08.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ulaş Gürşat / ulas.gursat@milliyet.com.tr
Gezi Parkı direnişinde beyaz, bıyıklı, sırıtan adam maskesini görmüşsünüzdür. 2006’da çizgi romanından uyarlanan
“V For Vendetta” filminden sonra aktivistlerin suratından inmeyen bu maske nereden çıktı?
Bundan 408 sene önce yaşayan bir adam, atsız arabaların sokaklarda gezdiği uzak gelecekte yüzünün maskesinin yapılacağını öğrense çok şaşırırdı herhalde. Barut konusunda uzman bir asker olan Fawkes, 1605 yılında İngiltere’deki baskıcı yönetime karşı barut komplosunun lideridir. Fawkes ve yoldaşları
5 Kasım 1605’te Lordlar Kamarası’nın altındaki mahzene barut fıçıları
koyup patlatarak Lordlar Kamarası’nı ortadan kaldırmayı planlamıştır. Ancak bu eylemden bir şekilde haberdar olunur ve Fawkes’la arkadaşları işkence görüp idam edilir. Gerçekleştiremeyen bu eylem ilk gerilla eylemi olarak kabul edilir.
Arap Baharı’nda yasaklandı
Maske 2013 şubatında Bahreyn’de şiddeti çağrıştırdığı için yasaklandı. Kısa bir süre sonra aynı karar Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da da alındı. Ancak bu yasak, protestocuları durdurmadığı gibi kullanımı daha da arttı.
Amazon’da en çok satan maske
Guy Fawkes maskesi Amazon.com’da en çok satan maske. Yılda yüz binlerce satıldığı söyleniyor. Çizgi romanın ve filmin haklarını elinde bulunduran Time Warner resmi yollardan satılan her maske için pay alıyor.
Gezi Parkı’nın da yüzü oldu
Dünyadaki eylemlere benzer bir çizgide devam eden Gezi Parkı direnişinde de Guy Fawkes en çok rastlanan yüz. Maskeyi park ve Taksim çevresindeki seyyar satıcılardan 5 ila 10 liraya satın alabiliyorsunuz. Maskeyi 7’den 70’e herkes takıyor.
“V for Vendetta” ile ünlenen maske
1982 yılında yayımlanmaya başlanan “V for Vendetta” çizgi romanında ana karakter Guy Fawkes maskesi giyer. Maske çizgi romanın çizeri David Lloyd tarafından tasarlanmıştır. 2006’da adapte edilen filmden sonra bu maske politikacılar ve bankalara karşı yapılan protestoların vazgeçilmez yüzü oldu. James McTeigue’nin yönettiği filmde Natalie Portman, Hugo Weaving ve Stephen Rea oynamıştı. Maske eylemlerde bireylerin kimliklerin
ön plana çıkması yerine ortak bir çabaya olan bağlılığı temsil ediyor.
Guy Fawkes ve yoldaşlarının Lordlar Kamarası’na yapmayı planladıkları saldırıyı konuştuklarını gösteren bir çizim.
Gazdan korunmak için...
Guy Fawkes maskesi bütün dünyada protestoların en popüler maskesi. Ancak biber gazından korunmak için farklı maskeler kullanmak gerekir.
Göz korumalı maske
Sizi gazın içinde neredeyse ölümsüz kılacak bir maske. Büyük filtreleriyle beraber gözünüzü de gazdan koruyor ve geriye sadece fişeklerden korunmak için bir baret kalıyor. Bu maskelerin fiyatları 50 ile 150 lira arasında değişiyor.
Göz korumasız maske
Büyük karbon ve elyaf filtrelere sahip olan bu maske Karaköy’de birçok yerde satılıyor. Tek filtrelisi de çift filtrelisi de bulunan bu maskelerin birçok çeşidi var. Gözlük desteğiyle rahatlıkla gazın içerisinde hareket edebiliyorsunuz. Fiyatları çeşidine göre 20-100 TL.
Hava tüplü maske
Henüz Gezi Parkı direnişinde bu maskeye rastlayan olmadı. Sırtınızda taşıyacağınız hava tüpüyle atmosfere ihtiyacınız kalmıyor.
Karbon filtreli maske
Tıbbi maskeye çok benzese de üzerindeki karbon filtre gaza karşı koruyucu bir işleve sahip. Ancak yüzünüzü tam kapatması lazım çünkü kenarlarından gaz kolay giriyor. Etkisini artırmak için şal ile etrafını sarın. Bu maske Gezi Parkı’nda 5 liraya satılıyor.
Tıbbi maske
Doktorların veya sağlık sorunu yaşayan hastaların kullandığı bu maske biber gazı için çok etkili değil. Üzerine bir miktar sirke koyarak etkisini artırabilirsiniz. Eczanelerde 2 TL.
Ev yapımı gaz maskesi
Eğer gaz maskesi alacak imkanınız yoksa siz de basit malzemelerle evde kendi maskenizi yapabilirsiniz. 2 litrelik şeffaf
bir pet şişeyi dibinden yüzünüzün sığacağı şekilde kesin. Kesik yerleri yüzünüzü yaralamaması için silikonla kaplayın. Şişenin nefes alacağınız kapak kısmını sirkeye batırılmış bezle kapatın, bu, gaz için filtre görevi görecektir. Başınıza sabitlemek için lastik bant geçirin. n