Dünya‘Akıllı insülin’le diyabet devrimi

‘Akıllı insülin’le diyabet devrimi

13.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Diyabet hastasının vücudunda uykuda kalan ve sadece ihtiyaç duyulduğunda harekete geçen “akıllı insülin” geliştirildi. Böylece tip 1 diyabette haftada yalnızca bir insülin almak yeterli olacak.

‘Akıllı insülin’le diyabet devrimi

ABD, Avustralya ve Çin’deki araştırmacılar, diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerindeki değişikliklere “o an”, diğer ifadeyle “gerçek zamanlı” yanıt veren yeni ve “akıllı insülin” geliştirmeyi başardı. Mevcut sentetik insülinler vücuda girdiklerinde kan şekeri seviyelerini dengeler, ancak işlerini yaptıktan sonra gelecekteki dalgalanmalara yardımcı olamazlar.

Haberin Devamı

İhtiyaç anında…

Bu, hastaların birkaç saat içinde tekrar insülin enjekte etmeleri gerektiği anlamına gelir.

Tip 1 diyabet hastaları halen hayatta kalabilmek için günde 10 defaya kadar vücutlarına sentetik insülin vermek zorundalar. Çünkü yüksek ve düşük kan şekeri seviyeleri arasındaki sürekli dalgalanma birçok fiziksel ve ruhsal sağlık sorununa yol açabiliyor. Yeni geliştirilen akıllı insülin ise vücutta uykuya yatıyor ve sadece ihtiyaç olduğunda harekete geçerek görevini yapıyor. Böylece tip 1 diyabet hastasının haftada sadece bir kez insülin alması yeterli olacak, bu insülin ihtiyaca göre vücuda salgılanacak.

Milyarlarca liralık ‘kutsal kâse

Uzmanlar, insülinin kutsal kâsesi dedikleri glikoza duyarlı, yeni akıllı insülinin tip 1 diyabet tedavisinde mümkün olan en kısa sürede devreye gireceğini söyledi. ABD’den Stanford Üniversitesi, Avustralya’dan Monash Üniversitesi ve Çin’den Zhejiang Üniversitesi’nin katıldığı “akıllı insülin” araştırması için 3 milyon sterlin (128.4 milyon TL) ödenek verildiği belirtildi. Guardian gazetesi, bu finansmanı İngiliz ve ABD’li vakıfların sağladığını, diyabet tedavileri için son teknolojik araştırmalara 50 milyon sterlin (2 milyar 141 milyon TL) yatırım yapıldığını yazdı.