Y Harfiyle Başlayan AtasözleriYazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer

26.11.2020 - 04:12 | Son Güncellenme:

Çalışkanlık her toplum ve kültürde övülen, öğütlenen bir insan davranışıdır. Bununla birlikte çalışkanlığın karşıtı olarak tembellik de, her türlü masal, halk şiiri ya da atasözünde kendine yer bulur ve aşağılanır. İşte, tüm detaylar.

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer

Çalışkanlık, aslında bir işin mükafatını anında almamaya razı gelerek, ilk aşamadaki cefalarına katlanmayı da içerir. Bu nedenle, çalışkanlığı öğütleyen sözler, daha çok bir süre cefaya katlanmadan, yapılan işin meyvesinin alınamayacağını ifade eder.

Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer Atasözünün Anlamı Ne Demek?

Eski zamanların çalışma düzeninden ilham alınarak meydana gelmiş bu ata sözü, yazları ekin ve hasat zamanında çalışan kişilerin, kışın soğuğunda yiyecek yemekleri, yani mükafatları olacağını ifade eder. Geçmişteki deneyimleri yansıtan atasözlerinin güzelliği, bir mecaz ya da somutlama içeriyor olması bakımından, her zaman güncelliğini koruyabiliyor olmasıdır. Dolayısıyla bu söz günümüze uyarlanmak istenirse, bir sınava çalışılıp o çalışmanın zorluklarına ve cefasına katlanılırsa, alınacak iyi sonuçlar ve kazanımlarına da ulaşılabileceği söylenebilir.

Kısaca Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer Atasözünün Anlamı

Eğer zor şatlara göğüs gererek, emek ve çaba gösterilirse, mükafatının ileride alınacağını ifade eder.