CaddeOmuz ağrılarını tanıyor muyuz?

Omuz ağrılarını tanıyor muyuz?

18.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

VKV Amerikan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Önder Çerezci omuz ağrısının nedenlerini anlattı. Dr. Çerezci “Omuz, vücudun en hareketli eklemidir.

Omuz ağrılarını tanıyor muyuz

Gelişmiş hareket kabiliyeti için kas ve bağlarla desteklenir ancak kemik desteği zayıftır. Bu nedenle çok kolay zedelenebilir ve etrafını saran kas ve bağlarda ağrıya yol açabilecek yaralanmalar olabilir” diyor.
Omuz ağrılarının en sık rastlanan sebepleri; kas, ligament, bursa ve tendonlardan kaynaklanan sebeplerdir. Omuz ağrılarının çok daha nadir görülen diğer nedenleri tümörler, enfeksiyonlar ve sinir hasarları ile ilgili problemler. 

Sıkışma (İmpingement):
Omuz ekleminin hemen üzerinde bulunan kas ve tendonlar, kürek ve köprücük kemiklerinin birleştiği alanda sıkışabilir  ve zaman içinde hareketlerle zedelenebilir, hatta yırtılabilir. 

Tendinit:
Tendon, kasları kemiğe tutturan kordon şeklinde bir yapıdır. Tendinit ise bu tendonların zorlanması ve yıpranmasıdır. Tendinit bazen yukarıda açıklanan sıkışma sonucu tendonların zedelenmesi ile kronik tendinit, bazen de kuvvetli bir zorlanmayla akut tendinit şeklinde oluşur. Hatta bazen tendonda yırtılmalar olabilir.

Bursit:
Tendonların hareket ederken kemiğe sürtünerek zedelenmelerini azaltan içi sıvı dolu keselere bursa adı verilir. Bu keselerin yine tendinit oluşturan sebeplerle zedelenmesi ve koruyucu özelliklerini kaybetmelerine bursit adı verilir.

İnstabilite: Omuz bazen herhangi bir sebeple normal hareket sınırlarının ötesinde hareket eder. Bu bazen ani bir zorlanmayla oluşur bazen de omzu yerinde tutan bağların zayıflamasıyla oluşur.
Bunun sonucunda omuz çıkıkları oluşur ve bu da ağrı ve hareket güçlüğü yaratır. 

Artritler:
Bazı romatizmal hastalıkların seyri sırasında omuz eklemi tutulabilir ve ağrının yanı sıra hareket kısıtlılığı, şişme gibi belirtiler verebilir.

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
48 saatten fazla süren ağrılarda.
Çok şiddetli ağrılarda.
Ağrı ile birlikte hareket kısıtlılığı olduğunda.
Kol, boyun ya da sırta doğru yayılan ağrılarda ve ağrılara eşlik eden uyuşma ya da hissizlik durumunda vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

Yazarlar