DünyaABD’de grupların seçimi başkanı belirleyecek

ABD’de grupların seçimi başkanı belirleyecek

05.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikan seçimlerinin kaderini, eyaletler kadar, ülkede yaşayan mülteciler, farklı cinsiyet ve dinlere mensup gruplar da belirleyecek. Bu nedenle söz konusu farklı gruplar arasında yapılan araştırmalar, sonuçlara ilişkin ufak ipuçları taşıyor...

ABD’de grupların seçimi başkanı belirleyecek

ABD gelecek hafta başkanlık seçimleri için sandık başına gitmeye hazırlanırken, başkan adayları arasındaki yarış birbiri ardına patlayan skandallarla iyice kızıştı. Demokrat Parti adayı Hillary Clinton, bugüne kadar rakibi Cumhuriyetçi Donald Trump’a karşı anketleri önde götürmeyi başarırken, son araştırmalar, rüzgarın tersine dönebileceğinin habercisi. Nitekim, ABC ve Washington Post’un son anketi, Trump’ın mayıs ayından beri ilk kez Clinton karşısında yüzde 46’ya 45 öne geçtiğini ortaya koydu.
Anahtar kimde?
Son gününe kadar çekişmeli geçmesi beklenen yarışta, dengeler her dakika değişirken, seçimin asıl kaderini belirleyecek faktörler de tartışılıyor. “Kilit eyaletler” bunun bir ayağını oluştursa da, oylar ve tercihler, ülkedeki azınlıklardan, farklı dine mensup kesimlere, hatta cinsiyete kadar değişebiliyor.
Eyaletlerin tercihleri bir nebze biliniyor olsa da, grupların tercihleri biraz karmaşık bir yapı gösterebiliyor. İşte, biz de “Yarışa sadece birkaç gün kala, hangi gruplar hangi adaya daha yakın?” sorusunun cevabını araştırdık...
Kadınlar: ABD’de bugüne kadarki seçimlerde kadın oyların partilere göre dağılımında büyük farklar görülmese de, bu yıl durum farklı. Cinsiyetçi açıklamaları ve kadınlara yönelik olumsuz ifadeleriyle eleştiri oklarının hedefi haline gelen Trump, oyların Clinton’a kaymasına da neden oldu. Cumhuriyetçilere yakın duran üniversite mezunu kadınların, buna karşın Trump’u desteklemedikleri ortaya çıktı. Nitekim Washington Post ve ABC News’in anketleri, kadınların yüzde 49’unun Clinton’u desteklediğini ortaya koyuyor.
Erkekler: Özellikle beyaz erkekler, desteklerini Cumhuriyetçilerden yana ortaya koyarken, siyahiler, Clinton’a yakın gözüküyor.
Yaşlara göre: 2012 yılındaki seçimlerde genç kesimin oylarının 5’te 3’ünü Demokrat aday Obama alırken, Cumhuriyetçi Mitt Romney 50 yaş ve üstü tarafından desteklenmişti. 2016’da da anketler benzer sonuçlara işaret ediyor. 65 yaş ve üstü seçmenlerin yüzde 49’u Trump’ı desteklerken, yüzde 39 Clinton’un tarafında. Genç nesilse Demokrat Parti desteğini geri çekmiyor. 18-39 yaş, yüzde 41’le Clinton’a yakın duruyor. 40-54 yaş aralığındaysa yüzde 44 oy alan Trump’ı, yüzde 43’le Clinton izliyor.
Eğitim seviyesine göre: Lise mezunu ve daha düşük seviyede eğitime sahip olanlar arasında yüzde 42’yle Trump önde görünürken, yüzde 37’lik bölümü Clinton’ı destekliyor. Fakat eğitim seviyesi yükseldikçe, Clinton’ı destekleyenlerin oranları da artıyor.
Müslümanlar: ABD’de nüfusun yüzde 1’ini oluşturan yaklaşık 3 milyon 300 bin Müslüman, seçim sonuçlarını değiştirecek güce sahip olmasa da, tercihleriyle sonuçlara etki edebilir. ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi, 1 milyon Müslüman’ın seçimlerde oy kullanmak üzere kayıt yaptırdığını açıklarken, yüzde 70’den fazlasının Hillary Clinton’ı destekleyeceği ifade edildi. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, 50 eyalette yaptıkları araştırmalara göre, Müslümanların yüzde 72’sinin Clinton’a, yüzde 4’ünün ise Trump’a oy vereceğini söyledi.
Yahudiler: ABD’de yaşayan Yahudilerin büyük bölümü, kendilerini liberal olarak tanımlarken, ezici çoğunluk Demokrat Parti lehine tavır almakta. Amerikan Yahudi Komitesi’nce ulusal bazda gerçekleştirilen bir anket Clinton’un, yüzde 61’lik desteğe sahip olduğunu, Trump’ın ise sadece yüzde 19’da kaldığını ortaya koydu.
Clinton, kampanyalarında İsrail ve Filistin arasında barış sürecinin yeniden başlatılacağını vurgularken, Trump ise İsrail egemenliği altında birleşmiş Kudüs sözü vermişti.
Katolikler: Washington’daki Katolik Üniversitesi’nin hazırladığı çalışma, Katoliklerin yüzde 51’inin Clinton’dan yana olduğunu, Trump’ın ise bu kesimden yüzde 40’lık bir desteğe sahip olduğunu gösteriyor.
Göçmenler: ABD’de Hispanik olarak adlandırılan Latin Amerika kökenliler, 44 milyon nüfus ve yüzde 15 seçmen oranıyla azınlıklar arasında ilk sırayı oluşturuyor. Bu kesim, kendilerini Cumhuriyetçi olarak tanımlasa da, Trump’ın söylemleriyle Demokratçı eğilimleri giderek katlanıyor.
Seçimin en önemli kırılma noktası Afrikalı-Amerikalı ve Hispanik seçmenlerin vereceği oylarla belirlenirken, kayıtlı Afrikalı-Amerikalı seçmenlerin yüzde 85’inin Clinton’a, aynı grubun sadece yüzde 2’sinin Trump’a oy vermeyi düşündüğü görülüyor.