Dünya1.7 milyon TL’ye seçmece bebek

1.7 milyon TL’ye seçmece bebek

20.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de bir genetik şirketinin 50 bin dolar (1.7 milyon TL) karşılığında müşterilerinin tüp bebek embriyolarına zeka, obezite, boy, cinsiyet ve hastalık riski konularında test yaptığı ortaya çıktı.

1.7 milyon TL’ye seçmece bebek

İngiliz “Guardian” gazetesine göre, ABD’de “Heliospect Genomics” adlı girişim şirketi, tüp bebek tedavisi gören çiftler için laboratuvarda döllendirilmiş embriyolara “ideal insan” testleri yapıyor.

Haberin Devamı

1.7 milyon TL’ye seçmece bebek

Heliospect Genomics şirketinin tüp bebek tedavisi gören çiftlerden oluşan birçok müşterisi olduğu, şirketin 100 embriyo genetik testini 50 bin dolara (1.7 milyon TL) yaptığı, çiftlerin test sonuçlarına göre embriyo seçerek ideal çocuklarını dünyaya getirmek istedikleri belirtildi. Embriyoların genetik testlerinin zeka seviyesi (IQ), ruhsal ve bedensel sağlık, boy, obezite riski gibi konularda yapıldığı öne sürüldü.

1.7 milyon TL’ye seçmece bebek

6 puan daha zeki

Şirketin, embriyoya genetik tarama yaptıran çiftlere, normalden 6 puan daha zeki çocuklara sahip olabilecekleri vaadinde bulunduğu öne sürüldü. Heliospect’in Danimarkalı CEO’su ve eski bir finans piyasası yatırımcısı olan Michael Christensen’in genetik seçilimle sağlıklı, akıllı çocuklara sahip olunacağı vaadinde bulunduğu, embriyoların arasından ideal bebeklerin seçilebileceğini söylediği bildirildi. Guardian, şirketin kendilerine bilişsel yetenek ve zihinsel engellilik alanında çalışmalar yaptıklarını doğruladığını yazdı. 

Haberin Devamı

1.7 milyon TL’ye seçmece bebek

‘Gattaca’ endişesi

Embriyolara genetik tarama, tıbbi sorunların yanı sıra etik problemler ortaya çıkarıyor. Birçok uzman bu teknolojinin “Gattaca” filmindeki gibi tabakalı bir topluma yol açacağından korkuyor. Üstün ırk yaratmayı destekleyen gruplar da kaygıları güçlendiriyor. 1997 bilimkurgu filmi, genetik olarak geliştirilmiş bir üst sınıfı ve doğal yolla doğmuş bir alt sınıfı anlatıyordu. 1997 ABD yapımı bilimkurgu filminde başrolleri Ethan Hawke, Uma Thurman ve Jude Law paylaşıyordu.