28.11.2023 - 14:35 | Son Güncellenme:
Euronews
Sierra Leone'de askeri kışlaya ve hapishaneye düzenlenen saldırıda 20 kişi öldü, yaklaşık 2 bin mahkum kaçtı. Ordu sözcüsü Albay Issa Bangura, Reuters'a ölenler arasında 13 asker, üç saldırgan, bir polis memuru, bir sivil ve özel güvenlikte çalışan bir kişinin bulunduğunu söyledi. Bangura, sekiz kişinin yaralandığını ve üç kişinin tutuklandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, hafta sonu düzenlenen saldırıların liderlerinin çoğunun tutuklandığını duyurdu.
Enformasyon Bakanı Chernor Bah da akşam 9 ile sabah 6 arasındaki sokağa çıkma yasağının bir sonraki duyuruya kadar yürürlükte kalacağını söyledi. Ancak başkentte ve ülke genelinde pek çok kişi olası şiddet olaylarından endişe ederek evlerinden çıkmadı.
Batı Afrika ülkesinde cezaevi yetkililerinin paylaştığı durum raporuna göre, saldırganların içeri girmesinin ardından yaklaşık bin 890 mahkum Pademba Road merkez cezaevinden kaçtı. Sierre Leone Polis sözcüsü Associated Press'e yaptığı açıklamada, mahkumlardan yaklaşık 100'ünün cezaevlerine geri döndüğünü kaydetti.
Polis, mahkumları cezaevine dönmeye çağırdı ve firar edenlerin ya da saldırganların nerede olduğuna dair ayrıntılar için halka ödül teklif etti. Eski Devlet Başkanı Ernest Bai Koroma, askeri korumalarından birinin başkentteki konutunda görev başında öldürüldüğünü, diğerinin ise götürüldüğünü söyledi.
Sierra Leone Islah Servisi Genel Müdür Vekili Albay Shek Sulaiman Massaquoi, iki saat süren baskında saldırganların, silah ve roketatar ateşinin hapishane güvenliğini aşmakta başarısız olmasının ardından bir araçla ana kapıyı kırarak açtıklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Bio, X'te ofisinde masasının arkasında iş başında olduğunu belirten bir fotoğrafını paylaştı. Paylaşımda "Önümüzdeki görev, ülke olarak sahip olduğumuz huzur ve güvenliği bozmak isteyenler tarafından yoldan çıkarılamayacak kadar büyük ve acildir" denildi.
Clingendael Enstitüsü Sahel Programı Başkanı Kars de Bruijne, saldırganların sayısının 50'den fazla olduğunu söyledi.
Sierra Leone'de 1991-2002 yılları arasında yaşanan iç savaşta 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkenin 8 milyonluk nüfusu dünyanın en yoksulları arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz haziran ayında Bio'nun yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ağustos 2022'de hükümet karşıtı protestolarda en az 21 sivil ve altı polis memuru öldürüldü.