CaddeNureyev ailemizden biri gibiydi

Nureyev ailemizden biri gibiydi

10.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu, balet dostu Rudolf Nureyev’le anılarını ’Düşlerinin Adası’ belgeselinde anlattı

Nureyev ailemizden biri gibiydi

Dünyanın en ünlü baletlerinden Rudolf Nureyev’in Türkiye tutkusu, ’Düşlerinin Adası’ adlı bir belgeselle ilk kez gün ışığına çıkarılıyor. VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu, anılarından yola çıkarak hazırlanan belgeseli CADDE’ye anlattı.

Haberin Devamı

‘Düşlerin Adası’ adlı belgesel fikri nasıl doğdu?

Nurdan Tekeoğlu’ndan bir telefon geldi. Rudolf Nureyev’in yakın arkadaşım olduğunu öğrenmiş. Dokümantar hazırladıklarını anlattı. Rudolf’le Paris’te eğitim gördüğüm dönemde tanıştım. 1980 - 1993 yıllarında kuvvetli bir bağ oluştu. Ailemizden biri gibi oldu. Benden Rudolf’un sahne dışındaki hikayesini dinlediler.

Sizin dışınızda belgeselde kimlerle çalışıldı?

Devlet Balesi danışmanı ve Nureyev’le dans eden balerin Nilay Yeşiltepe, balerin Hülya Aksular, işadamı Asaf Güneri destek verdi. Onun dışında Nureyev’in en yakın arkadaşı ve sahne dekorcusu Ezio Frigerio ve Oscar kostüm ödüllü Franka Frigerio ile de evimde röportaj yapıldı. Ülfet Silahtaroğlu ise ekibe, konaklama desteği verdi.

Haberin Devamı

Rudolf Nureyev’in enteresan bir hayat hikayesi var...

Evet. 1938’de Ufa’da trende doğmuş. Başkır Türkü ve tatar bir ailenin oğlu. 1961 yılında Sovyetler Birliği’nden kaçıp Fransa’ya sığınmış. Hayat boyu hep Türkiye’nin hasretini çekmiş. 10 yıl boyunca senede dört kez ülkemize geldi.

Nureyev’le neler paylaştınız?

Deniz ve doğaya karşı özel ilgisi vardı. Türkiye’ye geldiğinde Fethiye’ye gittik. Orada bir ada olduğunu öğrenip araştırmaya girdik. Satın alıp daha sonra burayı müze haline getirecekti. Böyle bir hayali vardı ama olmadı.

Dostunuz Nureyev’le en etkileyici anınız hangisi?

Rudolf, dışarıda yemek yemeği sevmezdi. Çırpılmış yumurtayı severdi. Bir gün bizim eve geldik. Mutfağa girdi. Malzemeleri istedi. O sırada annem kapıyı çaldı. Mutfağa girdiğinde,”Rudolf senin sahnede olman lazım. Yasemin’in mutfağında ne işin var” diyerek şaşırdı. Düşünsenize dünyaca ünlü balet, evinizde yumurta hazırlıyor. Bu derece mütevazıydi.

‘Kilim deseninden koreografi hazırladı’

Rudolf, Türkiye’deki kilimlere özel bir ilgi duyardı. Bir gün bana “Kapalıçarşı’yı gezip, kilimleri inceleyelim” dedi. Gittiğimizde
gözü, mağazadaki bir kilimin desenine takıldı. Çapraz ve yatık şekilliydi. Nureyev’in matematik hafızası çok güçlüydü.
Orada etkilendiği deseni, aylar sonra sahneye uyarlayarak dansçılara koreografi hazırladı.
Orhan Tekeoğlu - Yönetmen
‘Projenin doğallığı beni çekti’
‘Düşlerinin Adası’ belgeseline yönetmen olarak ilgim, eşim Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun beni Evgenia Tirdatova ve Yasemin Pirinçcioğlu’yla tanıştırmasıyla gelişti. Yasemin Pirinçcioğlu’nun anlattıklarına göre Nureyev’in gelenek, görenek ve kültürümüze olan sevgisinden etkilenince doğal olarak gelişti. Bir baktım ki; Topkapı Sarayı’nda, Rüstem Paşa Camii’nde, Kapalıçarşı’da, ve Fethiye’de çekimdeyim. Pirinçcioğlu’nun evindeki çekimler keyifliydi. Projenin doğallığı beni kendine çekti.
Dr. Nurdan Tekeoğlu - Yapımcı
Filmden önce belgesel
Hiç planımda yokken İstanbul Film Festivali’nde karşılaştığımız Evgenia Tirdatova bana, Rudolf Nureyev’le ilgili uzun metrajlı film projesi için ortak yapımcılık teklif etti. Kendisine, gençliğimden Nureyev’in Türkiye’ye geldiğini hatırladığımı ve filmine Türkiye’yle ilgili bölümler eklemesi gerektiğini söyledim. O da bana “Araştır” dedi. Yolum, Yasemin Pirinçcioğlu’yla kesişti. Meğerse yıllarca onun en yakın dostu olmuş. Önce, “Belgesel yapalım” dedik. Böylece uluslararası bir projeye girmiş oldum.