08.08.2011 - 20:42 | Son Güncellenme:
İDİLİKA’DAN GİRİT TARİFLERİ / YAZI DİZİSİ-1
Girit ezmesi, vişneli mas piyazı, otlu çiğ balık, Girit mantı, yaprak ciğer, taze mevsim balıkları, vişneli mas piyazı İdilika’nın en iddialı lezzetleri arasında... Mavi pilavı da unutmamak gerekir. İdilika, birbirinden leziz tariflerini CADDE okurlarıyla paylaşıyor...
iDiL ÇiMRiN KiMDiR?
28 yaşında Hukuk Fakültesi mezunu... Ailesinin karşı çıkmasına rağmen 3 yıl önce Cihangir’de butik bir kafe açıp, kahvaltı ve ev yemekleri yaparak sektöre girdi. İki yıldır Suada’da Giritli İdilika markasıyla yer alıyor. Sezon sonunda yine müdavimlerine sürpriz bir mekanla merhaba diyecek. Yakında Alfa Yayınları’ndan ‘Giritli İdilika’ isimli bir kitabı çıkacak.
KABAK ÇiÇEĞi DOLMASI
Malzemeler
* 20-25 tane kabak çiçeği
* 1 su bardağı pirinç
* 1 adet kuru soğan
* 1 adet domates n Nane, maydanoz, karabiber, tuz, zeytinyağı
Yapılışı
Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun. Üzerine yıkadığınız pirinci ilave edin. Ardından domates rendesi ilave edin. Biraz karıştırıp yeşillikleri, karabiberi, yarım su bardağı su ve tuzunu da ekleyip demlenmeye bırakın. Kabak çiçeklerinin içine birer tatlı kaşığı hazırladığınız karışımdan koyun. Çiçeğin üst kısmını katlayıp, katladığınız yer altta kalacak şekilde tencereye sıralayın. Üzerine 1-2 kaşık zeytinyağı gezdirin, tuzunu ve suyunu koyup pişirin.
Balkabaklı Mücver
Malzemeler
* 3 dilim balkabağı
* Yarım demet dereotu
* Yarım demet maydanoz
* 2.5 su bardağı un
* 2 adet yumurta
* Mısırözü yağı
Yapılışı
Balkabağını soyun irice rendeleyip büyük bir kaba alın. Kıyılmış dere otu ve maydanoz ilave edin. Yumurtaları kırın. Unu ilave edip yoğurun. Elinizle istediğiniz şekli verin. Yağı tavada kızdırıp iki tarafı da kızartın. Süzme yoğurtla birlikte servis edin.
GiRiT MANTISI
Malzemeler
* 3 adet yufka n 2 adet patates
* 2 adet havuç n 250 gr. dana kıyma
* 2 adet soğan n 1 diş sarımsak
* Süzme yoğurt n Et suyu
* Kırmızı biberli yağ
Yapılışı
Soğan ve sarımsak yağda kavrulur. Kıyma ilave edilir, biraz daha karış-tırılır. Rendelenmiş patates ve havuç ilave edilir. Harç pişmeye bırakılır. Yufkalar 12 parçaya bölünür. Harç içlerine koyu-larak sigara böreği gibi sarılır. Börekler kızartılır. Başka bir yerde et suyu kaynatılır. Boş bir tavaya kızarmıs börekler koyulur, üzerlerine birer kepçe et suyu eklenerek 4-5 daki-ka pişmeye bırakılır. Börekler yumu-şayınca servis tabağına alınır. Süzme yoğurt ve kırmızı biberle renklendi-rilmiş yağ gezdirilerek servis edilir.
YARIN: PEKMEZLi PATLICAN...