CumartesiYemek değil masal kitabı gibi oldu

Yemek değil masal kitabı gibi oldu

23.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kanal Ddeki yemek programıyla tanınan Sahrap Soysalın ilk kitabı yayımlandı. Soysal, "Bir Yemek Masalı"nda Anadolunun sadece lezzetlerini değil, kültürünü ve kendi anılarını da anlatıyor

Yemek değil masal  kitabı gibi oldu

Kitabına "Biz aslında annemizin tırnağı bile olmayız" sözleriyle başlıyor Sahrap Soysal. Kanal Dde yayınlanan "Mutfakta Keyif" programıyla tanınan Soysal, yeni kitabı "Bir Yemek Masalı"nda Anadolu mutfağını ayrıntılarıyla anlatıyor, tariflerle anılarını bütünleştiriyor. Üstelik kitapta sadece yemekler yok. Çocukluğunda babasının işi dolasıyla Anadoluyu karış karış gezen Soysal, Doğan Kitapın yayımladığı kitabında hem izlenimlerini hem de Adanadan Sivasa, Vandan Erzincana kadar birçok şehrin kültürel yapısını, manilerini, tarihi yerlerini anlatıyor... Yemek programları hazırlarken kitabı yazmayı düşlüyordum zaten. Ama ilk kitabı orijinal bir konseptle başlatalım istedik. Klasik tarif kitaplarından farklı olarak kültürel unsurları da taşımalıydı. Bunu sağlamak için de anılar, efsaneler, maniler ekledik mesela. Masal kitabı gibi oldu. Kitap fikri nasıl doğdu? Tartışmasız Antakya! Anadolu halk mutfağını çok iyi tanıyorum. Bir hamurun Selçuklulardan mı, yoksa Osmanlılardan mı kaldığını bilebilecek kadar meraklıyım bu işin kültürüne. Ancak, Antakya mutfağı çok özgün. Fransız, Arap, Türkmen, Yörük, Hıristiyan, Musevi ve Türk etkisiyle oluşmuş inanılmaz özgün bir mutfakları var. En etkilendiğiniz yöre mutfağı hangisi? Çocukluğumu yazarken çok etkilendim. Babamın işi dolasıyla Anadolunun hemen her yerini gezdik. Ağırlanmak, sohbetler, yemekler, güzel yatakları yeniden anımsamak beni çok duygulandırdı. Yazarken yeniden hatırlayıp çok etkilendiğiniz bir anı oldu mu? Akdeniz yemekleri ve genç mutfağı konseptlerinde iki ayrı kitap daha hazırlıyoruz. İlk olarak hangisinin basılacağına karar veremedik. Ancak gençlerin nasıl yemeklerden hoşlandığını çok iyi gördüm. Bu nedenle ilk isteğim gurme gençlere yönelik bir yemek kitabı hazırlamak. Yeni kitaplar da yolda galiba... Hâlâ yaygın bir şekilde yapılıyor. Ancak bulgurun çok daha yoğun kullanıldığını görüyorum. Bizim yemeklerimiz ekonomik malzemeyle çok kişinin karnını doyuracak yemeklerdir. Et zannettiğimiz kadar yaygın kullanılmıyor. Kitaptaki yemeklerin çoğunun adını bile bilmiyoruz. Kendi yörelerinde hâlâ yapılıyor mu, yoksa unutulan tatlar mı bunlar? "İlk yemeğimi 5-6 yaşında pişirdim. Biber dolması yaptım" İlk yemeğimi 5-6 yaşında pişirdim. Keban Barajının yapımı sırasında yabancı arkadaşlarıma biber dolması yapmıştım. Yemek merakı sizde çok küçük yaşlara dayanıyormuş... 40ından sonra ikizlerim oldu, tekrar iş hayatına dönemedim. Kanal Dde bir yemek programı yapılacaktı, inandırıcı bir kadın istemişlerdi, ben başladım. Peki ne zaman bu konuda profesyonel oldunuz? İpin ucu bazen kaçıyor ancak spor yaparak kilolardan kurtulmaya çalışıyorum. Rejimi hiç beceremedim. Zaten yemekçilerin her zaman kilo, şeker, kolesterol sorunu olur. Balık etli kadın havasında götürmeye çalışıyorum. Pişirdiğiniz her yemeği tadıyorsunuz. Kilo sorunu yaşıyor musunuz? İyi bir yemek tanımlayıcısıyım. Kimyacılığım sayesinde, tattığım bir yemekte hangi besinden kaç gram olduğunu çok iyi bilirim. Aynı zamanda tarif geliştiriciyim. n İşinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Malzemeler: 2 su bardağı yarma, 4 su bardağı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz. Sos için: 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı kuru nane. Yapılışı: Yarma akşamdan suda bekletilir. Ertesi gün yıkanan yarmalar, üstüne 2-3 parmak su ilavesiyle 45 dakika pişirilir. Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurtayla çırpılır. Sürekli karıştırılarak çorba içine katılır. Tuz eklenip 20 dakika sonra ocaktan indirilir. Sos için küçük bir tavada yağ kavrulur, nane ilave edilir. Çorbanın üzerine gezdilir. Toyga Çorbası (Amasya) Malzemeler: 1 su bardağı irmik, 1,5 su bardağı toz şeker, 2 bardak su, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 / 2 kg. tuzsuz Antakya beyaz peyniri. Yapılışı: Derin bir kabın içinde irmik, şeker ve su çatalla iyice çırpılır. Tavaya konulan yağ erir erimez irmikli karışım eklenir. Karışım pişince ocak söndürülür. İnce uzun dilimlenen peynir, karışımın üzerine yayılır ve tavanın kapağı kapatılır. 5 dakika sonra karıştırılıp servise sunulur. Harbiye Usulü Peynirli Helva (Antakya) En kolay yemekler: Ege mutfağını, çalışan ve formunu korumak isteyenler için vazgeçilmez buluyor. En etkilendiği yemek: Tunceliye özgü babukko. Hamuru erkek yoğuruyor, şeklini kadın veriyor.En zor yemek: Çorumun altüst böreği ile Kelkitin sarı burması pek çok püf noktası olan ve yapımı çok zor yemekler. En sevdiği yemek: Nar ekşili kısır. Misafire en çok ne sunuyor: Lahana dolması. Tunceli yemeği babukkonun hamurunu erkek açıyor, şeklini kadın veriyor Sahrap Soysal, yakında kendi adıyla bir internet sitesi açacak. Özellikle çalışan kadınlara yönelik tariflerin bulunacağı sitede, ilk adımda 5 bin tarif olacak. Soysal sitesinde dünya mutfaklarına ve ikram ipuçlarına da yer verecek. İnternet sitesi kuruyor