Yeme-içme dünyasının önemli isimleri her yıl kardeş gazetemiz Hürriyet’in Karaca iş birliğiyle hayata geçirdiği İncili Gastronomi Rehberi için buluşuyor
Müge Akgün yönetimindeki İncili Gastronomi Rehberi kısa sürede çok yol aldı ve sektörün büyük bir bölümünü bir araya getirmeyi başardı.
Şimdi ise İncili Gastronomi Rehberi ‘Pearl Gastronomy Guide Türkiye’ olarak İngilizce edisyonuyla karşımızda.
Daima kendi mekanları başında görmeye alışık olduğumuz isimler bir gecelerini başka bir restoranda, başka şeflerle bir arada geçirdi.
Rehberin İngilizce edisyonunun tanıtımı Londra’da Mayfair’deki Rüya’da yapıldı. Rüya, Umut Özkanca’nın, Borsa Restaurant’larının kurucusu olan babası Rasim Özkanca’dan edindiği bilgi ve birikimi, kendi işletme ve aşçılık eğitimiyle harmanlaması sonucunda ortaya çıkmış.
Umut’un Rüya’sıymış aslında. Zuma’nın şefi Colin Clague’yi de transfer edip Anadolu mutfağını dünyaya tanıtmak için Conran Partners ile birlikte Rüya’yı tasarlamış.
İstanbul’da Masa ve Parle gibi başarılı markalar yarattıktan sonra Rüya’yı İstanbul yerine önce Dubai’de sonra Londra’da açmaya karar verdi.
Orçun Çevikoğulları, Müge Akgün, Fatih Karaca
Ders niteliğinde menü
Rüya’nın bizim mutfağımızı hiç bilmeyen birine ders niteliğinde bir menüsü var.
Mutfağımızda önemli bir yeri olup da menüde olmayan bir şey yok, cağ kebabından lakerdaya, sarmadan mantıya, keşkekten fener buğulamaya, sigara böreğinden iki peynirli pideye, patlıcan cipsleriyle sunulan isli patlıcandan simitten yapılmış ince gevrekli gavur dağı salatasına... Anadolu mutfağını fine dining seviyesinde yeniden yorumluyorlar.
Hatırlıyorum, Rüya Londra’nın açılışı sadece Rüya için değil, bizim mutfağımızın dünyaya açılımı için de çok önemliydi.
Çünkü ilk defa bu ölçekte, bu kalitede bir restoranla uluslararası arenaya çıktık.
İncili Gastronomi Rehberi’nin Rüya’daki gecesinde Umut Özkanca’yı bir kez daha takdir ediyor ve rahmetli Rasim Özkanca’yı sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Ömür Akkor’dan Esra Muslu’ya birçok şefle karşılaşıyorum Rüya’da.
Hüseyin Çağlayan’ın Karaca için tasarladığı ve Wallpaper tasarım ödülü alan yemek takımları da bu geceye özel sergileniyor.
Gurur verici
Karaca gibi bir yerli markanın Hüseyin Çağlayan’la iş birliği yapması sevindirici bir gelişmeydi, özellikle de birçok başka değerli Türk markası yabancı tasarımcılarla, hatta tasarımcı bile olmayan yabancı isimlerle uluslararası başarılar elde etmeye çalışırken.
Hiç unutmuyorum, Fatih Karaca, Hüseyin Çağlayan’a Wallpaper’da ayrılan sayfalardan ne kadar etkilendiğini anlatmıştı Karaca x Chalayan koleksiyonunun Turk by Fatih Tutak’taki ilk lansmanında.
Çağlayan’ın Karaca markasıyla Wallpaper ödülü alacağını bilmeden.
Bu durumda iki tarafı da tebrik etmek gerekiyor; Fatih Karaca’yı Hüseyin Çağlayan’la çalıştığı için, Hüseyin Çağlayan’ı da pandeminin getirdiği tüm güçlüklere rağmen her zaman yaratmaya devam ettiği için...
Bu arada Fatih Karaca’dan Londra’da yeni bir Karaca mağazası açtıklarını da öğreniyoruz.
Türk markalarının yurt dışındaki başarısı gurur verici.