05.12.2012 - 20:03 | Son Güncellenme:
GÖZ HASTALIKLARI / YAZI DiZiSi 3
Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Op. Dr. Melike Gedar, konuyla ilgili bilgi verdi: “Özellikle gözlük takan kişilerde göz seyirmesinin sık olması, göz numarasının arttığına veya düştüğüne işaret edebilir. Kişi, farkında olmadan aynı gözlüğü takmaya devam ederse seyirme sıklaşabilir. Bunun yanı sıra göz kapağının iltihaplanması, gizli göz kaymaları da seyirmeye yol açar.
Göz yorulunca sinyal veriyor
Çoğu kişi işi gereği, uzun süre bilgisayar başında vakit geçiriyor, bu da gözü yoruyor. Evde de televizyon seyrediyor ya da kitap okuyoruz. Gözse bu yorgunluğa seyirmeyle tepki veriyor. Uyku ve dinlenme saatlerine dikkat edilmeli. Bilgisayar kullanımı azaltılmalı ve yumuşak aydınlatmalar seçilmeli.
1-2 aydan uzun süren göz seğirmesi, altta yatan bir kas hastalığının habercisi de olabilir. Durdurulamayan göz seğirmelerinde hastanın göz etrafı kaslarının EMG ismi verilen tetkikle kontrol edilmesi, gerekirse bu kas hastalığının tedavi edilmesi önerilir. Çok ileri derecede seğirmelerse göz etrafındaki kaslara yapılacak botoksla durdurulabilir.”
BUNLAR VARSA, DiKKAT!
* Seyirme uzun süre devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse,
* Yüzün diğer bölümlerinde kasılmalar da birlikte olursa,
* Gözde şişlik, kızarıklık veya çapaklanma varsa,
* Seyirme gözü tamamen kapatan bir hal alırsa,
* Göz kapağında düşüklük olursa.
ANJİYO TEŞHİSTE BÜYÜK ROL OYNUYOR
Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Doç. Dr. Nur Acar, göz anjiyosuyla ilgili sorularımızı yanıtladı
Hangi göz hastalıklarının teşhisinde anjiyo uygulanıyor?
Göz anjiyosu, bize gözün arka kamarasında yer alan damarları (retina damarları, nadiren iris için de kullanılır) özel boyayla boyayarak gösterir. Göz tabakalarının çıplak gözle ve mercekle görülemeyen dolaşımsal sorunlarını belirlemek, tanı koyabilmek, tedavi kararı verebilmek ve tedavinin etkisini izlemek için ideal. Sarı nokta, diyabet, hipertansiyonun göze verdiği hasarlar, göz içi iltihapları ve tümörleri, bazı göz siniri rahatsızlıkları, kanamalar ve görme kayıplarında oldukça etkili.
Göz anjiyosu nasıl yapılıyor ve ne kadar sürüyor?
Anjiyo işlemi öncesinde göz damlalarıyla göz bebeği iyice büyütülür. Sonra koldaki toplardamarlardan birine küçük bir iğneyle sarı renkli bir boya maddesi verilir. Boya, uygulamadan 7-10 saniye sonra damarlarda görünmeye başlar. İlaç kan dolaşımına katılıp göze geldiğinde, göz damarlarını daha net görünür kılar. Bu sırada göz muayenesinde kullanılan mikroskoba benzer bir fotoğraf cihazıyla göz içinin resimleri çekilir. Çekilen resimlere bakılarak tanı konur. Tüm işlem 5-10 dakika sürer. Anjiyo için kullanılan boya maddesi vücuttan idrar yoluyla yaklaşık 24 saatte atılır.
Göz anjiyosunun yan etkileri var mı?
Bu işlem göze kesinlikle zarar vermez. Yan etkileriyse çok kısa sürede kaybolur. Uygulama sırasına kullanılan fotoğraf makinesinin güçlü ışığı bir süre gözü kamaştırabilir. Verilen boya kol damarından sızarsa biraz ağrı, ciltte şişlik veya sarımsı-yeşil boyanma yapabilir. Ama alkol pansumanıyla geçer. Anjiyo öncesi gözbebeği büyütüldüğü için güneş ve ışık bir süre gözü alabilir. Etkisi, 3-4 saatte kaybolur. Bu sürede hastaların güneş gözlüğüyle dolaşması uygun olur. İşlemden sonra ciltte sararma, idrarın koyu sarı çıkması gibi yakınmalar da mümkün. Anjiyo sonrasında hastalara bol bol su içmeleri önerilir.
Peki herkese uygulanabiliyor mu?
Anjiyo çekimi için kullanılan sarı renkli madde böbrek yoluyla atılır. Bu nedenle böbrek yetmezliği olan kişilerde, özellikle diyaliz hastalarında dikkatli olunmalı. Bazılarının ilaca karşı alerji olabilir. Gerektiğinde anjiyo öncesinde anti-alerjik ilaçlar yapılarak sorun çıkması engellenebilir.
YARIN: KAMRA TEDAViSi