Çocuk ve Kültür & SanatHep birlikte keşfedelim: Kariye Camii

Hep birlikte keşfedelim: Kariye Camii

14.08.2024 - 11:58 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar İstanbul'da çok eski bir bina varmış. Bu bina önce büyük bir kilise olarak inşa edilmiş. Sonra zamanla biraz hasar almış ama çok geçmeden yeniden yapılmış. Bugünlerde cami olarak ibadete açılan bu yapının adı 'Kariye'ymiş.

Hep birlikte keşfedelim: Kariye Camii

Kariye'nin içinde çok güzel mozaikler ve freskler varmış. Mozaikler, renkli taşlarla yapılan resimler, freskler ise duvarlara yapılmış resimlermiş.

Haberin Devamı

Bu bina zamanla cami olarak kullanılmaya başlanmış. 1945 yılında ulusal anıt olmuş ve müze olarak ziyarete açılmış. Ancak 2019 yılında alınan bir karar sonucu, tekrar cami olmuş. 2024'te de cami olarak ibadete açılmış.

Hep birlikte keşfedelim: Kariye Camii

Kariye Camii, bir zamanlar büyük bir manastırın ortasında yer alıyormuş. Önceki adı Khora Kilisesi'ymiş. Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi olarak da biliniyormuş. İstanbul'un fethinden sonra kilise olarak kullanılmış, sonra cami olmuş.

İçindeki güzel resimler, kiliseden camiye dönüştürülürken korunmuş. Çünkü üzerine özel bir boya sürülmüş ve böylece resimler bozulmadan günümüze kadar gelmiş.

Edirnekapı semtinde, eski Theodosius Surları'na çok yakın bir yerde bulunan bu tarihi yapı, bir zamanlar hem kilise hem de bir cami olarak önemli bir yer olmuş. Şimdi hem ibadet edilebilen hem de ziyaret edilebilen çok özel bir mekanmış.