CaddeGöbek deliğinden ameliyat

Göbek deliğinden ameliyat

11.10.2008 - 12:23 | Son Güncellenme:

.

Göbek deliğinden ameliyat

İZMİR'de göbek deliğinden girilerek safrakesesi ameliyatı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Genel Cerrah Prof. Dr. Sinan Ersin, 20 gün arayla 3 kadın hastasının göbek deliğini kullanarak taşlı safrakeselerini çıkardı. Kısaca SİLS denilen yöntemin Türkiye'de eğitimini alan ve uygulayan ilk ve tek kişi olan Prof. Dr. Ersin, “Yöntemin avantajı 3 delik yerine tek delik açılması, 3 delik ağrısı yerine tek ağrı ve minimal kozmetik sorunu” dedi.
Hekimlerimiz, tıp dünyasındaki gelişmeleri yakından izleyip neredeyse dünyaya eş zamanlı uygulamaya çalışırken, bunlara bir örnek İzmir'den eklendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Ersin, dünyada ilk kez 2007 Mayıs'ta uygulanan, tek delikten girilerek gerçekleştirilen laparoskopik yöntemle safrakesesi ameliyatının eğitimi için Paris'e davet edildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu yöntemin henüz bir yıllık geçmişi var. Yöntemin başarıyla uygulanıp yaygınlaştırılabilmesi için eğitime ciddi önem veriliyor ve hemen herkesin uygulamasına olanak tanınmıyor. Çünkü bu yöntemin uygulanmasında yaşanacak olumsuzluklar baştan gelişmelere sekte vurabilir. Amerika, İngiltere ve Fransa'da uygulanan bu yöntemin eğitimi için Türkiye'den davet alan tek cerrahım. Bu eğiteme tüm dünyadan eğitime çağrılan 30 kişi arasında yer aldım. Paris'te aldıgğım eğitimi artık uygulamaya koydum.”
Kısaca SILS (Single- incision laparoscopik surgery) denilen tek bir kesiden girilerek yapılan cerrahi uygulama olarak tanımlanan yöntemin ilkini 19 Eylül'de Fadime Şahin adlı hastasına uyguladığını belirten Prof. Dr. Ersin, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
“20 gün arayla bu kez aynı gün iki hastamıza bu yöntemi uyguladık. 3 hastanın da ortak sorunu taşlı safrakesesiydi. Bu yöntem bildiğimiz laparoskopik cerrahi yöntemi. Farkı ise 3 ya da 4 delikten değil tek delikten girilerek uygulanması. Bu tek delik de göbek deliği oluyor. Göbek deliğinde küçük bir kesi açılarak 3 laparoskobi cihazı bu delikten sokuluyor. 3 ayrı delikten 3 aletle yapılan operasyon, tek delikten sokulan 3 aletle gerçekleştiriliyor. Bu aletlerin uç kısımlarının kıvrılma özelliği var. Dolayısıyla karın içine girildiğinde birbirinden ayrılarak rahat kullanımı mümkün oluyor. Bu yöntemde de hasta ameliyatın ertesi günü taburcu oluyor. Hemen günlük yaşamına dönebiliyor. Açık ameliyatta yaşanabilecek enfeksiyon gibi komplikasyonlar olmuyor. Klasik laparoskopide 3- 4 delik açıldığında hasta bu deliklerin ağrısını yaşıyordu. Şimdi ağrı olursa tek delik ağrısı olabilir. Ayrıca göbek deliğinden girildiği için sadece burada açılan küçük kesinin dikiş izi var. Yani hastanın ameliyat geçirip geçirmediği belli olmuyor, iz yok denecek kadar az. Yöntem kozmetik açıdan da tercih nedeni.”
Sinan Ersin'in 20 gün arayla aynı gün operasyona aldığı hastalardan biri 18 yaşındaki öğrenci Semahat Demirayak, diğeri 45 yaşında bir çocuk annesi evhanımı Elif Kahraman oldu. İki hasta göbek deliklerine bakmadıkça ameliyat olduklarına inanamadıklarını söyledi. Göbek deliklerindeki dikiş izlerinin de anlaşılmayacak kadar küçük olduğunu belirten hastalar, yeni yöntemin ilk uygulandığı hastalar olmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.