17.09.2023 - 17:33 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukrayna'da on dokuzuncu ayı dolmak üzere olan savaşta bataklığa saplanan Rusya, işgal için bugüne kadar 167 milyar dolar harcadı. Birlikleri Ukrayna'ya gönderip silah sağlamak için 51 milyar doları gözden çıkaran Moskova, ölen ya da yaralanan askerlerin ailelerine 46 milyar dolar tazminat ödendi.
Askerlere ödenen maaşların 35 milyar doları bulduğu söz konusu dönemde, Ukraynalılar karşısında birçok cephede hezimet yaşayan Rus ordusunun kaybettiği silahların değeri ise 34 milyar dolara ulaştı.
Yaz mevsimi başında karşı taarruza geçen Ukraynalılar ise, bugüne kadar Batılı müttefiklerinden neredeyse 100 milyar dolarlık silah yardımı aldı. Tanksavarlarla başlayan silah paketleri HIMARS füzeleri, Patriot ve diğer hava savunma sistemleri, Abrams ve Leopard tankları ile devam etti. ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler, şimdi Ukrayna'ya verilecek F-16'ları kullanacak pilotları eğitiyor.
Nitekim, Alman medyasına bir röportaj veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg uzun bir savaşa hazırlıklı olunmasını istedi. "Ukrayna'da uzun bir savaş için hazırlanmalıyız" diyen Stoltenberg, Putin'in silah bırakması halinde barış olacağını söyledi:
"Hepimiz hızlı bir barış istiyoruz ancak kabul etmeliyiz ki Zelenskiy ve Ukraynalılar savaşı bırakırsa, ülkeleri artık var olmayacak."
Kiev yönetiminin bir gün NATO'ya üye olacağından şüphe duymadığını dile getirip Avrupa ülkelerinin Ukrayna için giderek artan silah harcamalarına atıfta bulunan Jens Stoltenberg, Soğuk Savaş döneminde gerçekleşen harcamaları hatırlattı. NATO Genel Sekreteri'ne göre, Soğuk Savaş sürerken ülkeler ekonomik üretimlerinin (GSMH) yüzde 4'ü kadar savunma harcamasına imza attılar ve aynı oran bugün de yakalanmalı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov ise, resmi televizyon Rossiya 1'de yaptığı açıklamalarda ABD'nin ülkesine karşı savaş açtığını söyledi. Washington yönetiminin Ukrayna'nın yardımıyla Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratmaya çalıştığını belirten Lavrov'dan, ABD'nin aldığı seyreltilmiş uranyum içeren uzun menzilli tank mermilerinin cephe hattına sevk edilme kararını yorumlaması istendi.
Program sunucusu Pavel Zarubin'in "Sıradaki ne?" diye sorması üzerine Lavrov, şöyle konuştu:
"Onların açıklamasını yorumlayacak konumda değilim. Onlar için haftanın yedi cuması var. Belki de kamuoyunu hazırlıyorlar."
Lavrov'un dile getirdiği 'haftanın yedi cuması' deyişi, Rusya'da bir kararsızlığı ya da plan değişikliğini ifade etmek için kullanılıyor.
24 Şubat 2022 tarihinde başlayan işgalde Washington'ın Ukrayna'ya sunduğu desteği eleştiren Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bize savaş açıyorlar" cümlesini kurdu.
Kremlin propagandistleri arasında yer alan Pavel Zarubin, Sergey Lavrov'un verdiği yanıtın videosunu Telegram kanalında paylaştı.
Paralı askerler Wagner Grubu'nun ayaklanmasıyla çalkantılı bir yaz mevsimi geçiren Rus ordusu, halihazırda Ukrayna'da tamamen savunma pozisyonunda. Ukraynalılar, soğuk kış mevsimi gelmeden özellikle güney cephesinde açılan gediğin büyümesi için çaba gösteriyor.
200 bini aşkın askeri ölen ya da yaralanıp savaşamaz hale gelen Rus ordusu, artan silah ihtiyacını karşılamak üzere eski bir müttefikine yöneldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ünlü zırhlı yeşil trenine binip hafta içinde Rusya'ya geldi. Vladimir Putin tarafından ağırlanan Kim, ayrıca silah fabrikalarını da gezdi.
Putin, Kim'le görüşürken Moskova ve Pyongyang arasında askeri işbirliği potansiyeli olduğunu söyledi.
Kuzey Kore lideri ise, "Başkan Putin'in kararlarını her zaman destekleyeceğiz ve... emperyalizme karşı mücadelede birlikte olacağız" dedi.
Rusya’nın Kuzey Kore’den silah, top mermisi ve roket talep etmesine kesin gözüyle bakılırken, yaptırımlar nedeniyle ekonomisi zor durumda olan Kuzey Kore’nin ise gıda ve hammadde istemesi gündemde.
Pyongyang yönetiminin elinde Sovyetler Birliği döneminden kalma ihtiyaç fazlası cephane var. Uzmanlara göre, 1953’ten beri savaşmadığı için Kuzey Kore’nin elinde milyonlarca top mermisi ve roket olabilir.