Cadde‘Prens’lerin sofrasına oturduk!

‘Prens’lerin sofrasına oturduk!

16.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Adaların her şeyi başka! Havası, gün batımı, oturması, gezmesi, tabii lezzetleri de. Adalının mutfağında bu yaz neler oluyor? İstanbul Life dergisi yemek konusunda ünlü isimlerle adaları gezdi ve sizler için en leziz mönüleri seçti

‘Prens’lerin  sofrasına  oturduk

BiRA-PATATES
Bu arada adada en çok talep gören şeylerden biri bira-patates ikilisi. Ayaküstü bu keyfi yaşayacağınız birçok dükkan var. Bunlardan birisi Mercan Altın Fıçı. Burada midye 7 TL, kokoreç 8 TL, kalamar 13 TL’den satılıyor. Aya Yorgi Tepesi’ni tırmanmayı göze aldıysanız, yolun sonunda size hoş bir ödül var. Yücetepe Kır Lokantası’nda köfte veya patlıcan kızartması yiyerek, hap gibi görünen Sedef Adası’nı izleyebilirsiniz. Bir de Angel’in Yeri’nde patates kızartması yemenizi öneririz. Ada deyince akla ilk gelen şey balık. Vapur iskelesinin solundan gittiğinizde Büyükada’nın en ünlü balık restoranları karşınıza çıkıyor. Milto, Kapri, Kıyı, Lido, By Şükrü, Defne yolumuza çıkan ilk adresler.


By Şükrü
Şükrü Budak tarafından işletilen By Şükrü’de, meze çeşitleri yüzünüzü güldürecek. Lakerda, karides, uskumru çiroz, midye dolma, By Şükrü lokma, balık kokoreç, kalamar dolma mutlaka tadılmalı. Mezeler 6-18 TL, balıkların kilo fiyatı 50-90 TL arasında değişiyor. Rakının kadehi 10, 70’lik şişesi 65 TL. Şarabın şişe fiyatı ise 40-150 TL arasında değişiyor.
Tel: 0 216 382 87 00

Yemek yazarı Elif Korkmazel ile By Şükrü ve Façyo
Façyo’yu sizin için özel kılan nedir?
Mezeleri çok lezzetli. Bir balık sofrasında benim için en önemli şey budur. Bir de konumu. Şu an oturduğumuz burundan Anadolu yakasını nefis bir şekilde görebiliyoruz, bu çok güzel bir özellik. Çalışanlar çok sıcakkanlı, insana kendini iyi hissettiriyorlar. Burada dalgalarla ve martılarla yemek keyfinizi paylaşıyorsunuz.

By Şükrü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Adanın en köklü restoranlarından birisi. Mezelerini sevdiğim bir diğer restoran da By Şükrü. Uskumru çiroz, balık pastırması, körili levrek marin ve By Şükrü salata en sevdiğim çeşitler arasında. Yemeğinizi ada vapurlarına nazır yiyorsunuz. Adadaki tüm hareketliliği oturduğunuz yerden hissediyorsunuz.

Façyo Restaurant
Hoş bir deniz manzarasına sahip restoranda hava iyiyse ve martılardan rahatsız olmam diyorsanız dışarıda bir masada oturun. Mezeler 5 TL, karides 15 TL, ahtapot 20 TL. Ada tekiri, mezgit, sarıkanat gibi balıklardan sipariş etmeniz mümkün. İyi bir balık için 20 TL ödemeniz gerekiyor. Ara sıcaklardan karides güveç, kalamar, kroket çok seviliyor.
Tel: 0 216 382 60 63

Gurme ve yemek yazarı Selin Kutucular ile Milto
Milto’nun özelliği sizce ne?
Burası, Büyükada denince aklıma gelen lezzetlerin pek çoğunu barındırıyor. Ayrıca bahçemizden çıkan biberleri, domatesleri elimize alıp gidebileceğimiz, mutfağına girip makarna sosumuzu bizzat yapabileceğimiz, kendimizi adeta evimizde hissedebileceğimiz bir ortam sunuyor bize.

Bu restoranda en çok sevdiğiniz lezzetler neler? Diğer ada lokantalarından farkı nedir?
Ben kabak kızartmasını çok seviyorum. Bir de fener kavurma var. Bence Milto’nun farkı adayı görmüş geçirmiş bir lokal olması. Aynı şekilde Façyo’yu da seviyorum. Onlar adalıdan anlayan bir servis veriyor yıllardır.

Adada başka nerelere gidersiniz?
Şimdilerde Sinek’e gidiyoruz. Maden’deki bu çok özel mekan, akşamları çok kısıtlı sayıdaki müşterisine gastronomik bir şölen yaşatıyor.

Ada deyince aklınıza nasıl lezzetler geliyor?
Evimizin bahçesindeki asma yapraklarından zeytinyağlı dolma, mangalda su böreği, taş fırının ekmekleri, lakerda, midye, karidesli pilav, pembe domatesler, ada dili.

Milto Restaurant
1935 yılından beri hizmet veren restoran adanın en eskilerinden. Çanakkale’den gelen ahtapotla yapılan salata, kalamar, yaprak sarma ve kabak tava en sevilen mezeler arasında gösteriliyor. Mezeler 7 TL, deniz mahsullü mezeler ise 20 TL. Tatlı olarak dondurmalı irmik tatlısı büyük beğeni topluyor. Bir kişi ortalama 50-80 TL hesap ödüyor.
Tel: 0216 382 53 12