26.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’ye ait gizli belgeleri ifşa eden WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, yıllar süren hukuki mücadelesinin ardından Amerikan yönetimiyle anlaşmaya vardı ve tamamen özgür olma yolunda ilk adımı attı, İngiltere’deki Belmarsh cezaevinden tahliye edildi. Wikileaks’in yaptığı açıklamaya göre Assange, Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakıldıktan sonra uçakla İngiltere’den ayrıldı.
ABD ana karasına seyahat etmeyi reddeden 52 yaşındaki Assange, anlaşma çerçevesinde Avustralya yakınlarında bulunan Pasifik’teki ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları’nda bugün mahkemeye çıkacak. Assange, anlaşma gereği, ABD’deki casusluk yasasını ihlal ettiğine ilişkin yalnızca bir suçu kabul edecek ve “ABD’nin gizli ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek” suçunu işlediğini itiraf edecek. 62 ay hapis cezasına çarptırılacak olan Assange’ın, İngiltere’deki tutukluluğu göz önünde bulundurularak cezaevine girmemesi ve duruşma sonrası özgürlüğüne kavuşarak ülkesi Avustralya’ya dönmesi bekleniyor.
Diplomatik pazarlık
ABD, İngiltere ve Avustralya’dan diplomatların, kapalı kapılar ardında, Assange’ın durumunu bir çözüme ulaştırmak için uzun süren diplomatik görüşmeler yaptığı ifade ediliyor. Özellikle Avustralyalı yetkililerin, son birkaç aydır önemli ilerleme kaydettiği belirtiliyor.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, “Assange’ın davasının çok uzun sürdüğünü, hapsinin devamının kimseye kazanç sağlamadığının açık olduğunu” söyledi. BBC’ye konuşan Julia Assange’ın eşi Stella Assange ise “Çok sevinçliyim. Açıkçası bu inanılmaz. Sanki gerçek değilmiş gibi hissediyorum” dedi.
14 yıllık bir süreç
Assange’ın kurucusu olduğu internet sitesi WikiLeaks, ABD’nin Irak ve Afganistan’da yürüttüğü savaşlara ilişkin belgeleri 2010’da yayımlamıştı. Assange, İsveç’te tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış ancak bu suçlamaları reddetmişti. ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini talep ettiği Assange, 2012 yılında Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.
Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde 7 yıl geçiren ve 2019’da buradan polis tarafından çıkarılarak gözaltına alınan Assange, kefaletle tahliye şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle tutuklanıp cezaevine gönderilmişti. İngiltere Yüksek Mahkemesi, 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmederken, avukatları, 2022’de karara itiraz etmişti. ABD tarafından 18 suçtan yargılanması istenen Assange, İngiltere’deki yüksek güvenlikli cezaevinde 5 yıldır tutuklu bulunuyordu.
ABD, yıllardır Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili bilgilerin ifşa edildiği WikiLeaks dosyalarının, bazı hayatları tehlikeye attığını savunuyordu. Joe Biden yönetimiyse Nisan ayında Avustralya’nın Assange aleyhindeki soruşturmanın düşürülmesi yönündeki talebini değerlendirdiğini açıklamıştı.
Ne yapmıştı?
■ Assange, ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning ile işbirliği yaptı ve çok sayıda gizli belgeyi ele geçirdi.
■ WikiLeaks, Manning’in sızdırdığı belge ve görüntüleri paylaşmasıyla gündeme oturdu.
■ Paylaşılan videolardan biri Amerikan helikopterinin Bağdat’ta 11 kişiyi öldürdüğü ve büyük ses getiren olay oldu.
Neden Mariana’ya gidiyor?
Anlaşma kapsamında Assange ABD toprağı olan Kuzey Mariana Adalarına gitti. Buranın özelliği Assange’ın ülkesi olan Avustralya’ya yakın konumda bulunması.