Bugün sizlere Bodrum’da Barlar Sokağı’nın arkasında yer alan ve taş bir evden restore edilerek bir tapas cenneti haline getirilen La Pasion Restoran’dan bahsedeceğim. Takvimler 2008’i gösterdiğinde açılan bu restoran İspanya’nın hem geleneksel hem de modern lezzetlerini sergiliyor. Şık atmosferi ve dekorasyonuyla da dikkat çekiyor.
La Pasion’un hikayesi
Şef Neco olarak bilinen Nejmettin Kılıç, 1996 yılında Kars’tan Bodrum’a geliyor ve kendini geliştirmeye başlıyor. “Mutfakla ilgili her şeyi öğrenmek istiyordum. İnsanlar özellikle yaptığım başlangıçları çok sevdiler.
Latin mutfağının birçok özgün tadı ve yöntemi var. Hepsini yerinde öğrenmeyi ve gözlemlemeyi amaçladım. Bunun için durmadan çalıştım, gezdim ve araştırdım” diyor. Şef Neco, 2009 yılında La Pasion’da şef olarak çalışmaya başladıktan sonra ikinci yıldan itibaren tüm menüyü ve mekanı yeniliyor.
Tapaslar ön planda
Dört İncili bu mekanda tapaslar en çok tercih edilenler arasında... Soğuklar arasında tuna balığı, mısır, nane, marine biber ve sarımsaklı dip ile sunulan Gemici Kokteyli, yengeç etli biber dolması ve taze naneli Rokfor Ricotta yer alıyor. Sıcak tapaslara geçtiğimizde en çok çıtır dana yanak sunulduğunu öğreniyorum. Yedi saat fırınlanan et, farklı baharatlarla süslendikten sonra romesco sos yatağında üzerinde parmesanla masadaki yerini alıyor. Bunun dışında tel kadayıfa sarılı karides, geyik sucuğu ve farklı deniz mahsülleri de var.
Deniz mahsülleri demişken paella elbette sohbet dolu sofraların baş tacı... Farklı çeşitleri arasında vejetaryen, Valencian (sebze ve av hayvanlarından oluşan), siyah ve kabuklu deniz mahsülleri olanını bulmak mümkün. Ana yemeklerde güveçten inciğe, makarnadan somona kadar lezzetli alternatifler yer alıyor. Son olarak tatlılarda Cream Katalan ve yanık cheesecake’i tercih edebilirsiniz.
Keşfedilmemiş, otantik ruhu yansıtan La Pasion keyifli sohbetler eşliğinde İspanyol yemeklerinin tadını çıkarabileceğiniz hoş ve elit bir mekan...
TADIM’IN SIRRI
Tadım Kuruyemişleri üretim tesislerini tamamen farklı bir nedenle ziyaret ettim. “Nasıl buldun?” derseniz, hijyene, otomasyona ve sisteme hayran kaldım. 1940’lı yıllardan beri Antep fıstığı ile uğraşan Gaziantepli Tekinalp Ailesi, 1971 yılında ilk tesislerini kurmuşlar. Bugün ise 50 bin metrekare üzerinde dört katlı fabrikada yılda 3 milyon adet ürünü yapabilmektedirler. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üçüncü kuşak temsilcisi İsmet Tekinalp yürütmektedir.
‘Kuşhane’ Saray Mutfağı
Tadım’ın dostlarına armağanı olan prestij kitabı ‘Kuşhane’, Seyhan Livaneli tarafından yazılmış, içinde Osmanlı mutfağının 500 yıllık yankılarından, Osmanlı tatlı ve şekerleme kökenleri ve gelişim süreçlerine kadar çok geniş bir bilgi yelpazesi mevcuttur. Tadım konusuna ileride tekrar döneceğiz.