23.01.2020 - 13:51 | Son Güncellenme:
MİLLİYET / PEMBENAR ÖZEL
Bu yıl 8. sınıf öğrencileri 7 Haziran 2020'de kendileri için kritik bir sınav olan LGS'ye girecekler. İyi bir lisede okumak için can atan öğrenciler sınava hazırlanırken sömestir güzel bir fırsat sunuyor. Velilerin heyecanı ise bambaşka... Şimdi hem veliler hem de öğrenciler "LGS öğrencileri sömestir tatilinde (15 tatil) neler yapmalı?" sorusuna cevap arıyor.
İşte Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz'dan LGS'ye hazırlanan öğrencilere tatilde çalışma önerileri:
"Sömestir tatilini etkin değerlendirmek için öğrencilerin öncelikle tatil günlerinin her birinde neler yapacaklarını planlamaları olmazsa olmaz gerekliliktir. Plansız yapılan eğlencede, çalışmada öğrencinin 'Ben bir şeyleri eksik yapıyorum' duygusu yaşamasına ve huzursuzluk hissetmesine neden olur.
Her güne o gün ne yapacağını bilerek başlamak ve hazırlanmış bir programı uygulamak öğrenci 'Ben sorumluluklarımın farkındayım, çalışmam gerektiğinde çalışıyorum, eğlenmem gerektiğinde eğleniyorum' duygusunu yaşatır. Planlı çalışan öğrencilerin hem çalışma motivasyonları hem de kendine güven duyguları plansız öğrencilere göre çok daha yüksektir. Doğal olarak planlı çalışan öğrenciler başarılı olmayı daha çok hak ederler ve başarılı da olurlar.
Peki LGS öğrencileri sömestir tatilini nasıl programlamalı?
-Tatil süresince yapmak istediğiniz etkinlikleri sıralayın. (Arkadaşlarla buluşup sinemaya gitmek, aile büyüklerinizi ziyaret etmek vb.)
-Tatil süresince her dersle ilgili tekrar etmeniz gereken konuları listeleyin. (Matematik üç ünite, fen iki ünite…..)
-Kendinize uygulamayı düşündüğünüz konu tarama ve deneme sınavı sayısını belirleyin. (Her dersten iki konu tarama, üç günde bir deneme sınavı...)
-Her bir tatil günü için bir sayfa açıp yapmayı düşündüğünüz etkinlikleri yazın. Örneğin bugünden itibaren kalan süre 10 gün ise planladığınız etkinlikleri 10 güne dağıtın.
-Planlama yaparken her gün en az dört saatinizi sınav hazırlık çalışmalarına ayırın. Yani sabah iki saat matematik, fen bilimleri çalışmaya, öğleden sonra veya akşam sözel dersleri çalışmaya ayırın.
-Çalışma planınıza birinci yarıyılda işlenen tüm üniteleri tekrar edecek şekilde detaylı olarak her gün hangi desten hangi konuları tekrar edeceğinizi, hangi günler kendinize sınav uygulayacağınızı yazın.
-Hazırladığınız çalışma programını aksatmamak için kendi kendinize baskı uygulayın ve planınızı kimsenin aksatmasına izin vermeyin.
Hazırlamış olduğunuz planı uyguladığınız her gün kendinizi mutlu ve huzurlu hissedeceksiniz. Programınız ilerledikçe motivasyonunuz daha da yükselecek.