30.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
Umut Eroğlu / Teknoloji
Teknoloji haberleri gazetelerin ilk sayfalarında, popüler bilim kitapları çok satıyor, TV’de en çok izlenen tartışma programlarında sadece bilim üzerine konuşulduğunu görebiliyoruz. 2018 çok hızlı bir yıl olacak, uzaktan izlediğimiz teknolojiler artık iyice günlük hayatımıza giriyor... 2018 sizin için yeniliklere dolu, bilgiye açık ve parlak bir yıl olsun!
Blockchain (Bitcoin)
Kripto para teknolojisi Blockchain şimdilerde herkesin dilinde. Bir kesim kazandığı paracıkları konuşuyor, diğeriyse kaçırdığı fırsata ah vah ediyor. 2018’de en büyük sorunuz tabii ki şu olacak: Bitcoin mi? Ether mi? Kripto piyasalarda spekülasyon kolay, riskler karmaşık. Paranızı blockchain birimlerine yatırmadan evvel teknolojiyi ve eğilimleri çok iyi anlamanızda fayda var. Fırsatı kaçırmayın ama gözü kapalı dalmayın.
IoT (Eşyaların interneti)
Eşyaların interneti yeni bir teknoloji değil, telefondan çalışan kettle, markete sipariş veren buzdolabı gibi hikayeleri 2015’ten beri yazıyoruz. 2018’de daha fazla eşyanın internet üzerinden haberleşmeye başladığını, beyaz eşya gibi yeni elektronik cihazların bu özelliğiyle pazarlanmaya başlandığını göreceğiz.
Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik
Sanal gerçeklik ilk çıktığında hayatımızı değiştirecek gibiydi. Pahalılığından ötürü öyle olmadı. 2018’de nispeten ucuzlamaya başlayacak. Tanıtım faaliyetlerinde ve genç odalarında daha sık göreceğiz. Gerçek hayatı sanal nesnelerle zenginleştiren Artırılmış Gerçeklik (AR) ise daha sık karşımıza çıkacak. Yeni AR gözlükleri de bu yıl piyasaya giriyor.
Siber güvenlik
Para kavramı tamamen dijitalize olurken siber güvenlik bir gün en önemli konu haline gelecek. WannaCry virüsü, Equifax hack’lenmesi gibi olaylar 2017’ye damga vurmuştu. 2018’de eşyaların interneti ve dijital paranın yaygınlaşması hacker’ların iştahını artıracak. Onlar işlerini büyük bir tutkuyla yaparken, biz de en ileri düzeyde korunmanın yollarını arayacağız.
Yapay zeka
2017’nin ikinci yarısında yapay zeka gündemden hiç inmedi. Robot Sophia’nın buna katkısı büyük. Yapay zekayı medyada çoğunlukla robot formunda görüyoruz fakat çok daha gelişmiş olanları işletmelerin ve organizasyonların faaliyetlerini bir adım ileri taşıyacak. Kurumsal firmalar iş performansını ve gelirlerini artırmak için yapay zekaya yatırım yapacak.
Bot’lar ve sanal asistanlar
Müşteri hizmetleri ve otomasyonun chat bot’lara devredilmesi 2018’de daha da yaygınlaşacak. Sosyal bot’lar ve sanal arkadaşlar hayatımıza dahil olacak. Amazon Alexa ve Google Assistan gibi sanal ev yardımcılarının ülkemizde de yaygınlaşmaya başladığını göreceğiz. Sesli komutla çalışan cihazlar da çoğalacak.
360 ve canlı video
Video dünyadaki en etkili ve popüler dijital içerik haline geldi. İnternetin hızlanmasıyla video teknolojisi de ilerleyecek. 360 derece videoyla tanıtımlar yaygınlaşacak, mobil cihazlarla canlı video yayınları çoğalacak. Mobil ekranlarımız giderek TV’nin yerini almaya başlayacak.
Akıllı uygulamalar
Telefonlarımızdaki uygulamalar makine öğrenme teknolojisi, entegre çalışan farklı bilgi ağları ve artan işlem gücü sayesinde daha akıllı ve işlevsel hale gelecek. Sağlık, ulaşım, eğitim, kişisel koçluk, güvenlik ve dijital içerik odaklı uygulamalar şaşırtıcı yeniliklerle atağa geçecek.
2018’de kurumsal firmalar iş performansını ve gelirlerini artırmak için yapay zekaya yatırım yapacak.