Cumartesi“Tatlarla yolculuk yapıyorum”

“Tatlarla yolculuk yapıyorum”

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni kitabı “İçecekler”i çıkaran şef Ebru Omurcalı, hem geleneksel hem de güncel içecek tarifleriyle sofraları zenginleştirmeye davet ediyor. Mutfağa girmeyi ise başka bir dünyaya girmeye benzetiyor.

“Tatlarla yolculuk yapıyorum”

Ebru Omurcalı’nın onuncu kitabı “İçecekler” Alfa Yayınları’ndan çıktı. Şerbetlerden çaylara, alkalisinden smoothie’sine ve sporcu içeceklerine kadar 400 tarif yer alıyor kitapta. Sofralarda, hele de misafir ağırlıyorsak, yemeklerin yanında şaşırtıcı lezzet ve görünümdeki içeceklerin çekiciliği artırdığının altını çiziyor Omurcalı. Aynı zamanda A Milli takımın supervisor şefi olan yazar “Mutfağa girmek farklı bir dünyaya girmek benim için... Kokularla, tatlarla yolculuk yapıyorum. Kendimi ifade etme yollarımdan biri yemek pişirmek. Seslenseniz duymayacak kadar konsantre oluyorum. Ruhumu tencereye teslim ediyorum desem abartır mıyım bilmem ama durumum böyle...” diye anlatmaya başlıyor mutfağın ondaki yerini.

Haberin Devamı
“Tatlarla yolculuk yapıyorum”

Kitapta Türk ve Dünya mutfaklarının geleneksel içeceklerinin yanında sağlıklı ve güncel tariflere de yer vermiş. “Tropikal alkali breeze, çaylardan İngilizlere ait wassail, Yemen’in balayı sütü, Güney Amerika’dan Horchata de Coco, fermente içeceklerden meyveli kıvass, buğday şırası, kombu çayı, farklı kokusu ve lezzetiyle güllü baharatlı latte, şeftalili pay smoothie, elmalı cennet hurması, Tayland’a ait Nam Manglak fesleğen şerbeti en favori tariflerim arasında” diyor. Artık moda olan yiyecek-içeceklerin sunumlarıyla da dikkat çektiğini, besin öğeleri yanında fotojenik duruşunun da önemli olduğunu belirten Omurcalı içecek trendleri üzerine ise şöyle diyor: “Gastronominin gelişmesiyle paralel içecekler de gün geçtikçe gelişmeye, renklenmeye, çeşitlenmeye devam edecek.”

Haberin Devamı

Serinletici öneriler

“Tatlarla yolculuk yapıyorum”

“Tariflerimin çoğu şekersiz ve ferahlatıcı. Özellikle maden suyuyla hazırlanan meyveli karışımlar, şekersiz meyve şerbetleri, soğuk çaylar, taze naneyle çektirilerek hazırlanan ayranlar, sparkling’ler... Kilo vermek için öğün yerine geçebilecek pek çok seçenek de var kitabımda. Özellikle yoğurtlu ve kefirli karışımlar, lifli veya lifsiz içecek seçenekleri oldukça fazla. Sabah tüketilmesini önerdiğim sirke, tarçın, bal ve biberle hazırlanan temizleyici içeceğin yanında, öğlen yemek alternatifi olarak da hurmalı ve polenli smoothie benim favorilerimden. Meyve, süt ve kefirle hazırlanan karışımları, maden suyuyla yapılan ev yapımı gazozları çocukların seveceklerini düşünüyorum.

Çay en güzel nasıl demlenir?

“Tatlarla yolculuk yapıyorum”

“Çay, dünyada ve ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek. Kitabımda siyah ve yeşil çay seçenekleri dışında mate çayı, kombu çayı, po çayı, teh tarik, saw palmetto, yuanyang çayı gibi farklı ülkelerin çok tükettiği çay tariflerine de yer verdim. Ayrıca farklı bitki karışımlarından hazırlanan özel çaylarım da var. Lezzetli ve sağlıklı çay yapmanın belli kuralları var. İçme suyuyla çayı demlemek, porselen veya cam demlik kullanmak, demleme süresinde 15 dakikayı geçirmemek önemli. Kaynamış suyu direkt demliğe boşaltmak yerine 20 saniye kadar bekleyip, suyun sıcaklığının 80-85 dereceye inmesini sağlamak, çay bitkisine zarar vermemek için önemli. Ayrıca demliğe boşaltırken yukarıdan dökerek suyu havalandırmak da ısının kontrollü olmasını sağlayabilir. Ben çaydanlık ve demliğe ayrı ayrı soğuk su koyuyorum. Demliğe su soğukken çayı ekliyorum. Su kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 15 dakika demliyorum. Bitki çaylarında ise yine su sıcaklığı 80-85 derece olmalı ve demleme süresi-tabii bitkinin özelliğine göre-5 dakikayı geçmemeli”