CaddeMenopoz kabusunuz olmasın-1

Menopoz kabusunuz olmasın-1

29.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Menopoz kabusunuz olmasın-1

Menopoz kabusunuz olmasın-1
Adetten kesilme yaşı ortalama 50 dersek, bunun 4-6 sene öncesinden düzensizliklerin şikayetlerin başladığını düşünürsek, ortalama bir ömre sahip kadın 30-35 yılını menopoz ve menopoza giriş dönemi şikayetleri ile geçiriyor. Bunun için menopoz kadınların en çok ilgilendiği konuların başında geliyor. Yaradılışınıza dost yöntemlerle menopozda hem sağlıklı hem mutlu hem de güzel olabilirsiniz. Şimdi, bu çok geniş konuya en çok merak edilen sorular eşliğinde adım atalım.

Haberin Devamı

Daha çok genç değil miyim?

Araştırmalar ortalama menopoz yaşının 50 civarında olduğunu söylüyor. Ama menopoza adım atılan son adetten 4-6 yıl öncesinden menopoza geçiş dönemi semptomları başlıyor. Ancak kadınların yüzde biri 40 yaşından önce menopozla tanışırken, binde biri de 30 yaşından önce menpoza giriyor. Ancak son yıllarda artan otoimmünite salgını nedeniyle erken menopoz durumuna gittikçe daha çok rastlıyoruz.

Başıma neler gelecek?

Bazı kadınların hiç şikayeti olmayabilir. Ancak % 80’inde rahatsız edici bulgular olabiliyor.Sebebi ise yumurtalıktan salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının azalması. En çok rastladığımız şikayet ateş basması ve terleme oluyor. Ama bunun dışında düzensiz vajinal kanama, uyku bozuklukları, kolay kilo alma, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, idrar kaçırma, depresyon, ciltte kırışıklık artışı, hafıza problemleri, artan eklem kas ağrıları gibi pek çok bulgu. Çünkü kadınlık hormonları östrojen ve progesteron sadece rahim, yumurtalık, vajen üzerinde etki etmez. Beyinden kemiğe, kalpten damarlarımıza, barsaklarımıza neredeyse tüm insan vücudunda işlevleri vardır.

Haberin Devamı

Şikayetlerim ne zaman bitecek?

En çok şikayet edilen ateş basmaları ve gece terlemeleri, 6 ay ile 2 sene arasında çoğunlukla geçer. Çünkü bu şikayetler hormonların bitmeden önceki dalgalanmalarının sonucudur. Ama düşük hormon seviyelerine bağlı şikayetler ne yazık ki çoğu zaman artarak devam eder. Neler bunlar diye bakarsak; depresyona yatkınlık, beyin sisi, oynak ruh hali, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, idrar kaçırma, kolay kilo alma, ciltte elastikiyet kaybı, uyku bozuklukları, ilk etapta akla gelenler. Bu şikayetlerle başa çıkmak için bioeşdeğer hormon kullanımları, homeopati, akupunktur, vajinal radyofrekans, fitoterapi gibi birçok desteği ve yaşam tarzımıza bizi daha sağlıklı kılacak dokunuşları yapmak, daha mutlu, sağlıklı, genç bir ömür geçirme şansını bize sunacaktır.

Menopoz kabusunuz olmasın-1

Gebelikten korunmam gerekir mi?

Bir yılı aşkın süre adet görmemişseniz bundan sonra korunmanıza gerek yok. Ama adetlerin düzensizleştiği menopoza geçiş döneminde nadir de olsa tekne kazıntısı olma riski var. Dikkatli olun.

Haberin Devamı

Göğüslerim neden hassaslaştı?

Meme dokusu hormon seviyelerindeki değişimlere çok hassastır. Bu nedenle menopoza giriş döneminde hassasiyetin ve acımanın arttığı bir dönem olur. Hiç tedavi görmezsek hormonlar neredeyse bittiğinde, tedavi görürsek hormonlar ihtiyacımız ölçüsünde dengelendiğinde bu sorun geçer.

Uyku düzenim neden bozuldu?

Menopoz birden çok mekanizma ile uyku kalitesini bozar. Birincisi yaşımız ilerledikçe daha az derin uyku ile daha az uyku süresi olmaya eğilim gösterir. İkincisi ateş basmaları, gece terlemeleri uykumuzu böler. Gece üst baş, çarşaf değiştirme ihtiyacı olur. Üçüncüsü hormonların azalması, depresyon ve anksiyeteye yatkınlığımızı artırır. Bu da kaliteli bir uykunun düşmanıdır. Çaresi var, merak etmeyin.

Menopoz ile ilgili daha aklımızda çok soru var dediğinizi duyar gibiyim. Son 25 yıldır bu sorunlara çözüm bulma yolculuğundayım. Önümüzdeki hafta soru-cevaplarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. 

Haberin Devamı

Görüşmek dileğiyle…