Antep’in en başarılı restorasyon gören, halka yeniden kazandırılan binalarından birisi de Bayazhan. 1900’lerin başında Bayaz Ahmet Ağa tarafından yaptırılan bu muhteşem Halep tipi taş bina, tarih boyunca her kavrama ev sahipliği yapmış. I. Dünya Savaşı sonrası işgal sırasında İngiliz ordu karargahı, askeri cezaevi, tekel baş müdürlüğü, yapılışından yüzyıl sonra belediye bünyesine geçirilerek, kent müzesi restoran, pub, meyhane, çocuklar için oyun evi ve toplantı salonuna dönüştürülmüş.
Bir akşam yemeği için bizim de yolumuz Ala Carte Restaurant’ına düştü. Başlangıçlar içerisinde ilk defa yediğim fıstık filizi salatası vardı. Fıstık filizi piyazının ana maddesi olan filiz, Harran Ovası’nda senenin sadece
2 - 3 ayı toplanıyor.
Antep cacığı, közde biber, mevsiminde zeytin piyazı, pastırmalı Hatay humusu, Antep peyniri ve karışık Antep dolmaları ara sıcak olarak muhteşem bir tat. Kiremitte Antep peyniri, içli köfte, Bayazhan yaprak ciğer de ana yemeklerde tadılmalı... Yuvalama ve ekşili ufak köfteyi de unutmamalı.
Salatalarda ise pirpirim (semizotu), ezme, Antep salata, kaşık salatası ve bostane. Yine yöresel tatlardan mantarlı ve sade kuzu etinden güveçte yapılan kara kavurma, kuzu çoban kavurma, kebaplarda; tavuk kuşbaşı, Adana kebap, kıymalı kebap var. Benim tercihim Antep terbiyeli şiş oldu.
Servis şefi Ali Töremen ve mutfak şefi Ökkeş Erçelebi’nin tüm yemekleri hafızamda kalacak. İşletme ortağı Gaziantep’in tanınmış doktorlarından Taner Özen, tesisi gerektiği gibi işletiyor. En önemlisi, şehrin değişik kesimleri, bütçelerine ve yaşam tarzlarına uygun şekilde hizmet alabiliyorlar.
GAZİANTEP’TEN KESİTLER
Antep’te kaldığımız Divan Hotel ve Suite, misafir memnuniyeti odaklı çalışıyor. Aslında odalar ve lobiler, mimar Aysel Şerbetçi’nin yaptığı diğer bütün hoteller gibi sıcak ve rahat döşenmiş. Keşke restoranlar biraz daha geniş tutulsaymış, zira divan mutfağı öne çıkmış. Şehrin yemek kültürünü de içine alarak otel yemeği gibi olmayan yöresel ve otele özgü tatlardan bahsetmeden ananevi Gaziantep kahvaltısını anlatayım.
Bölgenin köy peyniri, tarhunlar ve lor peynirli börek, Antep kesme pekmez sucuğu, kulek pekmezi, sahan kaymağı, sahanda yumurtalar, Antep fıstıklı kaymaklı katmer, bölgesel reçel ve otlar, ev yapımı domates salçası, nohut haşlama ve ciğer tava kahvaltının vazgeçilmezleri.
Yemeklere gelince otelin mutfak şefi Osman Kaplan, bölgede sığır ve dana eti yemekleri konusunda ün kazanmış. Genellikle antrikot, firik pilavı üzerinde dana tandır, kuzu incik, et kapama bulunuyor. Yiyecek - içecek konusunda deneyim sahibi olan Swiss
Otel’den 1990’lı yıllardan tanıdığım genel müdür yardımcısı Richard Appelbaum’un izleri her yerde görülüyor. Otelin yöneticileri başta genel müdür Mühlüm Şen olmak üzere Gaziantep ananevi misafirperverliğini her yerde gösteriyorlar.