19.09.2009 - 13:34 | Son Güncellenme:
Sebile ÇETİN/BURSA (DHA)
BURSA’da, Avrupa Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi Zoo Park’a, Portekiz’in Lizbon Hayvanat Bahçesi’nden nesli tükenmekte olan 3 dişi Pers leoparı getirildi.
Bursa Zoo Park’ta doğal ortamlarında koruma altına alınan Pers leoparların birleşip neslinin çoğalması için erkek leoparların da getirileceği belirtildi. Çoğunluğu vahşi olmak üzere 500’den fazla hayvanın bulunduğu Zoo Park’ta veteriner hekim olarak görev yapan Hatice Karakuzulu, EAZA ile ortak çalışmalarının bundan sonra da devam edeceğini ve gelecek erkek Pers leoparlarla bu türün çoğalacağını söyledi.
Ortalama ömürleri 12- 17 yıl arasında olan Pers leoparları, nesli tükenen hayvanlar arasında yer alıyor. Bu nedenle koruma altına alınan Pers leoparları, memeli hayvanlar, kuşlar, kertenkeleler ve evcil hayvanlar ile besleniyor ve hız almadan 6 metre uzağa atlayabiliyor. Ayrıca çok iyi tırmanıcı olarak da bilinen Pers leoparları, 3 metre yüksekliğe kadar da zıplayabiliyor.
Türkiye’de sadece Bursa Zoo Park’ta bulunan Pers leoparları Avrupa Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) ile yapılan bilgi alışverişinin ardından ücretsiz olarak Bursa’ya gönderildi.