Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hafta başında bu yıl Antalya’daki Nirvana Hotels’in toplantı ve kongre merkezinde yapılan Winetolia ve Olivetolia etkinliğine katıldım. Peynir ve zeytinyağı üreticileri organizasyona imzalarını attılar. Önce konuya büyük destek veren Tahsildaroğlu şirketinin CEO’su ve genel müdürü Sevdil Yıldırım ile sohbetimizde birçok ince detayı öğrendik. Her yaptığı konuşma adeta ansiklopedi fasikülü gibiydi. Peynir konusuna tekrar döneceğiz.

WINETOLIA GÜNLERİ

Zeytine gelince

Dünyada istatistiklere göre Türkiye üretimde beşinci sırada... Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya, bu konuya kendini vakfetmiş bir akademisyen. Baktığımız zaman yakasındaki gümüş zeytin rozeti bile size çok şey söylüyor. Şimdi sizlere düşüncelerini iletiyorum: “3 bin yıl yaşayıp, meyve vermeye devam eden zeytin ağacının meyve ecza deposu olduğu aşikâr... Bu meyvenin içindeki sağlık bileşenlerini tekniğine uygun şekilde şişenin içine aktarılmasıyla da şifa kaynağı zeytinyağı elde edilmiş olur.”

Haberin Devamı

Zeytin ana vatanı olan Mezopotamya’dan önce Akdeniz Bölgesi’ne daha sonra da savaşların da etkisiyle dünyanın önemli limanları yolu ile diğer şehirlere yayılmıştır. Tarihte ilk kayıt ve bulgular MÖ 4500 yıllarına isabet eder. Zaten şu anda özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde 500 ve yukarı yaşlarda anıtsal zeytin ağaçlarına rastlıyoruz. 2017’den beri Buta Assos, aldığı ve rehabilite ettiği zeytin bahçelerinde, kendi sıkım tesislerinde toprağa temas etmeden dalından topladığı erken hasat zeytinlerini aynı gün sıkıyor ve koyu renk şişelerde sofralara sunuyor.

WINETOLIA GÜNLERİ

Vasfi Ağa’nın tarihi

Antakya Altınözü bölgesinde 1940’ta Vasfi Ağa tarafından atılan adımlar, bugün üçüncü kuşak tarafından yönetiliyor. Bahçelerin hepsi asırlık ağaçlarla dolu... Ayrıca yeni kuşak, Trilye ve Ayvalık türevlerini de getirmiş. Onlardan da hasatlar üretim mekanik hasat yöntemiyle yapılıyor. En kısa zamanda toplanan ürün sıkılıyor ve işleme giriyor. Halen butikten sanayiye geçme aşamasında bir marka...

Öte yandan Yeşilbaşak Olea’dan da bahsetmek isterim. Bu da özellikle taze sıkım butik zeytinyağında kaliteli ürünleriyle adından söz ettiriyor.

Haberin Devamı

Egeya’ya gelince

Egeya markasının yüksek kalitede bulunan zeytin ve zeytinyağları, Akhisar, Ayvalık ve Edremit yörelerindeki arazilerden elde ediliyor ve sıkıldıktan sonra şişelenerek piyasaya sunuluyor. Hasan ve Hüseyin Tunç kardeşlerin bir nevi inşaat başta olmak üzere çeşitli ticari faaliyetleri arasında bir hobi gibi geldi bana.

Olivetolia sürecinde katılımcı olan 70’e yakın kuruluşla konuştum, çoğu Anadolu’nun değişik bölgelerinden gelmişler. Gördüklerim arasında Tahsildaroğlu dışındakiler hepsi küçük aile işletmesiydi. Büyümeyi başaranlar var, butik kalmak isteyenler de var. Fakat özellikle hanım katılımcılar çok hevesli ve azimli... Pandemi rehavetini üzerlerinden atmışlar. Yolları açık olsun.

Hamdi’de kışa özel...

Hafta başında güzel haberler de aldım. Hamdi’nin Şişli şubesinin yöneticisi sevgili Kerim Özevin, her kış düzenli olarak Hamdi Restaurant şubelerinde yapılan iki üründen bahsetti.

Haberin Devamı

WINETOLIA GÜNLERİ

İlki kış lahmacunu; soğan, ceviz ve nar ekşisi ile hazırlanan bu lezzetin hikayesi ise ilginç. Geçmiş dönemlerde yetiştirilemeyen kış sebzesi domates ve maydanozun yerine, ceviz, soğan ve nar ekşisi konularak yapılan bir lahmacun çeşidi. Sera ürünü sevmeyenlerin tercihi...

Diğeri ise sadece iki ay bulunabilen arpacık soğandan biraz daha büyük olan bir soğan çeşidi ile hazırlanan soğan kebabı... Genelde kıyma ve soğanların tepsi içine dizilerek, ortasına bir ayva ve üzerine nar ekşisi ilave edilip fırında yaklaşık bir saat kadar pişirilerek sunulmasıyla hazırlanıyor.

Hamdi yine damaklarımızı şenlendiriyor!