Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş (ANFAŞ) tarafından düzenlenen Gıda ve İçecek Fuarı ile Konaklama ve Ağırlama Fuarı bu yıl ilk defa hem çok geniş bir alanda düzenlendi hem de çok ciddi bir ziyaretçi kitlesi topladı. Dikkatimi çeken üç markanın farklı yollarından size bahsedeceğim.
Ekonomiye Uzak Doğu katkısı
Bunlardan ilki özellikle konaklama tesisleri için rattan mobilya üreten Didim Çınar Anonim Şirketi. Burada bana enteresan gelen hem Arçelik şirketinin tüm kollarında faaliyette bulunmaları hem de Endonezya’dan getirdikleri rattan örme ustaları ve malzemeleri ile ürün yapmaları, ayrıca onları Gaziantep’teki fabrikalarında istihdam etmeleri. Eminim ki bu yabancı işçiler bizim vatandaşlarımıza bu Uzak Doğu mesleğini öğretip gidecekler. Yetiştirdikleri ise ekonomiye katkıda bulunacak birer usta olacaklar. Eskiden biz alüminyum sandalye ithal ederken bu şirket şimdi ihracat yapıyor. Ülkemiz adına başarılı bir gelişme...
Marex’te hanım eli
Yıllarca İzmir’in en önemli lokantası olan Zaferin Yeri’nin işletmecisi ve mutfak şefi Zafer Kelek, Anadolu’nun çeşitli bölgelerine has lezzetlerinin sunumunu yapıyordu. En önemli nokta ise bunlara kendi yorumunu katmasıydı. Aralarında simit levrek ve kadayıfa sarılı karides var. Ayrıca balık köfte, çıtır balık, karides bohça ve deniz mahsulü milanez... En önemlisi ise bütün bu tatlar dondurulup çeşitli boylardaki ambalaj ve soğuk zinciri ile her yere ulaşıyor. Ama en büyük tüketim merkezi ana yurdu İzmir. Marex Food çatısı altında satılan ürünlerle sofralar şenleniyor. Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı Emine Kelek’i tebrik ediyorum.
Sıfır atık ‘geleceğe doğa kattık’
Diğer çok önemli bir kuruluş ise bu yazının başlığına gönül vermiş DG Doğru Geri Kazanım şirketi. Genel Müdürleri Kimya Mühendisi Nagihan Yılmaz, Genel Koodinatörlük görevini ise Ercan Çeliksoy üstleniyor. “Ne ile iştigal eder?” derseniz; Restoran, kafe, otel ve benzeri kuruluşlardan bedel ödeyerek aldığı bitkisel atık yağları İzmir’deki geri dönüşüm tesislerine götürüp doğaya tekrar kazandırıyor. Bu operasyonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Mevzuatı ve Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtmiş olduğu ilkelere bağlı kalarak yapıyor. Aslında konuya hangi cepheden bakarsanız bakın son derece doğru ve faydalı...
‘İkon’ik bir kahvaltı
Hüseyin Aymutlu’nun kurucusu olduğu Happy Moon’s bünyesinde yer alan İkon’u kahvaltı için ziyaret ettim. Akmerkez’in çatısı altında bulunan mekan, gerek konforlu ve aydınlık iç mimarisi, gerek taze ve lezzetli ürünleri, gerekse temiz ve hızlı servisi ile ön plandaydı. İçeriğinde altı çeşit peynirin yanı sıra reçeller, zeytinler ev yapımı cevizli incir dolması ve acuka ile sıcak servislerin dikkat çektiği serpme kahvaltı, iki kişi için gayet doyurucu. Bunun yanı sıra mekanın spesiyalleri arasında kızarmış köy ekmeği üzerine avokadolu poşe yumurta yer alıyor. Hafif ve başarılı bir lezzet... Sıcak servislerdense şakşuka son derece doyurucu ve çocukların da seveceği türden...