Bodrum Gündoğan’da hizmet veren ve etnik mutfağın öncülerinden olan Danış Ethnic Restaurant, geçtiğimiz ekim ayında İstanbul Arnavutköy’de kapılarını açtı. Eski Eftalya Balıkçısı’nın yerine açılan mekanın, kurucusu ve işletmecisi Danış Ulaç, mutfak ise oğlu Berat Ulaç’a teslim…
Burası, dekorasyonu ve kendine has müzikleriyle dikkat çekerken, menüde ise kahvaltıdan, meze çeşitlerine, kebaplardan vejetaryen ve balık ürünlerine kadar geniş yelpazeli lezzetler sunuyor.
Özel meze tepsisi
Mezeler, otantik sini tepside sunuluyor. Aralarından humus, Lübnan mezesi fatteh, köpoğlu, Mardin’den gelen acur turşusu, atom, acılı ezme, fellah köftesi, pişmiş soğan sarımsak, üç peynirli (lor, labne ve Ezine) Girit ezmesi gayet başarılı. Fındık lahmacun da alternatif bir başlangıç.
Ara sıcaklarda sıcak servis edilen patlıcan söğürtme, üzerindeki tereyağlı özel sosu ve sumakla iştah kabartıyor. En çok tercih edilenlerden biri olduğunu öğreniyorum, soğuk mezede de yoğurtlu versiyonuyla yer alıyor.
Ana yemeklerde ise kuzu sırtından yapılan ve mekanın spesiyalleri arasındaki yağlı kara lezzetiyle cezbediyor. Ona tablacı salatası eşlik ediyor. Domates, soğan sumak, zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve pul biberin harmonisi diyelim.
Benim dikkatimi çeken Danış sarma kebap oldu. Adana kebabın etrafına ince bonfile et sarılmasıyla hazırlanıyor. Süzme yoğurt yatağında servis ediliyor. Dışı çıtır, içi yumuşak ve lezzetli. Etlerin yanı sıra mekanın en çok servis edilen lezzetlerinden biri de acılı işkembe. Arnavut biberi ve haşlanmış işkembe tavada baharatlarla kavruluyor. İşkembe biraz daha az pişirilebilirdi. Acı severler için uygun.
Tatlılarda ise şişte künefe var. Şişe sarılan ve kebap usulü pişirilen künefe, ilk anda göze hoş gelmiyor ama şerbeti masada dökülen tatlıyı yediğinizde “Hata yaptım” diyip, mutlu oluyorsunuz. İddialı bir final.
Servis memnun edici
Danış Ethnic Restaurant’ta 10, 25 ve 40 kişilik VİP odalar mevcut. Yazın da Bodrum’dakine benzer bir terasın açılacağını ve daha kokteyl ağırlıklı hizmet vereceğini öğreniyorum. Bitirmeden, sunum boyunca her soruya şeffaflıkla cevap veren garsonlar Ağrılı Önger Bey ve Karslı Ramazan Bey’e teşekkür etmek isterim. Gastronomi dünyasında kilit öneme sahip bu mesleği geçici bir iş gibi görenlerin yanında misafirleriyle alakâdar insanların olması son derece memnun edici.
Yemek boyunca Danış Bey de mekandakilerle yakından ilgileniyor, Berat şefimiz ise kâh mutfakta, kâh masalarda söylenenleri can kulağıyla dinliyor. Heyecanı ve enerjisi bütün mekanı doldurmuş durumda. Gözlerinin için parlıyor. İşte gelecek vadeden bir işletme ve çalışanlar…
Tadım dolu günler başlıyor
Master Sommeliers Club, iki yıldır başarıyla sürdürdüğü Winetolia & Cheesetolia & Olivetolia profesyonelleri buluşması bu hafta sonu Antalya’da start alacak. Bu yıl Organizasyon Komitesi Başkanlığı görevini üstlendiğim etkinliğin Yönetim Kurulu Başkanlığını Murat Yalçın yürütüyor. Söyleşiler, oturumlar, workshoplar ve tadımların olacağı etkinliğe aralarında Süreyya Üzmez, Gökmen Sözen, Vahap Munyar, Şeref Oğuz, Sevdil Yıldırım, Prof. Dr. Fügen Özkaya, Prof. Dr. Mücahit Özkaya’nın da bulunduğu öğretim üyeleri, ekonomistler, gazeteciler ve gurmeler katılacak. Misafirler, Şef Kahraman Bıyıklı’nın birbirinden leziz yemeklerini de bu vesileyle tadacaklar.