İstanbul’un kebapçılarına, esnaf lokantalarına, kafe, restoranlarına, fine dining mekanlarına ve de balıkçılarına, son yıllarda bir de et lokantaları eklendi. Bunlar doğrudan doğruya etinizi kendinizin seçtiğiniz, beklerken genellikle moda olan tulum peynirli salata veya et karpaçyo yediğiniz yerler olarak nam saldı. Genellikle ilk yemeğin masanızda hazırlanıp, hardal parmesan gratinesi ve rokasıyla dürüm yapıp servis edilen yerler. Buraların ya sahipleri ya ortakları Günaydın veya Nusret kökenli simalar...
Yeterli, modern, pırıl pırıl
Mostra buzdolapları ve et yaşlandırma tesisleri, mekanın boyutuna göre değişiyor. Meat’ng bunların en yenilerinden bir tanesi veya en yenisi diyemiyorum. Zira eminim ki 20 milyonluk bu metropolde neredeyse her gün bir yenisi açılıyor. Meat’ng’in sahipleri Ankara Hava Kuvvetleri Sosyal Tesisleri’nde beraber askerlik yaptığı sırada tanışan Nihat Güzeldere ve Erkan Yavaşer.
Daha sonraki yıllarda Nusret’te ve başka mekanlarda çalışan, sonunda bu mütevazı teknik imkanlar ve alt yapısı son derece yeterli, modern, pırıl pırıl, şirin, iddiasız ama servis ve yemekte başarılı bir mekan yaratmışlar. Burada Nihat daha çok yiyecek-içeceklerin bizzat ilk elden alınması, dükkana en iyi şartlarla getirilmesi ve mutfak şefliğini üstlenmiş durumda.
Bunun dışında paket servisi dahil her şeyden Erkan sorumlu.
Etin sırrı marinasyonda
Ara sıcaklarda nachos üzerindeki eti çok beğendim. Fakat bir imza yemeği var ki hakikaten muhteşem! Beef Rib adıyla menüye giren yemek, masaya merasimle geliyor.
Sorduğunda bu etin terbiye edildikten sonra bir ön hazırlamadan geçtiği, daha sonra fırında kısık ateşte saatlerce pişirildiğini öğreniyorum. Galiba işin sırrı marinasyonunda.Bunun yanında yaşlandırılmış etler, küşneme, et spagetti, hamburger, şaşlık ve antrikot da mevcut. Bir de kokoreç sevenler için adeta bir cennet zira Nihat her hafta belli günler İzmir’e uçup meşhur Asım Usta’nın kokoreçini Meat’ng ‘e getiriyor ve müdavimlerine sunuyor. Sakatat severler kaçırmamalı.
Şimdi gelelim son lezzete... Tabaklarımız değişip masa yeniden hazırlandığında, biz başka bir şey istemediğimizi ifade etmenize rağmen bir orta boy tepside tatlı geldi. Beğendiğiniz parçayı alabileceğiniz, İstanbul’da ünlü bir Gaziantepli ustanın günlük yaptığı bol biri antepfıstıklı, neredeyse şerbetsiz servis edilen şöbiyet enfes! Tabii ki insan bunu yemeden yapamıyor. Tavsiyem bu müthiş lezzete de midenizde yer ayırmanız. Biraz daha hafif bir şey denemek isterseniz, orman meyveli soslu fırında cheesecake yapıyorlar ki bence son derece başarılıydı.
Bir mekanı doğru insanlar, neredeyse 7/24 işlerin başında durarak kurup işletiyorlarsa, mutlaka başarılı oluyor. Meat’ng bu avantajı şu anda çok doğru kullanıyor. Bunun dışında bu tip lokantalarda önem arz eden fiyat dengesini de son derece makul seviyede tutmuşlar.