07.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Türkiye’nin Tahıl Koridoru anlaşması başta olmak üzere ciddi ve önemli arabuluculuk adımlarını başarıyla hayata geçirmesi tüm dünyada büyük memnuniyetle karşılanmıştı. Bununla birlikte, savaşın başından beri pek çok ülke ya arabuluculuk teklif etti ya da Ukrayna ile Rusya tarafından arabulucu olarak önerildi. Bugüne kadar arabulucu olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Vatikan, Suudi Arabistan, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin adı geçti. Birkaç gün önce İtalya’nın yeni Başbakanı Giorgia Meloni’nin olası bir barış sürecinde garantör olmaya hazır olduğuna dair açıklaması da Rusya’dan sert tepki görmüştü.
Son olarak önceki gün, İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemini isteyen ancak bir türlü olumlu yanıt alamayan Ukrayna’dan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun iyi bir arabulucu olabileceği teklifi geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, İsrail televizyonunda Netanyahu’nun “etkili bir arabulucu” olabileceğini söyledi. Netanyahu, 2022 yılının baharında muhalefetteyken Zelenskiy ile Putin arasında kendisine arabuluculuk önerildiğini ancak görevdeki başbakan Naftali Bennett’e sorumluluğun verildiğini söylemişti. Netanyahu geçen ay da bu tür tekliflerin tekrar gelebileceğini söylemiş, ancak ne yanıt vereceğine dair yorum yapmamıştı.
ABD: Türkiye yapıcı rol oynuyor
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik, “barbarca” savaşını bitirmek için “yapıcı” bir rol oynadığını ve Washington’un bu konuda minnettar olduğunu belirtti. Türkiye’nin hangi tarafta olduğuna yönelik soruya yanıt veren Price, “Türkiye bu savaş boyunca Ukrayna ve Rusya ile ilişkilerini NATO üyesi olarak duruşu ve uluslararası toplumla iyi ilişkileriyle harmanlayıp barış ihtimalini artırmaya çalıştı” dedi. Price, “Türkiye olmasaydı tahıl anlaşması yenilenemeyebilirdi. Bu mekanizma sonucunda dünyada en çok ihtiyacı olanlara milyonlarca ton tahıl sağlandı” dedi.