Özellikle pandeminin etkisiyle çevre konusunda daha bilinçlendik. İnsanı, gezegeni ve gelecek nesilleri korumak meseleleri önemini artırdı. Burada öne çıkan en büyük olgu ise sürdürülebilirlik oldu. Sektörlere daimilik kazandıran bu yaklaşım en çok moda ve yeme-içme alanlarında benimsendi ve uygulanıyor. Avrupa’da, özellikle Fransa’da insanlar, bir lokantaya girmeden önce kapısındaki kuruluş tarihine dikkat ederler. Mekanın kalitesiyle birlikte tarihi de çok mühimdir.
Yeme-içme sektöründe binin üzerinde çalışanı ve her yıl 2 milyon misafir ağırladıklarını açıklayan Yeşilyurt, küçük değişikliklerle büyük farklar yaratabileceklerine inandıklarını söyleyip, “Restoranlarımız karbon nötr. Aydınlatma sistemlerimizi ve muslukları revize ettik, 200 ton su ve 2 megawatt enerji tasarrufu yaptık” dedi. Ayrıca IREC sertifikalı restoranlarda kullanılan enerji de yenilenebilir kaynaklardan tedarik ediliyor.
Doğaya saygı
Sorumlu Restoran Hareketi projesiyle geri dönüşüm ve gıda israfı önleniyor. Örneğin ambalaj malzemelerinin geri dönüştürülebilir ham maddelerden üretilmesiyle her ay bin ağaç kurtarılıyor. Cam şişeler de aynı şekilde...
Masada ise garnitür sunumları misafirlerin tercihinde... Böylece gıda atıkları yüzde 25 azalıyor. Atık gıda ise Metanizasyon Tesisi’ne iletiliyor. HAYTAP aracılığıyla barınaklarda yem oluyor. Suyu korumak için yağların ayrıştırıldığı mekanlarda personele de iklim krizi ve sürdürülebilirlik odaklı sertifikalar veriliyor. Son olarak menülerinde coğrafi işaretli ürünlere yer veren Akkomarka’nın kadın üreticileri ve kooperatifleri desteklemesi de Sorumlu Restoran Hareketi’nin adımlarından...
Tebrik ediyor ve bu hareketin yayılmasını temenni ediyorum.
KÖŞEBAŞI’NDAN LEZZETLER
Ali Ocakbaşı, Mr. Meat, Snob, Yamo Sushi, Ken Sushi, Ringa, Perihan ve Donkey gibi Akkaroma’nın Sorumlu Restoran Hareketi’ne destek veren mekanlardan Köşebaşı’nı ziyaret ettim. Şu sıralar yaklaşan Ramazan ayı için hummalı bir çalışma içindeler...
Adana ve Tarsus mutfak kültürünü modernize eden mekan kebap konusundaki uzmanlığıyla dikkat çekiyor. Ramazan menüsünde ise iftariyeliklerin yanı sıra taş fırından fındık lahmacun ve çöp şiş yer alıyor. Bunların dışında menüde öne çıkanlar arasında beyti, kallavi ve coğrafi işaretli Kırklareli kuzusundan zırhta kıyılarak hazırlanan Köşebaşı kebap dikkat çekiyor.
Bu arada vegan misafirler için de ayrı bir menü yer alıyor.