12.07.2018 - 12:58 | Son Güncellenme:
AA
Almanya'da ırkçı saldırılarda bulunan aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasında verilen kararlar Alman basınında geniş yer aldı.
Frankfurter Rundschau gazetesi “Hepsi bu değildi” başlığı altında verdiği haberde, mahkum edilen Beate Zschaepe ile 4 kişi hakkında verilen kararla aşırı sağcı terör örgütünün aydınlatılmasının bitmediği ifade belirtildi.
Haberde, temyize gidecek olan kararın üst mahkeme tarafından onaylanması halinde konunun sadece Beate Zschaepe ve diğer sanıklar için biteceği ancak birçok sorunun cevapsız kalacağı yorumu yapıldı.
Die Welt gazetesi de, “Yardımcı değil fail” başlığını kullanarak, kararın 5 yıl süren dava sürecinin ardından verildiğini vurguladı.
Beate Zschaepe’ye ömür boyu hapis cezasının verildiği ve ağır bir suç işlediğinin tespit edildiği işaret edilen haberde, siyasi malzeme olarak kullanılan davaya son noktanın konulduğu iddia edildi.
İç sayfadaki haberde ise “Kararın ağırlığı Beate Zschaepe’yi dondurdu” başlığı kullanılarak, Zschaepe’nin muhtemelen onlarca yıl cezaevinde kalacağı, diğer sanıkların ise hafif cezalarla kurtulduğu belirtildi.
Haberde, mağdur ailelerinin acısının ise devam ettiği kaydedildi.
Karara ilişkin kaleme alınan yorum yazısında ise “Bu dava tümüyle bir aydınlatma getirmedi” tespitinde bulunularak, Almanya'nın iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın rolü araştırılmadığı ve davanın sonucunun yetersiz kaldığına vurgu yapıldı.
Tageszeitung gazetesi de baş sayfada, NSU terör örgütünün cinayetlerine kurban gidenlerin fotoğraflarına yer vererek, “Güvensizlik kalıyor” diye yazdı.
Bild gazetesi de iç sayfasındaki haberinde, ömür boyu hapise mahkum olan davanın baş sanığı Beate Zschaepe'nin 30 yıl hapiste kalacağına işaret etti.
Haberde, Zschaepe'nin başka bir cezaevine nakledileceği ve orada fırında ya da terzihanede çalışabileceği iddia edildi.
''Halk adına'' manşetine atan Tagesspiegel gazetesi, tarihi davada aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun üyesi Beate Zschaepe'nin ömür boyu hapse mahkum edilmesi öne çıkardı.
Haberde, işlenilen 10 cinayet için ömür boyu hapis cezası verildiği ifade edilerek, davanın sona erdiğini ancak birçok kişinin şüphelerinin devam ettiği kaydedildi.
Süddeutsche Zeitung'ta yer alan haberde ise NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe için en yüksek cezanın verildiği belirtildi.
Haberde, 5 yıldan fazla zamandır süren davanın hakimi Manfred Götzl'in NSU örgütünün işlediği cinayetlerle ülkede yaşayan yabancıları güvensizliğe ittiği, korunmasız oldukları izlenimi yarattığı ve devletin çaresiz olduğunu ispatlamaya çalıştıklarına dikkati çektiği vurgulandı.
Ayrıca, birçok sivil toplum örgütünün karara rağmen davada karanlıkta kalan kısımların aydınlatılması için mücadeleye devam edileceğini açıkladıkları ifade edildi.