DünyaAşı skandalında son perde: İlaç devi dünya çapında Kovid-19 aşısını geri çekiyor!

Aşı skandalında son perde: İlaç devi dünya çapında Kovid-19 aşısını geri çekiyor!

08.05.2024 - 11:11 | Son Güncellenme:

İlaç devi AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısının nadir ama ölümcül yan etkisini itiraf etmişti. İtiraf, firmanın 2023 beyanına ters düşerken, gelen yeni karara göre, ilaç devi dünya çapında Kovid-19 aşılarını geri çekiyor.

Aşı skandalında son perde: İlaç devi dünya çapında Kovid-19 aşısını geri çekiyor

İlaç devi AstraZeneca, ilacın nadir fakat yaşamı tehdit eden yaralanmalara sebep olabileceğini itiraf ettikten aylar sonra, dünya çapında Kovid-19 aşısını geri çekiyor.

Haberin Devamı

AstraZeneca, konuyla ilgili yorum talebine cevap vermedi ve resmi bir açıklama yapmadı. Geri çekme kararı, Boris Johnson tarafından 'İngiliz bilimi için bir zafer' olarak müjdelenen ve 'altı milyondan fazla hayat kurtardığı' belirtilen aşının kullanımını sona erdiriyor.

AB PAZARLAMA İZNİNİ HALİHAZIRDA GERİ ÇEKMİŞTİ

İngiliz-İsveçli ilaç üreticisi, 2021'den beri Vaxzevria markalı olan aşıya ilişkin AB pazarlama iznini zaten geri çekmişti. Yetki, bir ilacın AB üye ülkelerinde pazarlanmasının onaylanması anlamına geliyor. Şirket, geri çekmenin koronavirüsün yeni varyantlarına karşı 'mevcut güncellenmiş aşıların tedarik fazlalığından' kaynaklandığını söylemişti.

Aşının AB'den çekilmesine ilişkin başvuru 5 Mart'ta yapıldı ve 7 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. AstraZeneca yetkilileri, "Çok çeşitli Kovid-19 aşıları geliştirildiğinden, mevcut güncellenmiş aşılarda fazlalık var" dedi ve bunun, artık üretilmeyen veya tedarik edilmeyen Vaxzevria'ya olan talebin düşmesine yol açtığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Aşı skandalında son perde: İlaç devi dünya çapında Kovid-19 aşısını geri çekiyor

'NEDENSEL MEKANİZMA BİLİNMİYOR'

The Telegraph gazetesinin haberine göre, AstraZeneca yakın zamanda başlangıçta Covishield olarak adlandırılan aşısının kan pıhtılaşması ve düşük kan trombosit sayısı gibi nadir yan etkilere yol açabileceğini itiraf etti.

İtiraf, şirketin Birleşik Krallık'ta aşının ölümlere ve ağır yaralanmalara sebep olduğu ve yaklaşık 50 kurban için 100 milyon sterline kadar tazminat talep ettiği iddiasıyla toplu dava açılmasının ardından geldi.

Gazetenin haberine göre AstraZeneca, Şubat ayındaki mahkeme belgelerinde, "AZ aşısının çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceği kabul ediliyor. Nedensel mekanizma bilinmiyor" dedi.

İTİRAF FİRMANIN 2023 BEYANINA TERS DÜŞTÜ

Aşı skandalında son perde: İlaç devi dünya çapında Kovid-19 aşısını geri çekiyor

TTS, insanlarda kan pıhtıları ve düşük kan trombosit sayısı ile karakterize olan Trombositopeni Sendromlu Tromboz anlamına geliyor.

Öte yandan AstraZeneca'nın aşının potansiyel olarak ölümcül olabileceğini kabul etmesi, 2023'teki 'TTS'nin kapsamlı düzeyde aşıdan kaynaklandığını kabul etmeyeceği' yönündeki beyanına ters düştü.

Haberin Devamı

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DOĞRULADI

Dünya Sağlık Örgütü de aşının ölümcül yan etkileri olabileceğini doğruladı:

"Bu aşıyla aşılamanın ardından, düşük trombosit sayısıyla ilişkili olağandışı ve şiddetli kan pıhtılaşma olaylarını içeren, Trombositopeni Sendromlu Tromboz adı verilen çok nadir bir yan etki rapor edildi."

AstraZeneca'nın aşısı Oxford Üniversitesi işbirliğiyle geliştirildi ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretildi. İngiltere ve Hindistan da dahil olmak üzere 150'den fazla ülkede yaygın olarak uygulandı.

Pandemi sırasında yapılan bazı araştırmalar, aşının yeni koronavirüse karşı korumada yüzde 60 ila 80 etkili olduğunu ortaya çıkardı. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar, bunun bazı kişilerde potansiyel olarak ölümcül kan pıhtıları geliştirmesine sebep olduğunu keşfetti.