CaddeÖzel konuklara leziz yemekler

Özel konuklara leziz yemekler

09.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bayramda özel konuklar ağırlayacaksanız işte size dört özel tarif... Konuklarınız, baharatlı balkabağı çorbasından kivili sakızlı muhallebiye uzanan mönüye bayılacak

Özel konuklara leziz yemekler

KİVİLİ SAKIZLI MUHALLEBİ
MALZEMELER:
4 adet olgunlaşmış kivi
6 su bardağı süt
1.5 su bardağı toz şeker
2 kaşık tepeleme pirinç unu
2 kaşık tepeleme mısır nişastası
2 adet nohut büyüklüğünde damla sakızı
50 gram tereyağ (veya bitkisel margarin)
2 adet yumurta sarısı
2 paket vanilya
3 çorba kaşığı hindistan cevizi tozu
3 çay kaşığı toz tarçın

HAZIRLANIŞI

Orta boy bir tencereye süt ve toz şekeri koyup, pirinç unuyla mısır nişastasını ilave edin. Nohut büyüklüğündeki damla sakızını havanda iyice dövüp tencerenin içine aktarın. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Bir çırpma teliyle sürekli karıştırarak muhallebi koyulaşıp, kaynayıncaya dek pişirin.
Muhallebi kaynamaya başladıktan 2 - 3 dakika sonra ocaktan alın. Hemen içine tereyağı (margarin), yumurta sarıları ve vanilyayı ilave edin. Çırpma teliyle hızlı bir şekilde sürekli karıştırarak tüm malzemeleri muhallebiye iyice yedirin. İsterseniz mikserin yüksek devriyle 4 - 5 dakika muhallebiyi çırpabilirsiniz. Sıcakken kaselere paylaştırıp ılımasını ve üzerinin kabuk tutmasını bekleyin.
Sonra da hindistan cevizi ve toz tarçını muhallebilerin üzerine serpiştirerek paylaştırın. Öte yandan olgunlaşmış kivileri soyup küp küp doğrayın ve muhallebi kaselerine paylaştırın. Buzdolabına koyup iyice soğutarak servis yapın.

Haberin Devamı

NAR EKŞİLİ ZEYTİNYAĞLI DOLMA
MALZEMELER:
1-1,5 kg dolmalık yeşil biber
2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı
5 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 su bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz, toz şeker
1/2 demet maydanoz, dereotu
1 çay kaşığı karabiber, kuru nane
1 su bardağı nar ekşisi
4 diş sarımsak (dövülmüş)

HAZIRLANIŞI

Ön­ce­lik­le, dol­ma­lık bi­ber­le­ri ayık­la­yıp yı­ka­yın. Or­ta boy bir ten­ce­re­ye zey­tin­ya­ğı­nı ko­yup doğ­ran­mış so­ğan­la­rı ek­le­dik­ten son­ra 5 da­ki­ka sü­rek­li ka­rış­tı­ra­rak­ so­ğan­la­rı ka­vu­run.
Pi­rin­ci yı­ka­yıp ila­ve et­tik­ten son­ra 5 da­ki­ka da­ha ka­rış­tı­ra­rak ka­vur­ma­ya de­vam edin. Üze­ri­ne 2 su bar­da­ğı sı­cak su, tuz ve toz şe­ke­ri ka­tıp or­ta ısı­lı ateş­te pi­rinç­ler su­yu­nu iyi­ce çe­kin­ce­ye ka­dar pi­şi­rin. Oca­ğın al­tı­nı sön­dür­dük­ten son­ra, in­ce kı­yıl­mış may­da­noz, de­re­otu, ka­ra­bi­ber, ku­ru na­ne, nar ek­şi­si ve dö­vül­müş sa­rım­sak­la­rı ila­ve edin. Hiç ka­rış­tır­ma­dan ka­pa­ğı ka­pa­lı şe­kil­de 15 da­ki­ka ka­dar dol­ma har­cı­nı din­len­me­ye bı­ra­kın.
Son­ra dol­ma har­cı­nı tah­ta bir ka­şık­la iyi­ce ka­rış­tı­rıp dol­ma­lık bi­ber­le­rin içi­ne dol­du­run ve ten­ce­re­ye dik ola­rak di­zin.
Bir kah­ve fin­ca­nı zey­tin­ya­ğı­nı, üç su bar­da­ğı sı­cak suy­la ka­rış­tı­rıp dol­ma­la­rın üze­ri­ne gez­dir­dik­ten son­ra ön­ce har­lı ateş­te, su kay­na­yın­ca­da ha­fif ateş­te bi­ber­ler iyi­ce yu­mu­şa­yın­ca­ya dek pi­şi­rin.
Dol­maları ten­ceresin­de soğutun. Bir ser­vis tabağına dizip, ik­ram edin. İs­ter­seniz bu dol­mayı kurutul­muş pat­lıcan, biber­le de yapabilir­siniz. Kurutul­muş seb­zeleri kay­nayan suda 20 dakika haş­lamanız yeter­li olur.

