CaddeABD’liye ÇİÇEK DERSİ

ABD’liye ÇİÇEK DERSİ

15.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD’liye ÇİÇEK DERSİ

ABD’liye ÇİÇEK DERSİ


Ali Ekber Çiçek’in türkülerinin öyküsü, ABD üniversitelerinde öğrencilere ders konusu oldu


Bu, bağlamasına sevdalı bir ustanın konserleriyle ülkeler, kıtalar aşan ve sonunda üniversite öğrencilerine türküleriyle ders olan yaşamı. Türk Halk Müziği’nin ustalarından Ali Ekber Çiçek’in, yarım yüzyıldan fazla bir süredir gönlünü ve ömrünü verdiği türkülerinin öyküsü ABD’deki üniversitelerde edebiyat derslerinde okutuluyor.

Beni dünya tanır
“Ölürsem beni Türkiye’den çok dünya tanır" diyen Ali Ekber Çiçek, kendi ülkesinden hak ettiği ilgiyi bulamamaktan yakındı. Ünü dünyaya yurt dışında verdiği konserlerle yayılan türkü ustası o günleri şöyle anlattı:
“Yurt dışındaki konserlerime 1965 yılında Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa’da verdiğim resitallerle başladım. Almanya eski Başbakanlarından Willy Brand’ın isteği üzerine 1980’de burada verdiğim konserlerle sesim ve sazım tanınır oldu. 83’te Colombia Üniversitesi’nde verdiğim konserde, türkülerim dinleyenleri o kadar çok etkiledi ki üniversite bu konseri plak haline getirdi. Ardından UNESCO tarafından “Turkish Sufi Music - Folk Lute of Anatolia" (Anadolu Halk Müziği Geleneği) adlı plağım yayınlandı. İki eser bu güne kadar Cezayir, Bahreyn, Bali, Bengal, Belarusya, Bolivya, Kamboçya, Kamerun, Şili, Dahomey, Yunanistan, Hong Kong, Hindistan, Irak, Portekiz, Romanya, Vietnam, Yemen, Japonya, Suriye, Fildişi Sahili ve Cava’da türküseverlerin beğenisine sunuldu. Türkiye dışında neredeyse yayınlanmayan ülke kalmadı.
1990 yılında Teksas, Michigan ve Wisconsin Üniversitelerinde verdiğim konserler uzun süre konuşuldu. Bu sayede hem alevi kültürünü hem de halk müziğini tanıtma fırsatı buldum. Şu sıralar yedi türkümün öyküsü ABD’deki bazı üniversitelerde ders konusu."

Bakana sitem
84 taş plak ve 38 kaseti bulunan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ABD’liler, ‘Sen Cumhurbaşkanı’ndan daha çok kazanmalısın’ diyor. Onların kültürlerine kültür kattığımı söylediler. Ancak aklı başında Kültür Bakanı gelmiyor ki bize gereken değeri versinler. Kızıma ayakkabı alamadığım dönemlerim oldu. Maddeye değil insana, tasavvufa önem verdim. Para kazanma hırsım olmadı. Sadece evim, arabam ve yazlığım var. Yaptıklarım ve yapacaklarım benim için önemli. Haydar Haydar’ı Berlin Flarmoni Orkestrası ile söyledim. Şimdilerde Berlin ve Köln Flarmoni Orkestrası bu parçayı birlikte çalmak için hazırlanıyorlar."