10.01.2023 - 09:31 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) çığır açan Türkiye, birkaç yıl içinde dünya çapında sansasyon yarattı. Uluslararası medya tarafından 'game changer-oyun değiştirici' olarak tanımlanan Türk drone'ları, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya neredeyse dünyanın her yerinde. Son olarak Balkan ülkesi Arnavutluk'la imzalanan anlaşmayla, Bayraktar TB2 ihraç edilen ülke sayısı 27'ye yükseldi. Kısa sürede Bayraktar TB2 sipariş edenlerin arasına Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelerinin de katılması bekleniyor.
Türk SİHA'larının ilk kez sahneye çıktığı yer, iç savaş ülkesi Suriye'ydi. Suriye'deki dengeyi değiştiren Bayraktar TB2'ler Kuzey Afrika ülkesi Libya'da ise başkent Trablus'un düşmesini engelleyip karşı cephede yer alan Halife Hafter'in hezimetine yol açtı. Trablus'u ele geçirmek üzere harekete geçen Hafter'in arkasında Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkeler vardı, sonuç değişmedi.
Ünü giderek yayılan Bayraktar TB2 SİHA'ların dünyada ses getirdiği asıl savaş ise, Dağlık Karabağ oldu. Azerbaycan'ın 30 yılı aşkın süredir işgal altında tutulan topraklarını geri kazandığı savaşta, Türk drone'ları Ermenistan ordu birliklerini yok etti.
Savunma sanayiinde yalnızca insansız hava araçları değil, füzelerden zırhlı araçlara, savaş gemilerinden cephaneye her alanda yerli devrim yaşandı. 2022 yılının sonbaharında ilk yerli üretim balistik füze Tayfun'u test eden Türkiye, halihazırda silahlarının çoğunu artık kendi üretiyor.
Türkiye'nin başarısına dünya medyası kayıtsız kalamadı, neredeyse her hafta başka bir yayın organında Türk drone'ları ya da silahları haber oldu.
Son olarak Alman gazetesi Die Welt, 'Türkiye'nin askeri güç olarak parmak ısırtan yükselişi' başlığıyla bir haber yayımladı. Türkiye'nin hırslı bir yeniden silahlanma planı uyguladığını belirten Gerhard Hegman imzalı haber, Ankara'nın her geçen gün kendi kendine yeten bir savunma sanayiine yaklaştığını kaydetti.
Haberde Türkiye'nin 20 yıl önce Almanya ile yaşadığı kötü tecrübe hatırlatıldı. Türkiye, Almanyadan 1000 adet Leopard 2 tankı sipariş etti. Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ve Rheinmetall şirketlerinin ürettiği tankların maliyeti 7 milyar euroydu. Ankara-Berlin hattında yürütülen müzakereler sonuçsuz kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın silah ithalatına güvenmek yerine güçlü bir silahlanma sanayii kurduğunu vurgulayan Die Welt, Türkiye'nin artık yerli insansız hava araçları, tanklar, savaş uçakları, toplar ve savaş gemilerini ürettiğini yazdı.
Erdoğan için Cumhuriyet'in yüzüncü yılının önemine değinen habere göre, Türk lider dünyaya ve yerel kamuoyuna Türkiye'yi 'silah endüstrisinde en iyi oyuncu' olarak sunmak istiyor.
Türkiye'nin sahneye sunmaya hazırlandığı ilk yerli jetine de değinen Die Welt, Ankara'nın önümüzdeki yıllarda savaş uçağı piyasasında söz sahibi olacağı tahmini yer aldı:
"TF-X' olarak bilinen Milli Muharip Uçak modelinin ilk kez martta dünya kamuoyuna tanıtılması bekleniyor. Çift motorlu savaş uçağının devreye alınmasından sonra kullanıma hazır hale gelmesi biraz zaman alacak ancak Türkiye bir sinyal gönderiyor."
Rus işgaline karşı savaşan Ukrayna'nın Bayraktar TB2 SİHA'larını kullandığını aktaran Die Welt, sırada insansız savaş uçağının olduğunu bildirdi:
"Türk şirketi, geçtiğimiz günlerde gelecekte bir askeri gemiye insansız iniş yapması bile beklenen yaklaşık 15 metre uzunluğundaki Kızılelma savaş uçağının ilk uçuşunu da gerçekleştirdi. Bu insansız hava aracı, bu yıl faaliyete geçecek."
Haberde yakın zamanda Fırtına 2 obüslerinin ordu envanterine girdiği, söz konusu 155 milimetre modern topların Alman PzH 2000'lerle aynı kalibrede olduğu belirtildi.
Altay tankına dair detayların da yer aldığı Die Welt haberinde, Türkiye'nin birlikte çalıştığı Güney Kore'nin halihazırda tank üretiminde dünya liderleri arasındaki yerini aldığı kaydedildi.
1952 yılından bu yana NATO'ya üye olan Ankara, 2021'de gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2,1'ini savunma harcamalarına ayırdı. İttifakın yüzde 2'lik hedefini aşan Türkiye, birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.
Ancak Türkiye, NATO'daki müttefiklerinin son yıllardaki ambargolarıyla karşı karşıya. Die Welt, Türkiye'nin silah teknolojisindeki yükselişinin söz konusu ambargo kararlarıyla yakın bağları olduğunu yazdı:
"Almanya veya ABD, Türkiye'nin yeni silahlanma projeleri için kilit teknoloji sağlamadığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka kaynaklar bulmak zorunda kaldı."
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında Aselsan ve TUSAŞ'a yer veriyor.