Sadece sanatçılığıyla değil, aynı zamanda örnek bir Cumhuriyet kadını olmasıyla da hepimize gerçek bir rol modeliydi Gülriz Sururi.
‘Gülriz gibi yaşlanmak’ başlığıyla paylaştığı bilgiler de, 90 yaşında elinde iPad’iyle aynadan kendi çektiği bikinili fotoğrafıyla da hepimize önemli dersler verdi.
Hem her yaşta çağa ayak uydurmak gerektiği konusunda hem de her yaşta bedenimize, sağlığımıza dikkat etmemiz, özen göstermemiz konusunda.
Her zaman zarif, bakımlı ve mükemmeliyetçiydi.
Hayatı boyunca sanat ve kız çocuklarının eğitimi için çalıştı.
Sadece hayatı değil, vedası da kendisine yakışır şekilde oldu.
Birikimini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ali Nesin Matematik Köyü ve İKSV ile birlikte oluşturduğu tiyatro ödülüne ayırdı.
Kalabalık bir cenaze, şaşaalı bir tören de istemedi.
Daha önceki röportajlarında da söylemişti, “Cenaze töreni istemiyorum. Çünkü ben cami avlusu kokteyl partisi istemiyorum.”
“Bizim insanımızın tören kültürü yok. Ne yapıyorlar? ‘Ay, saçın güzel olmuş’. Yok efendim, ‘Üstündekini nereden aldın?’ Böyle şeyler olacağına tören yapılmasın” diye son noktayı koymuştu.
Çok haklıydı, bizim kalabalık cenazelerimizde yaşananlar hakkında.
Oysa kendi cenazesinde öyle olmazdı.
Çünkü o yaşsızdı, ölümsüzdü çoğumuz için.
Kendisini de, kendisinden öğrendiklerimizi de hiç unutmuyoruz.
Şimdi Gülriz Sururi bebek ve kitap projesini görünce heyecanlanıyor, bir kez daha kendisini sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Puduhepa ve Kız Kardeşleri projesi kapsamında tarihteki ilk barış anlaşması Kadeş’e mührünü basan Hitit kraliçesi Puduhepa ve NASA’da çalışan ilk Türk kadını, uzay bilimci Dilhan Ege Eryurt’tan sonra şimdi de Özlem Süer tasarımlı Gülriz Sururi bez bebekleri yapılıyor.
Bu bebeklerin hazırlanması sürecinde kadınlara istihdam yaratılıyor ve bebeklerin satışından elde edilen gelir de TOÇEV üzerinden kız çocukların eğitimine aktarılıyor.
Tabii bu arada kız çocukları gerçek rol modelleriyle de tanışma şansını yakalıyor.
Projeye 28 Kasım’a kadar Fongogo üzerinden destek olmak mümkün.
Gelecek program: Step İstanbul
“Contemporary İstanbul ziyaretçileri arasında yaptığımız istatistikler bize yol göstermişti ve sanat iştahı olan 35 yaş altı gençleri sanatla buluşturmak hedefimizi gerçekleştirmek için Step İstanbul’u yapmıştık. Ancak bu noktada sektörün öncüsü olarak üstlendiğimiz misyonla sanat piyasalarının durma noktasına geldiği bir dönemde gençleri sanatla buluşturmanın yanı sıra sanatçılara madden ve manen destek olabilmeyi umut ediyoruz” diyor Çağdaş İstanbul ve Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Bakıcı Güreli.
Step İstanbul bu yıl pandemi şartlarını göz önünde bulundurarak 18-22 Kasım’da Taksim 360’da gerçekleşecek.
Ön izleme günleri ise 16-17 Kasım’da.
Erişilebilir sanatı destekleyen etkinlikte 25 galeri, 30 katılımcı ve 250’ye yakın sanatçı yer alacak.
Eserlerin fiyatları
500 TL-20 bin TL aralığında olacak.
Unutmadan, pandemi nedeniyle bilet satın alırken ziyaret saatlerini belirleyip etkinliği bu belirli süre içinde gezmek gerekiyor.