansıdı. Arjona’nın yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Avrupa sıcaklıkla savaşıyor

Avrupa ekonomisinin kalbi kuruyor

Avrupa genelinde kimyasallar, tahıllar ve kömür gibi yükleri taşımak için kullanılan Avrupa’nın en önemli nehirlerinden biri olan Ren Nehri’nin rekor kıran yaz sıcaklık dalgaları nedeniyle kurumaya başladığı açıklandı. Almanya Federal Hidroloji Enstitüsü, Orta Avrupa’daki nehirlerin “olağandışı düşük” seviyelerde olduğu ve düşmeye devam ettiği konusunda uyardı. Almanya, İsviçre ve Hollanda’dan geçen nehrin, kargo taşımak için çok önemli olduğu bilinirken, Almanya’nın su yolları ve nakliye federal idaresine göre, nehrin darboğazı olan Kaub’daki su seviyesi Salı sabahı 71 santimetreydi.

Haberin Devamı

Stres altındaki bitkiler kendi ağrı kesicilerini üretiyor

Çevredeki tehlikeler nedeniyle stres altına giren bitkilerin kendi aspirinlerini ürettiği kimyasal süreç ayrıntılarıyla belgelendi. Aspirinin aktif metabolit (metabolizma sonucu ortaya çıkan ara ürünler) maddesi “salisilik asit”in bitkilerde de var olduğu zaten biliniyordu. Araştırmacılar deneylerinde Latince adı Arabidopsis olan bir bitki türünü inceledi. Bitkide bakteri ve sıtma parazitlerinde de görülen, MEcPP adlı erken uyarı molekülüne odaklanıldı. İncelemeler, MEcPP molekülünün bitkide biriktikçe, salisilik asit içeren bir kimyasal reaksiyonu tetiklediğini gösterdi. Böylece uzmanlar bitkilerin stres altında aspirin üretme sürecinin ayrıntılarını keşfetmiş oldu. Kaliforniya Üniversitesi bitki biyoloğu Wilhelmina van de Ven, “Sanki bitkiler, ağrı ve sızılar için ağrı kesici kullanıyor. Bizim gibi” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa sıcaklıkla savaşıyor

Et yerine mantar yemek ormanları kurtarıyor

Almanya’da Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, tüketilen kırmızı etin yüzde 20’sini mantar proteini ile değiştirmenin karbon emisyonlarını ve ormansızlaşma oranını önemli ölçüde azaltabileceğini buldu. Araştırmaya göre, bu yöntem 2050’de yıllık ormansızlaşmayı yüzde 56 oranında azaltabilir.

Dünyada yılda yaklaşık 10 milyon hektar ormanın kaybedildiğini, bunun tahminen yüzde 95’inin tropik ormandan oluştuğunu belirtti. Uzmanlar, kaybedilen ormanların yüzde 75’ininse tarımsal genişleme sonucu kaybedildiğine dikkati çekti.