CaddeBaklavanın saÇlıklısı olur mu?

Baklavanın saÇlıklısı olur mu?

02.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Diyabetik baklava ve zeytinyaÇlı baklava bir süredir tüketicinin hizmetinde. Bu baklavalar daha saÇlıklı belki ama tükettiÇiniz miktara mutlaka dikkat edin

Baklavanın saÇlıklısı olur mu

bilgi@mezurasaglik.com.tr Baklava, Türk kahvesi ve fındık. Bence bu üçü de her Türk vatandaşının evinde çok severek tükettiÇi besinlerin başında gelir. Uluslararası kongrelerde geleneksel besinlerimizi ve bu ürünlerin üreticilerini görmek beni çok mutlu ediyor. Bu özel tatlarımızı ve saÇlık ile olan etkileşimlerini çok iyi anlatmak durumundayız. Bazı okurlarımızın fındık ve kahve tamam ama peki baklavanın saÇlıÇa ne faydası oluyormuş acaba diye düşündüÇünü biliyorum. Baklava deyince (bir de su böreÇi ve güllaç tabii) benim aklıma Karaköy GüllüoÇlu gelir. Sevgili Nadir Güllü'yü tanıyanlar bilir. Kendisi hep bir araştırmacı titizliÇiyle laboratuvar şartları içinde çalıştı ve baklava ile saÇlıÇı çok güzel bir araya getirdi. Diyabetik baklava ve zeytinyaÇlı baklava, artık hayal deÇil. Uzun zamandır bu ürünler tüketicinin hizmetinde. 1999 yılında diyabetik baklava gıda üretim sertifikasını alan Karaköy GüllüoÇlu 2002 yılında ise kalp dostu baklava yani Medibak'ı geliştirdi. Sakın normal baklavanın lezzetinden ödün verdiÇini de zannetmeyin, aradaki farkı anlamanız mümkün deÇil (Mezura kliniÇimizin Gaziantepli diyet uzmanı Sanem Apa da benimle bu konuda hem fikir). 1871 yılında Gaziantep'te Güllü Çelebi tarafından kurulan baklava imalathanesinin uzantısı olan Karaköy GüllüoÇlu, 1949'dan beri İstanbul'da ve hep aynı adreste.Baklava enerji, yaÇ ve şeker deÇeri yüksek olan bir tatlı, ancak hayatın keyifli yanını da ihmal etmemek gerek ben danışanlarıma hep aynı mesajı veriyorum. "Ölçülü beslenin, saÇlıklı yaşayın". Bunun için ara sıra canınız baklava istiyorsa kendinize engel olmayın. Üstelik şimdi şeker hastası ve kalp hastaları için daha da özel çözümler var. "Ne tükettiÇiniz" kadar "ne miktarda ve ne sıklıkta tükettiÇiniz"in de çok önemli olduÇunu unutmayın. Tübitak MAM kongresi gözlemlerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Kongreye katılan birçok firma vardı. Peynir, süt, yoÇurt, hindi, tavuk, zeytin, zeytinyaÇı, bisküvi, ekmek üreticileri gibi. Bir çoÇunu kongrede görmeye alışıÇız ama baklava ve Türk kahvesi sürpriz oldu doÇrusu. Fındık tanıtım grubunun esprili reklam çalışmaları sayesinde artık fındıÇın saÇlıÇa faydalarını neredeyse herkes biliyor. Ancak tüketim miktarına dikkat etmek çok önemli çünkü yoÇun enerji ve yaÇ kaynaÇı. Buna karşılık içerdiÇi yaÇın tekli ve tekli doymamış yaÇ asitlerinden oluşması kalp için faydalı. Fındık, bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla demir içerenlerden biri. E vitaminin çok iyi bir kaynaÇı olup 25 gram fındık, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 100'ünü ve B6 vitamininin yüzde 25'ini karşılar. FındıÇı ne kadar tükettiÇiniz önemli Normal baklavaya göre kalori, şeker, yaÇ ve sodyum içeriÇi düşük olan bu baklavanın lif içeriÇi de oldukça yüksek. İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapılan çalışmalar ve Türk Diyabet Cemiyeti raporlarına göre bu ürün, şeker hastaları için kontrollü kullanılabilir. Kilo vermek isteyen ve baklavadan vazgeçemeyenler için de iyi bir geleneksel tatlı seçimi. Üç dilim baklava yaklaşık 100 gram ve oldukça doyurucu. Diabak light baklava: 100 gram 100 gram normal baklava light baklavaKalori 398 267Doymuş yaÇ 9,13 2,14Şeker 32,83 0,60Kolesterol 54,44 17,36Lif 1,3 10,14 Kolesterol ve doymuş yaÇ oranı düşük omega-3 ilaveli ve soya unlu kalp dostu olan bu baklavada lezzet olarak normal baklavadan hiç farklı deÇil ama saÇlıÇa olan etkisi çok farklı. Medibak'ta doymuş yaÇ yüzde 79, kolesterol yüzde 53, sodyum yüzde 67 oranında düşürülmüş. Bu sebeple kalp damar hastaları, tansiyon ve hastaları doymuş yaÇ almak istemeyen tüketiciler için çok uygun. Medibak kalp dostu - zeytinyaÇlı baklava: 100 gram 100 gram normal baklava MedibakKalori 398 344Doymuş yaÇ 9,13 1,90OMEGA-3 0,2 0,5Lif 1,30 2,50Sodyum 84,70 27,40 Yıllardır birçok kongreye katıldım ama ilk defa Kuru Kahveci Mehmet Efendi sayesinde bol bol Türk kahvesi içme lüksümüz oldu. Kahvenin Türk kültüründeki serüveni Kanuni Sultan Süleyman'ın Yemen valisi olan Özdemir Paşa'nın saraya kahveyi kabul ettirmesiyle başlıyor. 1615 yılında ise Venedik tacirleri hayran kaldıkları bu lezzeti ülkelerine taşıyorlar. 1644'te Marsilya'ya ilk kahve ihracatı yapılıyor. 1669'da ise Osmanlı sefiri Hoşsohbet Nüktedan Süleyman AÇa'nın kahve davetleriyle Paris sosyetesi Türk kahvesiyle tanışıyor. Türk kahvesi damakta en uzun kalan kahve türlerinden biri. Telvesinin fincanda kalması doÇal bir filtrasyon yaratıyor ayrıca yanında su ile ikram edilmesi de saÇlık için önemli bir fayda. Kongrede Türk kahvesi lüksü