17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
YUNUS EMRE ŞAHİN
Geçmişi 1960’lı yıllara uzanan İstanbul Avrupa Korosu (İAK), çeşitli mesleklere ve kökenlere sahip üyeleriyle çokkültürlü bir müzik topluluğu. Önceleri sadece Almanlardan oluşan koro, 1991’de Fransız koristlerin de katılmasıyla şimdiki adını almış. Günümüzde Endonezyalı, Kanadalı, Yunan, Hollandalı, Alman, Fransız ve Türklerden oluşan 80 kişilik ekibiyle yoluna devam ediyor.
Geçmişte Catherine Lustig-Radt (Amerika), SylveneMaire (Fransa), Stephen Lomas (İngiltere), Florian Mair (Almanya), John Tayler (İngiltere) gibi şeflerin yönettiği koro daha sonra ilk kez bir Türk ve kadın şefle, Gökçen Koray’la çalıştı. Koray’ın ardından Burak Onur Erdem’le yoluna devam etti. Erdem, “Farklı milletlerden oluşan, herkesin inandığı,
80 kişilik bir ekip ortaya çıkıyor ve hep beraber nefes alıp hep birlikte müzik yapıyor. Bu kadar değerli insanın inandığı bir projede yer almak güçlü bir deneyim” diyor.
“Birbirimizi anlamaya başladık”
200’ün üzerinde performans gerçekleştiren koro geçtiğimiz aylarda Selanik’te “İki Şehir, İki Koro, Tek Konser” konseptiyle Selanik Korosu ile bir konser vermişti. Bugün Selanik Korosu “Meri Konstantinidou” ile Boğaziçi Üniversitesi’nin Garanti Kültür Merkezi’nde ikinci kez birlikte sahneye çıkacak.
Erdem bu birlikteliği şöyle anlatıyor: “Bu koronun en önemli yanı şu aslında: İki koro konserin sonunda birlikte sahneye çıkıyor, biz Yunan eseri ‘Ke Na Aderfe Mou’yu söyleyeceğiz, onlar da Ahmet Adnan Saygun’un ‘Yunus Emre Oratoryosu’ndan bir parça okuyacak. Bizim söyleyeceğimiz ‘Ke Na Aderfe Mou’nun sözleri çok önemli. ‘Ve sonunda kardeşim, yıllar sonra birbirimizi anlamaya başladık’ diyor.”
Nazım’ın şiirleri seslendirilecek
Selanik Şehir Korosu ile birlikte konser verme fikri, İstanbul Avrupa Korosu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Zachariadou-İçgören’in isteğiyle ortaya çıkmıştı.
Bu sayede Selanik ve İstanbul arasında klasik müzik üzerinden gelecekte de devam edecek bir birliktelik kurulması amaçlanıyor. Bunun ilk ayağı olan Selanik’teki Megaron Musikis salonundaki konser büyük ses getirmişti. Nazım Hikmet’in doğum yeri olan Selanik’te, onun şiirleri Yunanca seslendirilmişti.
Bugünkü konserde Serenad Bağcan da Nazım Hikmet şiirlerinden oluşan repertuvarı anlatıcı olarak okuyacak.