03.12.2013 - 21:48 | Son Güncellenme:
YAZI DİZİSİ - 2
Anavatanı İtalya’da olduğu kadar Türkiye’de de revaçta olan makarnanın, ko-lay gibi görülse de birçok farklı pişirme yöntemleri var. Artık kimse salçalı makarnayla sınırlı kalmıyor; acukalıdan ekşiliye, deniz ürünlerinden sebzeliye kadar birçok lezzetli tarif masaları süslüyor.
FIRINDA MARULLU KUZU KAPAMA (TRAKYA & KARADENiZ)
Malzemeler (6 kişilik)
n Yarım paket kalem makarna n 4 parça, bölünmüş kuzu kol (1 kg.) n Yarım demet marul n 2 adet kuru soğann 1 su bardağı kıyılmış maydanoz n Yarım demet taze soğan n 4 çorba kaşığı tereyağı n 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak n 2 adet limon suyu n 1 su bardağı su n 1 çorba kaşığı biberiye n Tuz, karabiber n Üzeri için: 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
Hazırlanışı: Etlerinizi baharatlarla ovun,
tencereye koyarak kendi suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Üzerine tereyağını koyun ve birlikte 5 dakika kavurun. 1 su bardağı su, sarımsak ve limon suyunu koyarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Makarnayı tuzlu suda 7 dakika haşlayın ve süzün. Doğranmış taze soğan, marul ve maydanozu etler ve makarnayla karıştırın. Karışımı fırın kabına boşaltın. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin ve peynir kızarana kadar fırınlayın. Limon dilimleriyle servis yapın.
ACUKALI MAKARNA
Malzemeler
n 1 paket spagetti n 1 çay bardağı domates salçası n 2 çay bardağı biber salçası n 1 çay bardağı zeytinyağı n 1 su bardağı ceviz içi n 1 baş sarımsak n 2 çorba kaşığı kimyon n 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber n 1 tatlı kaşığı pul biber n 1 çorba kaşığı fesleğen n 5 çorba kaşığı limon suyu n Tuz
Hazırlanışı: 5 litre suya tuz ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya makarnayı ilave edin ve kapağı açık olarak tekrar kaynamaya bırakın. Arada sırada kontrol ederek 10 dakika haşlayın.
Haşlanmış makarnayı süzün. Zeytinyağında salçaları 5 dakika kavurun. Ezilmiş sarımsak ve baharatları ekleyerek 2-3 dakika soteleyin. Ceviz ve limon suyunu ilave ederek karıştırın. Haşlanmış makarna suyundan 1 çay bardağı alın ve acukayla karıştırın. Süzülmüş makarnayla sosu birbirine yedirerek servis yapın.
KARALAHANALI & EKŞiLi KÖFTE
Malzemeler (8 kişilik)
n 1 su bardağı yumurtalı erişte n Köfte için:
n Yarım kg. kıyma n 1,5 çay bardağı irmik
n 1 adet yumurta n 1 su bardağı kıyılmış maydanozn 1 tatlı kaşığı kimyon
n Tuz, karabiber n 6 çorba kaşığı un köfteleri yuvarlamak için Sosu için: n 10 yaprak karalahana n 3 çorba kaşığı tereyağı n 1 adet kuru soğan n 1 çorba kaşığı biber salçası n 1 çay bardağı yeşil mercimek ıslatılmış olsun n 1 çorba kaşığı sumak n Tuz n 1,5 limon suyu
Üzeri için: n 2 çorba kaşığı tereyağı n 2 çorba kaşığı reyhan
Hazırlanışı: Malzemeleri bir kapta iyice yoğurun ve misket büyüklüğünde köfteler hazırlayarak bir tepside unlayın. İnce kıyılmış karalahana ve kuru soğanı tereyağında kavurun. Salçayla 3-4 dakika daha kavurun.Mercimekleri de ekleyip karıştırın ve suyunu koyun. Mercimekler yumuşayınca hazırladığınız köfteleri ve erişteyi ekleyin. 10 dakika pişirdikten sonra baharat ve limon suyunu ilave edin.
Ayrı bir tavada eklediğiniz reyhanla beraber tereyağını köpürterek yemeğin üzerine dökerek servis yapın.
YARIN: KUSKUSLU ZEYTİNAŞI