CaddeAĞIZ VE DİŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI - ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBiLiR

AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI - ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBiLiR

20.05.2014 - 20:44 | Son Güncellenme:

Çocuklarda ağız ve diş bakımı konusunda yapılan en büyük hata, "Yerine yenileri gelecek" diyerek süt dişlerini önemsememek. Bu yüzden ağzında çürük dişleri olan çocukların tedavileri aksatılıyor

AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI - ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBiLiR

Diş hekimi Aslı Çoban, bebek ve çocukların diş bakımı konusunda ailelere tavsiyelerde bulundu:?
n Süt dişleri, normal dişlere oranla daha çok organik madde içerir, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürürler.
Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk-sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı sinyallerini yorumlayamaz. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olduğunda fark ederler ki, bu durumda çok geç kalınmış olabilir.
n Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir ilaç henüz geliştirilemedi. Ancak çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı malzemeler var. Bunlardan biri; fissür örtücü.
n Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerin çiğneyici yüzlerinde bulunan, ‘fissür’ adı verilen oluklarda başlar. Fissür örtücüyle olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye mikrop ve yemek artığının sızması engellenerek, çürüğün önüne geçilir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçük azı dişlerine de uygulanabilir.

Haberin Devamı

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ
n Süt dişlerinin birinci görevi, çocuğun düzgün beslenmesini sağlamak. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerine bağlı.
n Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek kalıcı dişler için korur. Erken çekildikleri zaman doğal yer tutuculuk fonksiyonları da ortadan kalkar.

YENİLERİN GELMESİNi beklemeyin
n Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri; ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu ve beslenme bozukluğuna yol açar. Tedavi edilmeyen diş bozuklukları; diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok sorunu beraberinde getirir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, ‘Nasıl olsa yerine yenileri gelecek’ yanılgısına düşmeden tedavi edilmeli.

Haberin Devamı

DiKKAT EDiLMESi GEREKENLER

1- Günlük ağız ve diş bakımı ihmal edilmemeli. Günde en az 2 defa dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalı.
2- Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesin-den geçilmeli ve gerekli tedaviler yaptırılmalı.
3- Ilık suyla gargara yapmak diş etlerini rahatlatır ve hassasiyetini azaltır.

DİŞ FIRÇALAMA ZAMANI

Bebek 6-8 aylıkken, (ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalı. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri temiz bir tülbent ya da gazlı bezle silmek iyi olur.
Diş fırçası kullanımına çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (2.5-3 yaşında) başlanmalı. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zor. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen kısmını fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara ve çiğneyici yüzeylerini de iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalama, anne-baba kontrolünde yapılmalı. Üç yaşına kadar diş macunu kullanımı önerilmez. Sonrasında florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir.

HAMİLELERE TAVSİYELER

Hamilelerde hormonal dengenin ani değişimine bağlı olarak özellikle diş etleri, iltihaplanmaya çok yatkın. Eğer dişlerin üzerindeki plak tabakaları düzenli temizlenmezse diş etleri şişkin, kırmızı ve kanamalı hale gelir.
Sabah bulantıları yüzünden kusması fazla olan hamilelerde ağız içindeki asit oranı artar, bu da diş aşınmalarına, çürümelere ve hassasiyetin artmasına yol açar. Hamilelikte diş sağlığı 3 dönemde incelenir:
1.Trimester (0-3 ay): Sadece ağrıya sebep olan dişlerin acil müdahaleleri yapılır.
2.Trimester (3-6 ay): Hamileliğin sonuna kadar ertelenemeyecek diş tedavilerinin yapılması için en uygun dönem. İhmal edilecek her sorun, erken doğum riski yaratır.
3.Trimester (6-9 ay): Acil müdahaleler dışında diş tedavisinden kaçınılmalı.

Haberin Devamı

ÇOÇUKLARDA SIK GÖRÜLEN SORUNLAR:

n Diş gıcırdatma: Stresli ve agresif yapılı çocuklarda görülür. Altta yatan psikolojik sebepler ortadan kaldırılmalı.
n Parmak emme: Genellikle dört yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar. Alışkanlığın sürekli dişlerin çıktığı yaşlarda da sürmesi, dişlerde ve damakta yapısal bozukluklara yol açar.
Bozukluğun derecesi emmenin süresine, sıklığına, şiddetine ve parmağın pozisyonuna bağlıdır. Parmak emmeyi önlemenin en etkili yolu, çocuğu emziğe alıştırmak. Emziğin hem verdiği zarar daha az, hem de daha kolay bırakılabilir.
n Emzik: Yapısal bozukluklara yol açmamak için, mümkün olduğu kadar doğal meme yapısındaki emzikler seçilmeli. Emziklerin yapısının sağlamlığı her gün kontrol edilmeli. Emziğin büyüklüğü ağzın yapısına uygun olmalı.
n Biberon çürüğü: Anne ve inek sütü şeker içerir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında beslenen bebeğin ağzında mikrop birikir, çürümeye elverişli bir ortam oluşur.

Haberin Devamı

YARIN: DiŞiNiZ NE RENK?