30.05.2010 - 01:50 | Son Güncellenme:
Dünyada çiftlerin yüzde 15’i, Türkiye’de ise iki milyon çift kısırlık nedeniyle, yardımcı üreme yöntemlerine başvuruyor. Araştırmalarda çiftlerin yüzde 12’sinde fiziksel bir hastalık tespit edilemiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burcu Arslan “Hamile kalmada ilişki sayısının azlığı ya da çokluğu değil,yeterliliği önemli” diyor
Günümüzde çiftlerin en büyük sorunlarından biri çocuk sahibi olamamak. Korunmaksızın, bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen hamile kalınamamasına kısırlık denebilir. Ortalama her altı aileden birinde kısırlık sorunu yaşanıyor.
Kısırlık nedenleri
İş hayatı, hamile kalma yaşını geciktiriyor. Normal bir kadında doğurganlık, 25-27’li yaşlarda zirveye ulaşırken, 32 yaşından sonra inişe geçiyor. Biyolojik saat ilerledikçe kadının hamile kalma şansı giderek azalır. Yaşla birlikte yumurta sayısı ve kalitesi azalır. 20 yaşında bir kadınla 30’ lu yaşlardaki kadın arasındaki doğurganlık oranı farklıdır. Yumurtlama bozuklukları kadında görülen en sık kısırlık nedeni. Yumurta kanallarının tıkalı olması, rahim ve doğumsal anormallikler, iyi huylu rahim urları, uterus içi yapışıklıklar diğer kısırlık nedenleridir. Erkeğe ait en çok görülen kısırlık nedenlerleriyse, sperm sayısında azlık ve hareketlerinde yavaşlık, şekil bozukluğu veya sperm hücresinin olmamasıdır.
Cinsel ilişki sıklığı: Normal ya da anormal diye bir sınıflama yapmak doğru değildir. Önemli olan ilişki sayısının az ya da çokluğu değil yeterliliğidir. Bunun için tavsiye edilen sayı haftada üç ilişkidir.
Zamanlama: Cinsel ilişki sıklığının yanı sıra ilişkinin zamanlaması da çok önemlidir. Yumurtlamanın olduğu günlerde girilecek olan ilişkide, hamile kalma olasılığını artacaktır.
Süre: Çiftin ne kadar zamandır çocuk istediği önemlidir. Hamile kalmaya çalışan çiftlerde aradan geçen süre uzadıkça, tıbbi yardım almadan başarılı bir gebelik elde etme olasılığı da o ölçüde azalmaktadır.
Amerika da doğal yolla hamile kalmaya yardımcı olan bir jel, Sağlık Bakanlığı onayıyla Türkiye’ye geldi. Bu jel, içerdiği bitki şekeri sayesinde spermlere zarar vermiyor. Antioksidan desteğiyle spermlerin yumurtaya yolculuğuna yardımcı oluyor.