“Grinin Elli Tonu” üçlemesiyle Türkiye’de ve dünyada 40 milyondan fazla satan yazar E.L. James, Forbes dergisi’nin “en çok kazanan yazarlar” listesinde tepeye oturdu. Kitap yazmadan önce sıradan bir ev kadını olan 49 yaşındaki James’in 1 senelik kazancı, 95 milyon dolar
İki çocuk annesi İngiliz Erika Mitchell’ın “bol bol porno izleyerek” kaleme aldığını söylediği “Elli Ton” üçlemesi, bugüne kadar 37 ülkede yayımlandı ve 40 milyondan fazla sattı. Klasik “zengin-fakir” zıtlığı ve “beyaz atlı prens” temasını erotizmle, hardcore seksle, mazoşizm ve uçuk hayallerle birleştiren seri, dünya edebiyat sahnesini öyle bir salladı ki, yeni çıkan erotik romanların ardı arkası kesilmiyor. Okuyan-okumayan herkesin hakkında bilgi sahibi olduğu bir roman oldu artık, “Grinin Elli Tonu”. Masum Anastasia ile dünya yakışıklısı Christian’ın “derin” aşkı, 21’nci yüzyılın Leyla ile Mecnun’una dönüştü; bilmeyen yok.
Klişenin her tonu!
“Grinin Elli Tonu”nu ben de geçen sene ilk çıktığında satın almış ama günlerce bitirememiştim. Haftalar geçti, kitap çantamda gezdirmekten parça parça oldu, üzerine su döküldü, simit susamları bulaştı ama ben bitirmeyi başaramadım. Sanıyorum “hayatımda okuduğum en sıkıcı 10 roman” listesine çok rahat girer. Edebi olarak derinlik beklemiyordum tabii ama bu kadar klişeyi art arda patlatması, kahramanlarını üç sayfada bir yatak odasına göndermesi de, bir süre sonra katlanılamayacak boyutta bir zaman kaybına dönüştü benim için. Doğal olarak ikinci ve üçüncü kitabı okumaya hiç yeltenmedim. Okumanın “ulvi” bir alışkanlık olduğuna ve kitapların “kutsallığına” inanmadığımdan, “Elli Ton” sevenleri yadırgamıyorum. Hatta
CADDE editörü Tülin Açıkbaş’ın doğum gününde masasına kırmızı pakette bir “Özgürlüğün Elli Tonu” bırakmışlığım var! (“Daha iyi şeyler oku diye sana Karamazov Kardeşler aldım” dediğimde yüzündeki hayalkırıklığını görmeliydiniz.)
Orhan Pamuk’u tanımıyor
Kitabının bu kadar çok okunmasına yazarın kendisi de şaşırıyor. “Okuyucuların böyle mantar gibi çoğalması inanılır gibi değil” diyen E.L. James, dünya gündeminden ve edebiyat ortamlarından bihaber, hafiften de cahil bir hanım aslında. İzzet Çapa’ya röportaj verdiğinde, “Orhan Pamuk mu? İnan tam çıkaramadım. Bir Türk yazarın romanını okumaya çalıştım ama çok sıkıcı, kocaman bir kitaptı... Adını hatırlamıyorum. Orta Doğu hakkında yorum yapacak kadar bilgim yok. Orada neler olup bittiğini bilmiyorum. Beşar Esad’ı tanımıyorum” demiş. Şimdi gel de her kitabın ve yazarın kutsal olduğuna inan!
iLK 10
1- E.L. James: 95 milyon dolar
2- James Patterson: 91 milyon dolar
3- Suzanne Collins: 55 milyon dolar
4- Bill O’Reilly: 28 milyon dolar
5- Danielle Steel: 26 milyon dolar
6- Jeff Kinney: 24 milyon dolar
7- Janet Evanovich: 24 milyon dolar
8- Nora Roberts: 23 milyon dolar
9- Dan Brown: 22 milyon dolar
10- Stephen King: 20 milyon dolar