Orkun Bulut

Orkun Bulut

orkunbulut@gmail.com

Tüm Yazıları

Her mevsim iyi gelse de kışı ayrı deneyimseldir Kapadokya’nın... Hele ki romantiklerin; kesinlikle favori sezonu olduğunu söyleyebilirim. Tabii bölgeyi “Geldim, gördüm” kafasında değil, ritüele dönüştürenler için bir şekilde Uçhisar tercihlerde pozitif ayrışıyor. Ürgüp, Göreme, Ortahisar hatta Avanos’un büyüleyici atmosferi, harika tesisleri olmasına rağmen Uçhisar ‘lüks’ yani seçkileri daha ‘pahalı’ olan turistle eşleşme hikayesi en başta başladı. Uçhisar’ın hikayesini anlatırken en başta Argos in Cappadoccia’dan bahsetmek sanırım diğer otellere yanlış olmaz.

Haberin Devamı

DENEYİMSEL MEVSİMİ

Muadili olmayan dönüşüm

Burayı bir tesisten ziyade yaşayan hatta gelişen bir köy olarak yorumlamak daha doğru olabilir. Bölgeden bağımsız dünyada da muadili olmayan bir dönüşüm projesi diyebilirim. 26 yıl önce Gökşin Ilıcalı, “Burada ne güzel yaşanır” hayalleriyle ev yaptırmak için satın alınan yerin inşaatı sırasında ortaya çıkan kalıntılar tüm planları değiştirmiş neredeyse 14 yıl süren bir dönüşümü başlatmış.

Dünya medyasında da birçok ilgi çekici makaleye konu olan tesis, içindeki deneyimsel alanlarını gastronomiyle de destekliyor. İçerisinde bulunan Saki Restoran’ın mutfağından yeme içme dünyasının en saygın isimlerinden Levon Bağış’ın keyifli anlatımıyla birlikte özel eşleşme yemeklerine başladı. Kazılar sırasında keşfedilen, araştırmalar sonucunda İpek Yolu üzerinde keşişlere ev sahipliği yapan bezir yağı tesisi olduğu ortaya çıkan Bezirhane’de bu yemeğin yapılması deneyimi apayrı bir seviyeye taşıyor. Bu tip deneyim yemekleriyle birlikte kalıcı bir menü çalışmasının olduğunu da genel müdür Deniz Oktay Karkin’dan öğrendim. Hatta tarihi Türk yemekleri konusunda çok ünlü bir şefle menü danışmanlığı konusunda da anlaşmışlar.

Yerinden lezzetler

Her şey yerinde güzel! Aslında bu benim de fazlasıyla savunduğum bir tez. Gastronomi kültürlerine özendiğimiz (!) İtalya ve Fransa’da bu işin ekonomileri yerel olarak büyür. Bizde de yerel olarak kendini geliştirmiş, yüzyıllarca hatta binlerce yıllık kültürleri olan mutfaklar var. Biz her ne kadar bunun çok farkında olmasakta UNESCO Dünya Miras Listesi’nde iki şehrimiz var. Bunların arasında 600’ün üzerinde lezzeti olan Hatay son dönemde adını en fazla duyduklarımızdan...

Haberin Devamı

DENEYİMSEL MEVSİMİ

Big Chefs kurucu ortağı Gamze Cizreli önderliğinde bu yerel lezzetleri ilkbahar-yaz menüsüne ekleme kararı verdi. Bunu da tam da yerinden hatta UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde tanıttı. Eski bir Antakya evi olan; namıdiğer Aslanlı Konak’ta Semirsek, oruk, çıtır kabak tatlısı, humus gibi lezzetler Murat Aslan liderliğindeki Big Chefs şeflerinin elinden müşterilerle buluşacak. Bu arada grup CEO’su Altan Kosova, Hatay sonrasında Konya ve Afyon’la devam edecek menü çalışmaları olduğunu ve bu yerel lezzeteri yerel üreticilerin desteğiyle dünyaya tanıtmak istediklerini anlattı. Hatta önümüzeki aylarda açacağı Belçika ve Hollanda şubelerinde Türkiye’nin gastronomi mirasını tanıtıp, duyurma konusunda da farklı projeleri olduğunu görünce ayrıca mutlu oldum.