09.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
SAHRAP SOYSAL ile BAYRAM SOFRASI
KİVİLİ SAKIZLI MUHALLEBİ
MALZEMELER:
4 adet olgunlaşmış kivi
6 su bardağı süt
1.5 su bardağı toz şeker
2 kaşık tepeleme pirinç unu
2 kaşık tepeleme mısır nişastası
2 adet nohut büyüklüğünde damla sakızı
50 gram tereyağ (veya bitkisel margarin)
2 adet yumurta sarısı
2 paket vanilya
3 çorba kaşığı hindistan cevizi tozu
3 çay kaşığı toz tarçın
HAZIRLANIŞI
Orta boy bir tencereye süt ve toz şekeri koyup, pirinç unuyla mısır nişastasını ilave edin. Nohut büyüklüğündeki damla sakızını havanda iyice dövüp tencerenin içine aktarın. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Bir çırpma teliyle sürekli karıştırarak muhallebi koyulaşıp, kaynayıncaya dek pişirin.
Muhallebi kaynamaya başladıktan 2 - 3 dakika sonra ocaktan alın. Hemen içine tereyağı (margarin), yumurta sarıları ve vanilyayı ilave edin. Çırpma teliyle hızlı bir şekilde sürekli karıştırarak tüm malzemeleri muhallebiye iyice yedirin. İsterseniz mikserin yüksek devriyle 4 - 5 dakika muhallebiyi çırpabilirsiniz. Sıcakken kaselere paylaştırıp ılımasını ve üzerinin kabuk tutmasını bekleyin.
Sonra da hindistan cevizi ve toz tarçını muhallebilerin üzerine serpiştirerek paylaştırın. Öte yandan olgunlaşmış kivileri soyup küp küp doğrayın ve muhallebi kaselerine paylaştırın. Buzdolabına koyup iyice soğutarak servis yapın.
NAR EKŞİLİ ZEYTİNYAĞLI DOLMA
MALZEMELER:
1-1,5 kg dolmalık yeşil biber
2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı
5 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 su bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz, toz şeker
1/2 demet maydanoz, dereotu
1 çay kaşığı karabiber, kuru nane
1 su bardağı nar ekşisi
4 diş sarımsak (dövülmüş)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle, dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayın. Orta boy bir tencereye zeytinyağını koyup doğranmış soğanları ekledikten sonra 5 dakika sürekli karıştırarak soğanları kavurun.
Pirinci yıkayıp ilave ettikten sonra 5 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su, tuz ve toz şekeri katıp orta ısılı ateşte pirinçler suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını söndürdükten sonra, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, karabiber, kuru nane, nar ekşisi ve dövülmüş sarımsakları ilave edin. Hiç karıştırmadan kapağı kapalı şekilde 15 dakika kadar dolma harcını dinlenmeye bırakın.
Sonra dolma harcını tahta bir kaşıkla iyice karıştırıp dolmalık biberlerin içine doldurun ve tencereye dik olarak dizin.
Bir kahve fincanı zeytinyağını, üç su bardağı sıcak suyla karıştırıp dolmaların üzerine gezdirdikten sonra önce harlı ateşte, su kaynayıncada hafif ateşte biberler iyice yumuşayıncaya dek pişirin.
Dolmaları tenceresinde soğutun. Bir servis tabağına dizip, ikram edin. İsterseniz bu dolmayı kurutulmuş patlıcan, biberle de yapabilirsiniz. Kurutulmuş sebzeleri kaynayan suda 20 dakika haşlamanız yeterli olur.
BAHARATLI BALKABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER:
1 adet büyük boy kuru soğan (portakal büyüklüğünde)
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
2 diş sarımsak
2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
8 su bardağı tavuk suyu
Üzeri için
1/2 su bardağı dolusu hazır kreması
HAZIRLANIŞI
Öncelikle, kuru soğanı soyup yemeklik doğrayın. Havucu ve patatesi soyup, iri kuşbaşı et formunda dilimleyin. Diğer taraftan, soyulup ayıklanmış iki dilim balkabağını da iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Sarımsakları dövüp, bir kenarda bekletin. Şimdi geniş bir tencereye, zeytinyağıyla beraber kuru soğan, havuç, patates ve dövülmüş sarımsakları aktarın.
Orta ısıdaki ateşin üzerinde sürekli karıştırarak 5 dakika kadar tüm malzemeleri kavurun. Üzerine, doğranmış balkabaklarını ekleyerek, 7-8 dakika, ara sıra karıştırarak, sebzeler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak, tavuk suyunu, tuz, karabiber ve kimyonu tencereye ekleyin. Eğer tavuk suyunuz yoksa 8 bardak sıcak suyla beraber 1 veya 2 adet tavuk suyu tableti kullanabilirsiniz.
Orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak çorbayı 30-35 dakika pişirin. Çorba sıcakken blendırla ezerek püre haline getirin.
Servise sunmadan önce içine hazır kremayı ekleyip karıştırın, ısıtarak sıcak hale getirin. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber gezdirip, servise sunun.
MALZEMELER
400 gr kuzu kuşbaşı et
2 tatlı kaşığı tereyağı
2 adet orta boy kuru soğan
7-8 diş sarımsak
2 adet yeşil çarliston biber
3 adet orta boy domates
5 adet orta boy patlıcan
1 kahve fincanı sıvıyağ
HAZIRLANIŞI
Önce kuzu kuşbaşı etlerini yıkayıp süzdürün ve orta boy bir tencereye aktararak, orta ısılı ateşte kavurmaya başlayın. Bir tahta kaşıkla ara sıra karıştırarak 5-6 dakika kavurduğunuz etlerin üzerine sıvıyağı ve pirinç tanesi şeklinde doğranmış sarımsakları ekleyin. Bu arada soğanı, yeşil biberi, kabukları soyulmuş domatesleri iri küpler şeklinde doğrayın. Yaklaşık 10 dakika kadar kavrulan etlerin üzerine bu sebzeli harcı ilave edip 10 dakika daha karıştırarak pişirin. 1 bardak sıcak suyu katıp 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Öte yandan patlıcanları alacalı soyup, ortadan ikiye bölün sonrada uzunlamasına dörde ayırın. İsterseniz tuzlu suda 20 dakika acısının çıkması için bekletin. Süzüp kağıt havluyla kurulayın. Sonra kızgın yağda iyice yumuşayıncaya kadar kızartıp, alın.
Son oolarak bir servis tabağına sebzeli et harcını yayın. Üzerini kızarmış patlıcanlarla kapatın ve sıcak olarak servise sunun. Yanında pilav, haşlanış patates veya püresi ikram edebilirsiniz.