CaddeYALNIZ DEĞiLSiNiZ

YALNIZ DEĞiLSiNiZ

23.06.2012 - 18:30 | Son Güncellenme:

Kanseri dört defa yenen Serap Yıldırım’ın kurduğu www.umitliyiz.com sitesinde, binlerce kanser hastası ve yakını; içini döküyor, aynı yollardan geçen kişilerle konuşup destek alıyor.

YALNIZ DEĞiLSiNiZ

İlaç, yan etkiler, test sonuçları, ameliyat gibi konuları tartışıp görüş alabileceğiniz siteyi, kurucusu anlatıyor...

Haberin Devamı


Önce sizi biraz tanıyalım...
1975 doğumluyum.
15 yıllık evliyim ve dokuz yaşında bir kızım var, bir lojistik firmasında acente ve müşteri hesaplarıyla ilgileniyorum. 12 yıldır New York’ta yaşıyoruz. Bana dört kez kanser teşhisi kondu. İlk kez kızım 1.5 yaşındayken göğsümde bir sertlik hissederek doktora gittim. Ultrasonda şüpheli bir şey görünmedi, sertliğin yağ bezesi olduğu söylendi. Üç hafta sonra elime başka bir sertlik gelince tekrar gittim ve bu sefer ultrasonda iki tümör daha olduğu görüldü. Alınan örneklerin hepsi kanser çıktı. Radyoterapiye sıra geldiğinde testler tekrar incelendi. Aslında yağ bezesi diye bir şey yokmuş, en başından beri alınan her örnek kansermiş.


Ümitliyiz.com nasıl doğdu?
İkinci teşhisimin tedavilerini tamamladıktan sonra, benim durumumdaki hastaların en çok ihtiyaç duyduğu şeyin paylaşmak olduğundan yola çıkarak, kanser hastalarına yardımcı etmek istedim. New York’taki ‘Meme Kanseri Hastaları Dayanışma Hattı’na giderek gönüllü oldum. İnternette Türkçe bir paylaşım sitesi bulamadım. Eşim de “Sen yap” deyince 2007 yılında ‘Ümitliyiz Biz’ doğdu. Siteyi açarken “Bir kişiye bile yardım edebilsem amacıma ulaşmış olurum” şeklinde bir hedef koymuştum.

Haberin Devamı

Kaç üyeniz var?
Bin 900 civarında site üyemiz, 2 bin 500 civarında da Facebook grubu üyemiz var. Platform tamamen kanser hasta ve yakınlarının birbirine destek olması, bilgi alışverişinde bulunması için kuruldu. Bir dernek statüsü taşımıyor ama talebe göre bu durum ileride değişebilir. Hedefimiz, maddi çıkar sağlamadan hastaların konuşacağı bir ortam oluşturmak.


Kimler üye olabiliyor? Üyeler nasıl destek alıyor?
Sadece hastalar değil, akraba ve dostlar da üye olabiliyor. Hatta sırf destek amacıyla üye olanlar var. Her şey manevi destek üzerine kurulu. Üyeler kendilerini anlayan, aynı yollardan geçen kişilerle konuşup birbirlerine destek oluyor. Ayrıca psikolog, radyoterapist ve onkologlar üyelerimizin sorularına cevap veriyor.


“Üyeler buluşup dost oluyorlar”
Bu süreçte sizi en çok etkileyen olaylar neler oldu?

Çok sayıda üyemiz iyileşti. Her iyileşme haberi, her güzel test sonucu, çok güzel bir anı. “Sizi nasıl zor bir anda buldum” diyenlerle buluşmalarımız unutulmaz... Hiç kimse sanal ortamda arkadaşlıkların gerçek olabileceğini düşünmüyor ama bu gerçek. Aranızda görünmez bağ var, o acıların aynısını siz de yaşadığınız için anlayabiliyorsunuz. Örneğin bir buluşmaya arkadaşım ve ben peruk takmadan gitmiştik. O gün ilk kez tanıştığım bir hanım, bizi görünce “Ben de üzerimdekileri çıkarayım” deyip peruğunu attı. Öğrendiğimiz kadarıyla ilk kez toplum içinde çıkarmış.

Haberin Devamı

Üyeleri gerçek hayatta buluşturan toplantılar oluyor sanırım...
Evet, üyeler diğer üyelerle istedikleri zaman buluşuyor. Dostluklar sanal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Amacım bu buluşmaları düzenli hale getirmek. Sitemizden iki üye de tanışıp evlendi, hatta bir bebekleri oldu.

Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
İlk günlerdeki tepkiler, “Böyle bir yere çok ihtiyacımız vardı” şeklindeydi. Birbirini anlayan insanların bir arada olmasının, artık yalnız olmadıklarını görmenin mutlu ettiğini söylüyorlar. Bu hastalık öyle bir şey ki, insanlar sevdikleriyle de olsa, yalnız hissedebiliyor. Çünkü karşı tarafın anlaması çok zor. Oysa ki aynı şeyi yaşayan insanlar, bir kelimeyle anlayabiliyor. Onları bir araya getirip yalnız olmadıklarını göstermek çok önemli.

Haberin Devamı


Kanser hastalığının dizilerde veya filmlerde işlenmesini nasıl karşılıyorsunuz?
Abartılı ve yanlış aktarıldığında üzülüyorum. Kanser olmak, illa ki ölmek demek değil. Evet, ölenler oluyor ama herkesin vücudunda aynı etkiyi yapmıyor. Ölenden fazla iyileşen var, bu yanını göremiyoruz. Kanser geç kalındığında, doğru ve zamanında tedavi uygulanmadığında ölümcül olabilir ama o durumda bile iyileşme ihtimali var.

Ümitli olmanın bu hastalıkta rolü nedir?
Öncelikle hayata bağlı olmak, hastalığı kabullenip, başarabileceğimizi bilmek, bunun için de ümitli olmak gerekiyor. Nasıl ki bir insandan başkasının zoruyla sigarayı bırakmasını bekleyemezsek, ümitsiz bir insanın da bu zorlu mücadelede başarılı olmak için savaşmasını bekleyemeyiz. Şunu unutmamalıyız ki, hastalığı yenecek gücü bulabiliriz. Üstelik son zamanlarda çıkan ‘hedef terapi’ ilaçlarıyla artık her kanseri yenmek mümkün.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI YAŞAM iÇiN...
Kansere karşı önlem olarak genel tavsiyeler neler?

Yiyip içtiklerimize dikkat etmek, katkı maddeli yiyecekleri yememek, meyve-sebze ağırlıklı beslenmek, sigarayı bırakmak veya hiç başlamamak yapabileceğimiz en basit şeyler. Düzenli spor, özellikle açık havada yürüyüş, bol bol oksijen almak açısından önemli. Gençlere bunları öğretmek, bu şekilde yaşamayı bir yaşam biçimi haline getirmek anne babaların amacı olmalı.

Kanser olmak, illa ki ölmek demek değil. Evet, ölenler oluyor ama herkesin vücudunda aynı etkiyi yapmıyor. Ölenden fazla iyileşen var, bu yanını göremiyoruz. Kanser geç kalındığında, doğru ve zamanında tedavi uygulanmadığında
ölümcül olabilir ama o durumda bile iyileşme ihtimali var.

“HASTANEDE KOLAYLIK SAĞLANSIN”

Hastalardan gelen istekler neler?
Özellikle devlet ve üniversite hastanelerinde kolaylık istiyorlar. Doğrudan departmana gidip “Ben geldim” diyemiyorsunuz. Hastayı kaydettirip doktor görebilmek için kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyorsunuz. Maalesef yardım eden yok. Bazı hastanelerde, hastaların asansörleri kullanmasına bile izin verilmiyor.

“KANSER HATTI AÇILMALI”

Kanser hastalarına destek olmak için, telefon operatörleriyle anlaşmalı bir numara var mı?
Yok ama olsun isterdim. Bu hastalar için büyük kolaylık olur.

Sitenize reklam kabul ediyor musunuz?
Hayır etmiyoruz ama ileride kabul edip gelirleriyle etkinlikler düzenleyebilirim. Geçen yıl ilkini yaptığımız balon uçurma etkinliğimizi tekrarlamak istiyoruz. Bu etkinlikte balon almak için paraya veya bağışlara ihtiyacımız olacak.

www.umitliyiz.com
www.facebook.com/groups/umitliyiz

KEŞFETYENİ
İbrahim Tatlıses, Aleyna Dalveren'in düğününe katıldı! Altınlar havalarda uçuştu
İbrahim Tatlıses, Aleyna Dalveren'in düğününe katıldı! Altınlar havalarda uçuştu

Cadde | 17.04.2025 - 11:17

Sosyal medya fenomeni Aleyna Dalveren, geçtiğimiz akşam evlendi. Aşiret düğünü yapan ismin sosyal medya paylaşımları ağızları açık bıraktı. İbrahim Tatlıses ve Şafak Sezer de kilolarca altının yarıştığı düğüne katıldı.

Yazarlar