10.12.2019 - 19:01 | Son Güncellenme:
Bugün kullandığımız bilgisayarın temelini atan Ada, matematik dersleri almaya başladı. İngiltere'de 1832 yılında kadınların bilimsel tartışmalara katılmasına izin verilmemesi nedeniyle cinsiyetinin belli olmaması için A.A.B takma ismini kullanan Lovelace hayallerinden vazgeçmeyerek bilimsel bir dergide ilk akademik yayınını hayata geçirdi.
1833'de Cambrige Üniversitesi’nde matematik profesörlüğü yapan Charles Babbage ile tanışmasıyla hayatı istediği şekilde evrildi. Hiçbir zaman sıradan olmayan Ada, 1842’de Fransızca yayımladığı inceleme yazısını bir İngiliz bilimsel dergisi için çevirdi. Çeviriye eklediği bir not sayesinde Berrnoulli sayılarının Babbage’ın makinesiyle nasıl kullanılabileceğini açıkladı. işte bu metot, tarihçiler tarafından dünyanın ilk bilgisayar programı kabul edildi ve günümüze ışık tuttu.
İlk programlamacı unvanına sahip olan Ada'nın notları aynı zamanda yazılım kavramının da bir tanımlamasını yaptı. 27 Kasım 1852'de kanserden vefat eden Ada, ABD Savunma Bakanlığı yararına yaratılmış bilgisayar diline de ilham oldu. İngiliz Bilgisayar Topluluğu 1988'den beri her yıl Ada Lovelace adına ödül veriyor.