Haberin Devamı

BAHARATLI BALKABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER:
1 adet büyük boy kuru soğan (portakal büyüklüğünde)
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
2 diş sarımsak
2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
8 su bardağı tavuk suyu
Üzeri için
1/2 su bardağı dolusu hazır kreması

HAZIRLANIŞI

Ön­ce­lik­le, ku­ru so­ğa­nı so­yup ye­mek­lik doğ­ra­yın. Ha­vu­cu ve pa­ta­te­si so­yup, iri kuş­ba­şı et for­mun­da di­lim­le­yin. Di­ğer ta­raf­tan, so­yu­lup ayık­lan­mış iki di­lim bal­ka­ba­ğı­nı da iri kuş­ba­şı et for­mun­da doğ­ra­yın. Sa­rım­sak­la­rı dö­vüp, bir ke­nar­da bek­le­tin. Şim­di ge­niş bir ten­ce­re­ye, zey­tin­ya­ğıy­la be­ra­ber ku­ru so­ğan, ha­vuç, pa­ta­tes ve dö­vül­müş sa­rım­sak­la­rı ak­ta­rın.
Or­ta ısı­da­ki ate­şin üze­rin­de sü­rek­li ka­rış­tı­ra­rak 5 da­ki­ka ka­dar tüm mal­ze­me­le­ri ka­vu­run. Üze­ri­ne, doğ­ran­mış bal­ka­bak­la­rını ek­le­ye­rek, 7-8 da­ki­ka, ara sı­ra ka­rış­tı­ra­rak, seb­ze­ler ha­fif­çe yu­mu­şa­yın­ca­ya ka­dar pi­şi­rin. Son ola­rak, ta­vuk su­yu­nu, tuz, ka­ra­bi­ber ve kim­yo­nu ten­ce­re­ye ek­le­yin. Eğer ta­vuk su­yu­nuz yok­sa 8 bar­dak sı­cak suy­la be­ra­ber 1 ve­ya 2 adet ta­vuk su­yu tab­le­ti kul­la­na­bi­lir­si­niz.
Or­ta ısı­lı ateş­te, ara sı­ra ka­rış­tı­ra­rak çor­ba­yı 30-35 da­ki­ka pi­şi­rin. Çor­ba sı­cak­ken blendırla ezerek püre haline getirin.
Ser­vise sun­madan ön­ce içine hazır kremayı ek­leyip karış­tırın, ısıtarak sıcak hale getirin. İs­ter­seniz üzerine kır­mızı pul biber gez­dirip, ser­vise sunun.

Haberin Devamı

Özel konuklara leziz yemekler
PATLICANLI ET KAPAMA
MALZEMELER
400 gr kuzu kuşbaşı et
2 tatlı kaşığı tereyağı
2 adet orta boy kuru soğan
7-8 diş sarımsak
2 adet yeşil çarliston biber
3 adet orta boy domates
5 adet orta boy patlıcan
1 kahve fincanı sıvıyağ

HAZIRLANIŞI

Ön­ce ku­zu kuş­ba­şı et­le­rini yı­ka­yıp süz­dü­rün ve or­ta boy bir ten­ce­re­ye ak­ta­ra­rak, or­ta ısı­lı ateş­te ka­vur­ma­ya baş­la­yın. Bir tah­ta ka­şık­la ara sı­ra ka­rış­tı­ra­rak 5-6 da­ki­ka ka­vur­du­ğu­nuz et­le­rin üze­ri­ne sı­vı­ya­ğı ve pi­rinç ta­ne­si şek­lin­de doğ­ran­mış sa­rım­sak­la­rı ek­le­yin. Bu ara­da so­ğa­nı, ye­şil bi­be­ri, ka­buk­la­rı so­yul­muş do­ma­tes­le­ri iri küp­ler şek­lin­de doğ­ra­yın. Yak­la­şık 10 da­ki­ka ka­dar kav­ru­lan et­le­rin üze­ri­ne bu seb­ze­li har­cı ila­ve edip 10 da­ki­ka da­ha ka­rış­tı­ra­rak pi­şi­rin. 1 bar­dak sı­cak su­yu ka­tıp 10 da­ki­ka da­ha pi­şi­rip ocak­tan alın. Öte yan­dan pat­lı­can­la­rı ala­ca­lı so­yup, or­ta­dan iki­ye bö­lün son­ra­da uzun­la­ma­sı­na dör­de ayırın. İs­ter­se­niz tuz­lu su­da 20 da­ki­ka acı­sı­nın çık­ma­sı için bek­le­tin. Sü­züp ka­ğıt hav­luy­la ku­ru­la­yın. Son­ra kız­gın yağ­da iyi­ce yu­mu­şa­yın­ca­ya ka­dar kı­zar­tıp, alın.
Son oolarak bir ser­vis tabağına seb­zeli et har­cını yayın. Üzerini kızar­mış pat­lıcan­lar­la kapatın ve sıcak olarak ser­vise sunun. Yanın­da pilav, haş­lanış patates veya püresi ik­ram edebilir­siniz.