03.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Menderes ÖZEL
‘Stairway To Heaven’ tersten çalınınca şeytan mı çıkıyor? ‘Umbrella’ içine şeytan giren Rihanna’nın mı eseri? Katy Perry, ‘Bir Kızı Öptüm’ derken lezbiyen aşktan mı bahsediyor? Tüm bu soruların yanıtları aşağıda...
Bazıları için melodiden ibaret şarkılarda sözler fazlalıktan başka bir şey değildir. Ancak çoğumuz -zaman zaman tam olarak ne anlatmak istediğinden emin olamasak da- sözlerin kalp ve ruha hitap ettiğini düşünürüz. Mesela ‘Hotel California’, ‘A Whiter Shade of Pale’. Söz yazarının gerçekten ne anlatmak istediğini kavrayamama, kafa karışıklığına, bazen de tartışmalara neden olur.
Şarkı ne kadar ünlüyse, anlamı konusundaki tartışma o kadar büyük olur.
Madonna’nın “Like a virgin, touched for the very first time’ (İlk kez dokunulmuş bir bakire gibi) dizesini ‘Like a virgin, touched for the 31st time’ (31’inci kez dokunulmuş bir bakire gibi) diye yanlış anlayanlar da çıkabilir. Böylece şamata ve kafa karışıklığı kulaktan kulağa uzayıp gider.
İngiliz Independent gazetesi dünyanın çok bilinen bazı şarkılarının aslında ne anlatmak istediğini, efsaneler ve gerçekleri yazdı. Bir göz atalım:
What KatIe DId? (Katie Ne Yaptı?)
The Libertines (2004)
Efsane: Solist Pete Doherty’nin eski sevgilisi Kate Moss’u anlatıyor. Gerçek: Libertines lideri, top model Kate Moss ile 2005 yılına kadar bir araya gelmemişti bile. Şarkı Doherty’nin diğer bir eski sevgilisi Katie Lewis hakkında. Doherty ilerleyen yıllarda, sonraki grubu ‘Babyshambles’ için ‘What Katy Did Next’ (Katy sonra ne yaptı?) isimli bir şarkı yazdı. İşte bu şarkı Doherty’nin Moss ile fırtınalı ilişkisini anlatıyor.
Katy Perry (2008)
Efsane: İki lezbiyenin öpüşmesi hakkında. Gerçek: Katy Perry, şarkının kadınlar arasındaki heteroseksüel arkadaşlıklarla ilgili olduğunu, şarkının satması için biraz seks sosu katıldığını söylemişti.
StaIrway to Heaven (Cennete Merdiven)
Led Zeppelin (1971)
Efsane: 1982’de bir TV programında, şarkı tersten çalındığında şeytana göndermelerde bulunan gizli mesajların duyulduğu öne sürülmüştü.
Gerçek: Grup iddiaları saçma diye tanımladı. Solist Robert Plant, eserin, karşılık vermeden istediği her şeyi alan bir kadın hakkında alaycı bir şarkı olduğunu söylemişti.
Downtown (Kent Merkezi)
Petula Clark (1965)
Efsane: Oral seksten bahsediyor.
Gerçek: Şarkının bestecisi Tony Hatch, şarkıyı New York’a ilk gelişinde yazdığını anlattı. Central Park’ta bir otelde kalan Hatch, Broadway’den Times Meydanı’na yürürken kentin cazibesi ve atmosferinden etkilenip şarkıyı yazdığını söyledi.
Rihanna (2007)
Efsane: Rihanna’nın imzası bu parçanın, şarkıcının içine şeytan girmesiyle ilgili olduğu öne sürülür. İngiliz The Sun gazetesi, şarkının klibinin ‘13’üncü Cuma’da çekildiğini vurgulayarak, Umbrella’nın boykot edilmesini bile istedi.
Gerçek: Şartlar yüzünden uzaklaşan ama hâlâ birbirini seven iki kişiyi anlatır.
Born In The USA (ABD’de Doğdu)
Bruce Springsteen (1984)
Efsane: Vatansever bir marş olarak algılanan şarkı, sağcı Ronald Reagan’ın seçim kampanyasında da kullanılmıştı. Bu da solcu Bruce Springsteen’in canını çok sıkmıştı.
Gerçek: Sivil hayata adapte olmaya çalışan bir Vietnam gazisinin mücadelesini anlatan acıklı bir şarkı.
The Drugs Don’t Work (İlaçlar İşe Yaramayacak)
The Verve (1997)
Efsane: Verve grubunun kariyerinin zirvesinde yayınladığı bu melankolik şarkının, solist Richard Ashcroft’un uyuşturucu alışkanlığıyla ilgili olduğu söylenir.
Gerçek: Şarkı Ashcroft’un 11 yaşındayken babasını kanser yüzünden kaybetmesiyle ilgili.
Brown Eyed GIrl (Kahverengi Gözlü Kız)
Van Morrison (1967)
Efsane: Eroini anlatıyor.
Gerçek: Morrison şarkının önce ‘Brown Skinned Girl’ (Kahverengi Tenli Kız) olduğunu ve farklı ırktan iki insanın ilişkisini anlattığını söylemişti. Şarkının adı radyo istasyonlarının seveceği şekilde değiştirilmiş.