CumartesiÇocuk yazınının ünlü ustalarına ödül

Çocuk yazınının ünlü ustalarına ödül

12.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çocuk yazınının ünlü ustalarına ödül

Çocuk yazınının  ünlü ustalarına ödül


Uzun Çoraplı Kız Pippi’yi hemen hemen herkes tanır. Ünlü İsveçli yazar Astrid Lindgren’in dünyaca ünlü bir karakteridir. Dünya dillerine çevrilmiş, sinemaya uyarlanmış bu karakter tüm dünya çocuklarının yanı sıra Türk çocuklarının da gönlünde kendine bir taht kurmuştur.

İsveç’in masalcı ninesi Astrid Lindgren, geçtiğimiz yıl 95 yaşında İsveç’in Stockholm kentinde yaşama gözlerini yumdu. Ve İsveç halkı onun adına bir "Çocuk ve Gençlik Edebiyat Ödülü" koydu. Dünyada Nobel’den sonra 500 bin Euro, yani 5 milyon İsveç Kronu tutarındaki bu ödül çocuk edebiyatının birinci, dünya edebiyatının da Nobel’den sonra en yüksek parasal ödülü özelliğine sahip.
Ödülün ilk sahipleri Avusturyalı ünlü yazar Christine Nöstlinger ile Amerikalı ünlü yazar Maurice Sendak. Nöstlinger ülkemiz çocukları tarafından tanınan bir yazar. "Mini’nin Serüvenleri" adlı 11 kitaplık bir dizisi var. Sendak da yine ülkemizde kitapları yayınlanmış bir yazar.
Ödül jürisi, Nöstlinger’e ödülü veriş nedenlerini şöyle açıklıyor: "O da Astrid Lindgren gibi çocuk yazarlığına anti-eğitimci bir gözle yaklaşan bir yazar. Üstelik de alaycı bir mizah anlayışı, oldukça yalın bir ciddiyeti var. Nöstlinger’in bugüne kadar İsveç’te tam 35 kitabı yayınlanmış. İsveçli çocuklar arasında en sevilen kitaplarının isimleri "Kutu Çocuk" ve "Ateş Kırmızısı Elvira."
Maurice Sendak için ise jüri üyeleri, "Onun dünya çocuk edebiyatının çizgili kitapları arasında en başarılılarından biri olduğunu, çok sayıda illüstratöre ve yazara önderlik ettiğini ve kitaplarıyla çocuklara mutluluk taşıdığı için seçildiğini," söylüyorlar. Ve İsveçli çocukların Sendak’ın en çok 1993’te yayınladığı "Jak ve Guy ile Çöplükteyiz" kitabını sevdiklerini belirtiyorlar. "Astrid Lindgren Ödülü" sahipleri, ödüllerini bu yıl Stockholm’de 4 Haziran günü yapılacak bir törenle alacaklar.



Yazarlar