DünyaABD'de Yüksek Mahkeme Teksas'taki kürtaj yasasını inceleyecek

ABD'de Yüksek Mahkeme Teksas'taki kürtaj yasasını inceleyecek

23.10.2021 - 09:25 | Son Güncellenme:

Ülke çapında haftalardır tartışılan kürtaj yasası uygulanmaya devam edecek ancak 1 Kasım tarihinden itibaren Yüksek Mahkeme incelemesi başlayacak.

ABDde Yüksek Mahkeme Teksastaki kürtaj yasasını inceleyecek

ABD'de Yüksek Mahkeme, Texas’ta uygulamaya konulan ve ülkede tartışmalara neden olan kürtaj yasasının yürürlüğünün durdurulması talebini reddederken, söz konusu yasanın incelenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme, bugün yaptığı oturumda, Teksas'ta tartışmalara yol açan ve kürtajı çoğu durumda yasaklayan yasaya yönelik kararını açıkladı.

Mahkeme, söz konusu yasanın yürürlüğünün durdurulmasına yönelik talebi reddederken, yasanın incelenmesine karar kıldı.

Söz konusu inceleme için sözlü oturumlar 1 Kasım'da başlayacak.

Teksas Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Robert Pitman, Teksas'taki kürtaj yasasını, kadınların anayasal haklarını ihlal eden "saldırgan bir yoksun bırakıcılık" olarak değerlendirerek geçici durdurma kararı vermiş ancak temyiz mahkemesi bu kararı bozmuştu.

TEKSAS'TAKİ KÜRTAJ YASASI

Teksas’ta çoğunlukta olan Cumhuriyetçi milletvekillerinin oylarıyla eyalet meclisinde kabul edilen ve 1 Eylül'de yürürlüğe giren, kadınların hamileliklerinin 6'ncı haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan söz konusu yasa, ülkede tartışılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD Adalet Bakanlığı, 9 Eylül'de Teksas Federal Mahkemesine dava açarak, eyaletteki kürtaj yasasının kadınların anayasal haklarını ihlal ettiğini ve "federal yasaların eyalet yasalarından üstün olduğuna" ilişkin ABD Anayasası ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu.

ABD Yüksek Mahkemesinin, Teksas'ta mayısta kabul edilen ilgili yasanın 1 Eylül'de yürürlüğe girmesinin engellenmesi için yapılan başvuru üzerine harekete geçmemesi de "yeşil ışık" olarak değerlendirilmiş, bazı kesimlerin tepkisini çekmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da Yüksek Mahkemeyi eleştirerek, mahkemenin kürtaj yasağına geçit vermesinin "kadınların anayasal haklarına büyük bir saldırı" olduğunu belirtmişti.